Dobré ráno, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Prakticky dvoubarevná by byla mapa obcí Prostějovska podle toho, kdo zde vyhrál nedávné krajské volby. V celém regionu ve většině obcí uspělo hnutí ANO 2011. V některých okrscích dokonce drtivě – příkladem budiž třeba Hruška, kde pro „Babišovce“ hlasoval prakticky každý druhý volič příchozí k urnám. Vyskytla se ale taky celá řada obcí, kde hnutí skončilo druhé i třetí. Výrazně se přitom do výsledku otiskly ty z předchozích volebních klání, dokonce i z toho prezidentského.

Příkladem mohou být Hačky. Zde jako v jediné obci na celém Prostějovsku nevyhrál v 1. kole posledních prezidentských voleb Miloš Zeman, ale Jiří Drahoš. Projevilo se to i tentokrát, více než půlku hlasů obdrželi Spojenci. Ovšem také okolí bylo výrazně opoziční vůči dosavadní krajské koalici ANO 2011, ČSSD a ODS. Vládní hnutí nevyhrálo v Kladkách, Hvozdu, Suchdolu nebo v Rakové stejně tak v Bohuslavicích. Při volbách platila tentokrát na Prostějovsku zajímavá rovnice – až na výjimky, čím severněji, tím méně lidí ANO volilo.
Naopak například ve Vranovicích-Kelčicích bodovalo na plné čáře. Odrazil se zde úspěch zdejší starostky Ireny Blažkové, která je nyní i poslankyní. A ovládlo také většinu měst na Prostějovsku, když vyhrálo v Plumlově, Kostelci na Hané, v Němčicích nad Hanou i v Prostějově.
Zajímavé je sledovat i výsledky KSČM. Komunisté vyhráli pouze ve dvou obcích, a sice v Klopotovicích a v Bousíně, kde své konkurenty rozdrtili. Jejich mizérii v krajském měřítku však ilustruje fakt, že navzdory jindy solidním výsledkům tentokrát neudržela ani Doloplazy, někdejší líheň a zákaldnu.
Celkově ovládlo Prostějovsko jednoznačně hnutí ANO 2011, které zvítězilo hned v 73 místech regionu. Koaliční seskupení Spojenci pro Olomoucko slavilo triumf v 19 případech, ostatní už jen paběrkovali: 3 výhry spojení Pirátů a Starostů, 2 pro KSČM a pouze 1 obec pro sebe uzmula ODS. Přesto však kraji vítěz vládnout nebude. I o tom je politika. (sob)

 

ANO 2011 (73)
Alojzov, Bedihošť, Bílovice-Lutotín, Biskupice, Brodek u Konice
Brodek u Prostějova
Budětsko
Buková
Čehovice
Čechy pod Kosířem
Čelčice
Čelechovice na Hané
Dětkovice
Dobrochov
Doloplazy
Drahany
Držovice
Dřevnovice
Dzbel
Hluchov
Horní Štěpánov
Hradčany-Kobeřice
Hrdibořice
Hrubčice
Hruška
Ivaň
Klenovice na Hané
Kostelec na Hané
Kovalovice-Osíčany
Kralice na Hané
Laškov
Lešany
Malé Hradisko
Mořice
Mostkovice
Myslejovice
Němčice nad Hanou
Nezamyslice
Niva
Obědkovice
Olšany u Prostějova
Ondratice
Otaslavice
Pavlovice u Kojetína
Pěnčín
Pivín
Plumlov
Polomí
Prostějovičky
Přemyslovice
Rakůvka
Rozstání
Seloutky
Skalka
Skřípov
Smržice
Stařechovice
Stražisko
Šubířov
Tištín
Tvorovice
Určice
Víceměřice
Vícov
Vincencov
Vranovice-Kelčice
Vrbátky
Vrchoslavice
Výšovice
Zdětín
Želeč

Spojenci pro Olomoucký kraj (19)
Bohuslavice
Březsko
Dobromilice
Hačky
Hvoz
Jesenec
Kladky
Konice
Lipová
Ludmírov
Ohrozim
Ochoz
Otinoves (dělené 1. místo s ANO)
Protivanov
Ptení
Slatinky
Stínava
Suchdol
Vincencov (dělené 1. místo s ANO)
Vřesovice

Piráti a Starostové (3)
Krumsín
Raková
Srbce

KSČM (2)
Bousín
Klopotovice

ODS (1)
Vitčice

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...