Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V Průšvih, katastrofa, tak těmito slovy se dá označit výsledek KSČM v krajských volbách. A to jak k těm v Olomouckém kraji, tak v celé ČR. V drtivé většině krajů se nakonec komunisté vůbec do zastupitelstva nedostali. Stejně tak v tom Olomouckém, výsledek necelých pět procent je nepochybně pro stranu zklamáním. Jak ho docílila?

 

Centrum Prostějova se před volbami zbarvilo předvolebními billboardy a plakáty, okolí nádraží nevyjímaje. Z nejednoho na okolojdoucí vykukovali kandidáti KSČM do krajského zastupitelstva. V řadě případů šlo o tváře známé z dřívějších voleb, třeba Zdeněk Gottwald už prošel mnohými volbami stejně tak Ludvík Šulda, jednička kandidátky. Ani tradičně levicové Prostějovsko však nezabralo. Podobně jako v posledních komunálních volbách, kdy v Prostějově jak KSČM, tak ČSSD zřetelně oslabily.
Tentokrát ovšem citelně, strana u voleb nedostala na Prostějovsku ani polovinu hlasů oproti volbám před čtyřmi lety. „Je to hodně, hodně špatné,“ konstatuje Ladislav Sypko, starosta Doloplaz a číslo 51 na komunistické kandidátce. Na dotaz pak hledá příčiny tak strmého pádu. „Výrazná osobnost, která by byla slyšet a vidět, chybí. Navíc mi přijde, že se snažíme každému neustále vyjít vstříc, nemáme jako strana vlastní názor,“ komentuje dále Sypko propad komunistů. Byl ostatně poznat i v obcích na Prostějovsku, které mají komunistické vedení, například v Bedihošti neuspěli a také v Doloplazech skončila KSČM až na druhém místě.
Hovoří se o tom, že zejména starší voliči k volbám nepřišli často kvůli strachu z koronaviru. Nakonec však paradoxně byla volební účast vyšší než obvykle. Ani to však tradiční značku nestačilo aspoň k udržení pozic. Přijde tak změna. „Vojtěch Filip oznámil, že na sjezdu, který má být 28. listopadu v Brně, nebude znovu kandidovat do čela KSČM. Do té doby stranu povede současné končící vedení,“ oznámily internetové stránky této politické strany již před polovinou října. Kdo se ale stane předsedou fakticky vládní strany? Bude to Kateřina Konečná? Nebo Josef Skála? Či snad někdo úplně jiný?
Podle politologa Jakuba Lyska je to víceméně jedno. Strana totiž podle jeho mínění do budoucna nepřežije. „KSČM to má těžké, populistické strany jí přebírají voliče, nemá ani žádné vedení. Strana je téměř mrtvá. Po těchto, možná příštích volbách zanikne. Není ani šance ji obnovit. Je prostě jiná doba,“ míní Lysek.
Uvidí se, zda se jeho slova potvrdí. Zatím to ale s KSČM vypadá velmi špatně, současný výsledek v krajských volbách je nejen nejhorší v jejich historii, ale tak nízkého čísla jako nyní nedosáhla ani krátce po „Sametové revoluci“...

 

 

Druhý díl tematického seriálu VOLEBNÍ DOZVUKY věnovaný úpadku KSČM najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...