Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje se nezadržitelně blíží. V pátek 2. října a v sobotu 3. října budeme moci projevit svoji důvěru politikům a dát hlasy jednomu ze šestnácti politických subjektů, které budou v krajských volbách kandidovat. Mnozí voliči už možná mají jasno, komu hlasy dají a kdo naopak je na okraji jejich volby. Nicméně politické strany, hnutí a nejrůznější koalice mají ještě necelý měsíc čas, aby důvěru voličů převrátily na svoji stranu. A předvolební kampaň začala už opravdu naostro!

Dlouhou dobu byl klid a během letních prázdnin ani nic nenasvědčovalo tomu, že se krajské volby opravdu blíží. Kandidující politické strany a hnutí skutečně nechávaly přesvědčování voličů až na poslední chvíli, tedy měsíc před volbami do Zastupitelstva Olomouckého kraje. A právě v posledních pár dnech si určitě i Prostějované povšimli, že předvolební kampaň začala skutečně zostra. V ulicích, na nádražích, v prostředcích městské hromadné dopravy, před supermarkety a na dalších exponovaných místech se objevily desítky billboardů, plakátů, „áček“ a dalších poutačů, kterými se jednotlivé politické subjekty prezentují a slibují na nich, co všechno plánují pro obyvatele Olomouckého kraje udělat.
Největším favoritem krajských voleb je hnutí ANO 2011. „Věřím, že obhájíme přesvědčivé vítězství z roku 2016, kdy jsme zaznamenali prvenství v devíti krajích,“ netajil se optimismem předseda Andrej Babiš na čtvrteční tiskové konferenci v Olomouci.
Ale pozor, velice vážným soupeřem „babišovcům“ bude určitě Občanská demokratická strana. Její předseda Petr Fiala minulý týden navštívil zdejší region a podpořil prostějovskou náměstkyni primátora Miladu Sokolovou, která kandiduje z pátého místa. Do počtu získaných křesel v zastupitelstvu určitě promluví kandidáti SPD a takzvaným „černým koněm“ voleb může být nové hnutí Trikolora. A bez šancí není rovněž Komunistická strana Čech a Moravy, jejíž jedničkou na kandidátce je Prostějovan Ludvík Šulda.
Velkou otázkou je, co s dalším spolufavoritem voleb ČSSD udělá její spojenectví s Patrioty Olomouckého kraje, a zda se ostatním vyplatí spíše společné koalice či samostatná cesta.
Během uplynulého týdne začala naplno předvolební kampaň všech zúčastněných politických subjektů, které se budou ucházet o budoucí účast na vedení Olomouckého kraje. Všichni mají na přesvědčování voličů už jen necelé čtyři týdny, krajské volby totiž začínají za pouhých sedmadvacet dní!

Strany, hnutí a koalice kandidující ve volbách do Zastupitelstva Olomouckého kraje

ANO 2011
ČSSD a Patrioti Olomouckého kraje
Dělnická strana sociální spravedlnosti
Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT
Komunistická strana Čech a Moravy
Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)
Moravané, pro zachování Moravy se při sčítání lidu 2021 opět přihlasme k moravské národnosti
Občanská demokratická strana s podporou nezávislých starostů
Piráti a Starostové
Rozumní – Petr Hannig – za spravedlnost a životní jistoty
Sdružení pro republiku – Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska
Soukromníci a ODA
Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, ProOlomouc)
Svoboda a přímá demokracie (SPD)
Trikolóra hnutí občanů
Moravská a Slezská pirátská strana
Zdroj: volby.cz

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...