Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Čas znovu o týden pokročil a členové vyjednávajících týmů dolaďují další a další podrobnosti nové koaliční smlouvy mezi Piráty a STAN, seskupením Spojenci pro Olomoucký kraj a ODS. Právě toto spojení tří politických subjektů, které z vlády na krajském úřadě vyšachovaly vítězné hnutí ANO, v těchto okamžicích podle informací Večerníku z nedělního večera dojednává obsazení vedoucích postů na kraji konkrétními lidmi.

 

Už uprostřed minulého týdne se lídři nových koaličních stran nechali slyšet, že v koaličním memorandu souhlasili s nominací na post nového hejtmana Olomouckého kraje, kterým tak bude Josef Suchánek, lídr společné kandidátky Pirátské strany a STAN (STarostové A Nezávislí). Toto politické uskupení bude mít navíc ještě tři místa v jedenáctičlenné Radě Olomouckého kraje, z toho jedno neuvolněné. Druhý koaliční partner Spojenci pro Olomoucký kraj, které tvoří strany KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a hnutí Pro Olomouc, bude mít prvního náměstka hejtmana, dalšího řadového náměstka a jednoho uvolněného plus jednoho neuvolněného radního. Třetí z celé koalice ODS si nakonec vyjednala dva náměstky hejtmana, neuvolněného radního a uvolněného zastupitele. Kromě kandidáta na hejtmana Josefa Suchánka však nepadla konkrétní jména na uvedené posty. „A tak to zůstává i nadále. Probíhají další společná jednání, na kterých se bavíme také o tom, co jednotlivé funkce budou mít za kompetence. Konkrétní jména, tedy kromě toho mého, zatím ale opravdu nepadla,“ sdělil Večerníku v neděli večer Josef Suchánek, budoucí hejtman Olomouckého kraje. Jak dodal, další společné jednání členů nové koalice jsou naplánována na začátek nadcházejícího týdne, jasněji o jednotlivých postech i o tom, kdo je nakonec obsadí, by mohlo být v úterý odpoledne. „Série jednání i nadále probíhají, konkrétní jména ale zatím známa nejsou,“ potvrdil Michal Zácha, předseda regionálního sdružení Občanské demokratické strany.
Podle informací od Josefa Suchánka svolal současný hejtman Ladislav Okleštěk ustavující Zastupitelstvo Olomouckého kraje na pátek 30. října. Na něm se už bude volit i nový první muž hejtmanství, který povede kraj v následujících čtyřech letech. A nejenom to. V uvedený den se budou volit také noví náměstci hejtmana a radní Olomouckého kraje. Představen a volen bude též nový uvolněný zastupitel. Nově tvořená koalice má tedy už jen posledních jedenáct dnů na to, aby se o členech nového vedení Olomouckého mezi sebou dohodla.
Večerník bude obsazení vedoucích postů v Olomouckém kraji bedlivě sledovat. A je docela možné, že Prostějovsko přece jen bude mít ve vedení svého zástupce! Podle exkluzivního zdroje je ve hře sektor cestovního ruchu. Další jednání je naplánováno na středu 21. října. Povede se to?

 

 

Seriál VOLEBNÍ DOZVUKY se ve svém 1. dílu věnuje úpadku ČSSD a jeho příčinám. Vše najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 19. října

 

 

 

Seriál VOLEBNÍ DOZVUKY se ve svém 1. dílu věnuje úpadku ČSSD a jeho příčinám. Vše najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 19. října
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...