Dobré odpoledne, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 volbyPodzimní komunální volby rozhodnou o tom, kdo bude spravovat vaši obec či město v následujících čtyřech letech. Volič muže vybírat své zastupitele mezi všemi kandidátkami. Jak je to možné? Každý volič obdrží jen jediný volební lístek, na kterém však budou uvedeny všechny kandidující volební strany. Může pak volit buďto jednotlivou stranu, a nebo si vybrat jednotlivé kandidáty z libovolných stran. Pro každou obec je maximální počet hlasů/křížků jiný, odpovídá počtu zastupitelů obce. V případě Prostějov je tomu pětatřicítka. Bližší informace o hlasování v komunálních volbách naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Kroužkujete? Tak ještě počítejte

Také si myslíte, že je nejlepší zvolit na vaši radnici jednotlivé osobnosti napříč různými politickými stranami nebo hnutí? Možná se budete divit, ale je to omyl. Rozšířený a v dobré víře také hojně využívaný. Jenže nefunguje tak, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jak je to možné?

Komunální volby totiž neznají preferenční hlasy! Nejdříve se sčítají hlasy pro politickou stranu a teprve pak dojde na hlasy, díky kterým se kandidáti posouvají na kandidátce směrem vzhůru, tedy ke zvolení. Na skok na kandidátce potřebuje každý kandidát v komunálních volbách totiž mnohem více kroužků než kandidát do poslanecké sněmovny. Minimálně deset procent hlasů.

Kvůli dobrému úmyslu voliče a systému voleb pak mohou nastat naprosto paradoxní situace. Lídr a několik kandidátů na předních pozicích tak mohou být zvoleni do zastupitelstva i přesto, že získali méně hlasů než osobnosti, které voliči favorizují a jsou na nevolitelných místech. Ty pak nejenže zůstanou bez mandátu, ale hlasy určené jim přispějí ke zvolení kandidátů v čele.

Jak hlasovat ve volbách - příklad

Pro stručnou představu uvádíme příklad sčítání hlasů při kroužkování. Poslouží nám k tomu obec, která má patnáctičlenné zastupitelstvo. Stranu XY vede neoblíbený lídr, který dostal od voličů pouze deset hlasů. Dalších dvanáct kandidátů získalo po stodvaceti hlasech, dva kandidáti pak každý stodeset hlasů. Strana dostala tedy celkem 1670 hlasů a získala 1 mandát...

Kdo bude nakonec zastupitelem?

Mandáty se rozdělují podle pořadí na kandidátní listině. Lídra může přeskočit jen kandidát, který by získal alespoň o deset procent hlasů více, než je průměrný počet hlasů na jednoho kandidáta. Průměr je 111,33 hlasů a nutný počet hlasů pro přeskočení je tedy o deset0 procent více - 122,46 hlasů. Takový výsledek nemá v našem případě nikdo, i když většina kandidátů získala dokonce sto dvacer hlasů. Zastupitelem za stranu XY se tedy přes uvedená fakta stává její lídr, který získal jen deset hlasů. Možná proto ve volbách do obcí a měst skočí na kandidátkách výš pouhá desetina kandidátů...

Dá se dělat jediné, sdělit toto všem, kteří chtějí jít k volbám a netuší, že by mohli promarnit své hlasy. A také volit odpovědně - celou kandidátku strany či koalic a sdružení, kde jsou její osobnosti.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...