Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dokonáno jest! Od pondělí 15. října už v Prostějově oficiálně existuje nová radniční koalice ve složení: hnutí ANO 2011, PéVéčko, ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova, ČSSD. Jak Večerník jako první médium v republice předznamenal, lídři těchto politických subjektů podepsali dvě hodiny po poledni v zasedací místnosti radnice koaliční smlouvu. Slavnostní akt provázely samé úsměvy, zástupci velké čtyřky deklarovali úzkou a hlavně jednotnou spolupráci ve vedení města na příští čtyři roky. Nově vzniklé koalici přijel osobně popřát hodně úspěchů i hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Na prostějovské radnici se minulé pondělí dvě hodiny po poledni sešli zástupci nově vytvořené koalice, která povede místní magistrát až do roku 2022. V komunálních volbách vítězné hnutí ANO 2011 zastupovali František Jura a Jiří Rozehnal, hnutí PéVéčko Jan Krchňavý s Jiřím Pospíšilem, za ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov zasedli za společný stůl Milada Sokolová, Jan Zatloukal i Petr Sokol, za sociální demokraty se k podpisu koaliční smlouvy dostavili Alena Rašková, Zdeněk Fišer a Pavel Holík.
„Vítám všechny zástupce nově vzniklé koalice i hejtmana Olomouckého kraje. Sešli jsme se tu, abychom podepsali koaliční smlouvu, která nás, pokud budeme na ustavujícím zastupitelstvu skutečně zvoleni, zavazuje ke vzájemné spolupráci. Osobně předpokládám, že tato koalice bude velmi dobře fungovat po celé čtyři roky volebního období. To, že máme na některé věci různé názory, je normální i v běžném životě všech partnerů, třeba i v manželstvích. V žádném vztahu nefunguje shoda stoprocentně. Pevně však věřím, že i přes některé rozdílné názory žádné větší neshody nebudou,“ pronesla na úvod dosavadní primátorka Statutárního města Prostějova Alena Rašková (ČSSD).
Po tomto proslovu stále ještě první ženy lídři jednotlivých čtyř politických subjektů za cvakání fotoaparátů novinářů a běžících kamer televizních štábů slavnostně podepsali koaliční smlouvu. Jakmile se na dokumentu objevily všechny potřebné parafy, dostal slovo hejtman Olomouckého kraje. „Jsem velice potěšen, že jste zde sestavili stabilní koalici. Mým přáním je, aby Olomoucký kraj se statutárním městem Prostějov velice úzce a významně spolupracoval, ostatně jako tomu bylo doposud. Nová prostějovská radniční koalice na mě osobně působí velice kompaktně a má dost hlasů na to, aby vydržela celé volební období pohromadě. Přeji vám všem, abyste dokázali udržet velice dobrý trend, který byl v Prostějově za poslední roky nastaven, a prohlubovali i nadále kvalitu života v tomto městě,“ pronesl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.
Diskusi při podpisu koaliční smlouvy následně uzavřel nastávající primátor Prostějova František Jura. Ještě předtím ale novinářům potvrdil nové složení Rady statutárního města i obsazení postů náměstků. Veškeré funkce a jména přednesl přesně tak, jak je zveřejnil Večerník už v předchozím vydání. „Sestavení koalice netrvalo ani týden. Tím nechci říct, že to bylo lehké a bez problémů. Jsem ale velice rád, že jsme dospěli ke shodě. A pokud nás ve všech funkcích potvrdí zastupitelé na ustavujícím jednání v úterý třicátého října, vrhneme se společně okamžitě do práce. Jen podepíši slova primátorky Raškové i hejtmana Oklešťka, také věřím ve stabilitu a jednotnost této koalice po celé funkční období,“ prohlásil František Jura (ANO 2011), budoucí první muž Prostějova. Vzápětí zareagoval dle očekávání i na přímou otázku novinářů a potvrdil, že s hejtmanem již je dohodnutý na svém odstoupení z funkce náměstka hejtmana Olomouckého kraje. „Náhradu už mám promyšlenou, ale je to věc dalšího jednání,“ přidal Ladislav Okleštěk.


„Za naši stranu mohu říci, že jsme dosáhli maxima. Jsou tam programové shody, nevidím problém při případném schvalování různých dohod. V rámci vyjednávání jsme navýsost spokojeni. Kromě toho, že nás všechny čtyři subjekty pojí drtivá většina stejných názorů, ´sedli´ jsme si všichni i po lidské stránce,“ usmíval se Jiří Pospíšil (PéVéčko), který se po čtyřleté pauze vrátí na pozici prvního náměstka Statutárního města Prostějova, de facto tedy druhého muže nové radniční vlády. Tuto pozici zastával již v období 2010 - 2014.
„Já se na koaliční spolupráci velmi těším a věřím, že se i ve sporných bodech dokážeme vždy dohodnout ve prospěch občanů. Chtěla bych, aby se změnilo chování opozice vůči koalici,“ uvedla Milada Sokolová, lídryně ODS a nezávislých osobností města Prostějova.
Jednání prvního zastupitelstva města Prostějova by se mělo uskutečnit v úterý 30. října.

42 komun1

První kroky nové koalice
Hned z prvního jednání po podpisu koaliční smlouvy nového vedení města Prostějova vzešlo rozhodnutí o zveřejňování odměn členům dozorčích rad společností stoprocentně vlastněných městem.
V tuto chvíli jde o Domovní správu, s. r. o., Lesy města Prostějova, s. r. o. a společnost Dřevo Prostějov, s. r. o. „Navíc, o zveřejňování odměn členů dozorčích rad ve společnostech, jejichž vlastníkem není město Prostějov, ale má zde majetkovou účast, budeme jednat s většinovými vlastníky těchto firem,“ shodla se dosavadní primátorka Alena Rašková s budoucím prvním mužem města Františkem Jurou a zástupci dalších politických stran. (red)

Měsíční odměny (před zdaněním) činí:

Domovní správa, s. r. o.:
- Předseda dozorčí rady 9.500 Kč
- Člen dozorčí rady 8.000 Kč

Lesy města Prostějova, s. r. o.:
- Předseda dozorčí rady 9.500 Kč
- Člen dozorčí rady 8.000 Kč

Dřevo Prostějov, s. r. o.:
- Předseda dozorčí rady 0 Kč
- Člen dozorčí rady 0 Kč

Exkluzivní rozhovor s novým primátorem Františkem Jurou najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 22. října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...