Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
Ilustrační foto

Žádná velká revoluce v městech či na úrovni městysů a obcích regionu se nekoná. Tak by se daly obecně shrnout výsledky komunálních voleb na Prostějovsku. Drtivá většina starostů obhájila, pokud ne, tak se o to povětšinou aktéři ani nesnažili. Večerník navazuje na sumář konečných výsledků, který jsme zveřejnili bezprostředně po volebním víkendu v předminulém čísle, následující sondou.

Povolební vyjednání budeme pochopitelně sledovat a průběžně vás informovat.

Alojzov: změnu nechtějí
V obci, kde se v minulosti volby musely několikrát opakovat, jasně zvítězil stávající starosta Miroslav Grulich se svojí kandidátkou. Změna pro Alojzov i kandidátka Za životní prostředí u voličů neuspěly.

Bedihošť: Zips bude pokračovat
Pro dlouholetého starostu Bedihoště Jiřího Zipse dopadly volby na výbornou. V devítičlenném zastupitelstvu získala jeho kandidátka většinu, a sice pět mandátů. On sám pak obdržel jednoznačně nejvíce hlasů. Komunisté, za které Zips v minulosti kandidoval, mají jediný mandát stejně jako KDU-ČSL. Dva získala ODS.

Bílovice-Lutotín: uspěli všichni
Na rozdíl od situace před čtyřmi lety tentokrát nebylo co řešit. Všech devět kandidátů se na listině Občané pro obec dostalo do zastupitelstva. Starostou tak zůstane lídr Miroslav Hochvald.

Biskupice: zabalí to starostka?
Nejvíce hlasů sice získala starostka Dana Stodolová, ta však šla do voleb až jako čtvrtá na kandidátce, kterou vedl místostarosta Jiří Dočkal. To by naznačovalo, že už svůj post obhajovat nechce. Druhá kandidátka nesla jediné jméno: Martina Krestýnová. Do zastupitelstva se nedostala.

Bousín: Nová „komunistická“ starostka
Velké změny se chystají v Bousíně. Starostka Veronika Růžičková kandidující za KDU-ČSL se do zastupitelstva vůbec neprobojovala! Většinu ve vedení obce nyní budou mít nově komunisté, starostkou se stane zřejmě Lenka Šmehlíková.

Bohuslavice: Jedlička těsně druhý
Roman Jedlička sice získal druhý nejvyšší počet hlasů, jeho kandidátka Sdružení přátel Bohuslavic ovšem drtivě zvítězila. Někdejší starosta tak svůj post zřejmě uhájí.

Brodek u Konice: Novák obhájil
Radomír Novák zůstane ve funkci i další čtyři roky. Jeho SNK obce Brodek u Konice bude mít v zastupitelstvu jasnou většinu. Tři zastupitelé získala KDU-ČSL.

Brodek u Prostějova: Budou pokračovat ve změnách?
Právník a starosta Radek Rozmánek zvítězil se svojí kandidátkou „Pokračujeme ve změnách“. Většinu v sedmičlenném zastupitelstvu však nezískal, v počtu hlasů jej pak předčil jeho kolega Tomáš Gregor. Bude-li tedy Rozmánek chtít i nadále být starostou, čekají jej vyjednávání. Dva mandáty získalo Společně pro Brodek, po jednom KDU-ČSL a SPD.

Březsko: Zajíček zůstává
Tady to bylo jasné. Sedm z devíti zastupitelů za SNK Březsko se dostalo do zastupitelstva, nejvíce hlasů získal starosta a lídr kandidátky Jiří Zajíček. Ten tak setrvá v křesle.

Budětska: do čela jde Páleník
Jiří Sedláček coby starosta Budětska končí. Nahradí jej zřejmě Jiří Páleník, jehož kandidátka Společně pro obec v konkurenci dalších čtyř kandidátek dokázala získat většinu.

Buková: Kolísek bez problémů
Starosta Bukové Milan Kolísek dostal nejvíce hlasů a bude pokračovat. Jeho kandidátka získala čtyři mandáty a tím i většinu v zastupitelstvu. Do něj pronikla také místostarostka Helena Ježková.

Čehovice: Smékal v klidu
Starosta Milan Smékal jasně obhájil svoji pozici a všech sedm členů jeho kandidátky jde do zastupitelstva, konkurence prostě nebyla.

Čechy pod Kosířem: Kiebel to zvládl
Milan Kiebel (KDU-ČSL) známý mimo jiné svojí nápadnou podobou s malířem Josefem Mánesem obhájil bez problémů post starosty v Čechách pod Kosířem. Nejenže dostal nejvíce hlasů, navíc jeho kandidátka získala většinu v zastupitelstvu.

Čelčice: Černý asi obhájí
Karel Černý bude zřejmě dál pokračovat jako starosta. A to i přesto, že nejvíce hlasů velmi těsně získal jako spolukandidát Ivo Novák. Všech sedm členů jediné kandidátky je v zastupitelstvu.

Čelechovice na Hané: stále Stawaritschová
Jarmila Stawaritschová bude i nadále starostkou. Její kandidátka získala v zastupitelstvu jasnou většinu, ona sama obdržela nejvíce hlasů, což je důkazem její velké oblíbenosti.

Dětkovice: Hýbl zůstává
Josef Hýbl bude i nadále starostou Dětkovic. Konkurenční „Občané pro Dětkovice“ získali v zastupitelstvu jediný mandát.

Dobrochov: pořád s Křížem
Miloslav Kříž z KDU-ČSL dostal nejvíce hlasů a bez problémů tudíž obhájí post starosty. Další dvě kandidátky budou mít v zastupitelstvu po jediném mandátu.

Dobromilice: naprostá rozdrobenost
Tohle může dopadnout všelijak. Do zastupitelstva se dostali zástupci hned šesti kandidátek! Nejvíc hlasů obdrželo Sdružení nezávislých kandidátů v čele s Josefem Prusenovským. Starosta Pavel Drnovský již nekandidoval.

Doloplazy: těsný výsledek pro Sypka
Padesát hlasů rozhodlo o tom, že zde zvítězila kandidátka KSČM a nezávislých, starostou tak zůstane Ladislav Sypko.

Drahany: Marek bez větší konkurence
Starosta a lídr jediné kandidátky Milan Marek z Drahan získal o pouhé tři hlasy méně než Petr Mikita. Pravděpodobně se však změna na postu nejvyššího muže konat nebude.

Držovice: Studený bude pokračovat
Jaroslav Studený obhájil post starosty. Jeho kandidátka „Za Držovice“ získala většinu v sedmičlenném zastupitelstvu a on sám nejvíce hlasů. Bývalá starostka Blanka Kolečkářová už v minulosti na post členky zastupitelstva rezignovala a ve volbách vůbec nekandidovala.

Dřevnovice: suverénní Charvátová
Bohumila Charvátová získala nejvíce hlasů v Dřevnovicích, všech sedm členů její kandidátky bude v zastupitelstvu.

Dzbel: nic jiného ani nečekali
Dzbel si nelze představit bez její akční starostky Jany Konečné, která svůj post bez problémů obhájila.

Hačky: plánovaná výměna
Starosta Ladislav Zajíček přenechal své místo na čele vítězné kandidátky KDU-ČSL Jiřímu Vychodilovi, který nakonec získal i nejvíce hlasů. Vypadá to, že v této malé obci se po vzájemné dohodě bude na postu starosty střídat.

Hluchov: zůstane Dvorský?
Starosta Vladimír Dvorský sice získal nejvíce hlasů a jeho kandidátka nejvíce mandátů, přesto v zastupitelstvu většinu nezískal. Jeho pokračování se však jeví jako logické řešení.

Horní Štěpánov: kdo nahradí Svobodu?
Stávající starosta Horní Štěpánova Vladimír Svoboda tentokrát do voleb vůbec nekandidoval. Pravděpodobně jej nahradí Vladimír Mazal, lídr vítězné kandidátky „Za stabilitu a další rozvoj obce“, která v patnáctičlenném(!) zastupitelstvu získala devět mandátů. Nejvíce hlasů těsně získala „dvojka“ této kandidátky Josef Zemánek.

Hradčany-Kobeřice: Svoboda to zabalil
Revoluci zažily Hradčany-Kobeřice. Tamní starosta Karel Svoboda se rozhodl po aféře s prodejem pozemku na soukromou střelnici rezignovat. Kdo nastoupí na jeho místo, není jasné. Do devítičlenného zastupitelstva pronikly zástupci tří kandidátek, žádná nemá většinu. Nejvíce hlasů obdržela veterinářka Zuzana Weinlichová.

Hrdibořice: v zajetých kolejích
Bohumil Kovařík i nadále zůstane starostou Hrdibořic. Lídr jediné kandidátky dostal i nejvíce hlasů, do zastupitelstva se dostalo všech devět kandidátů.

Hrubčice: Mlateček obhájil
Navzdory velké konkurenci tří kandidátních listin dokázali starosta Milan Mlateček a jeho kandidátka získat většinu v zastupitelstvu Hrubčic. Zároveň získal nejvyšší počet hlasů. Zde se tedy nic měnit nebude.

Hruška: těžko říct, jak bude...
Naprosto nejasná situace je v Hrušce. Stávající starosta David Barnet se do zastupitelstva sice dostal, nejvyšší počet hlasů však získala kandidátka Hruška pro občany v čele s Janem Vojtkem, nejvíce hlasů pak dostal Jiří Janáček z hnutí Za Hrušku 2018. To si pak vyberte...

Hvozd: Šmíd bude hledat spojence
Ve Hvozdě získala nejvíce hlasů KDU-ČSL v čele se současným starostem Josefem Šmídem, který získal i nejvíce hlasů. Bude však muset hledat spojence, většinu v zastupitelstvu totiž nemá.

Ivaň: v čele zůstane „Náčelník“
Starosta Ivaně Petr Cetkovský, známý návštěvníkům oblíbeného Indiánského odpoledne jako „Náčelník“, bude pokračovat i nadále. Jeho kandidátka bude mít v zastupitelstvu většinu, on sám získal jednoznačně nejvíce hlasů.

Jesenec: starosta se nedostal
Dosavadní první muž Jan Kvapil nebyl zvolen do zastupitelstva Jesence a končí. Očividně to bylo i jeho přání, protože se nechal zapsat až na úplný chvost vítězné kandidátky Jesenec 2018 a jako jediný z ní nebyl do sedmičlenného zastupitelstva zvolen. Nahradí jej Dominik Bečvář. Konkurenční „Vaše volba“ získala jediný mandát.

Kladky: dál s Hofmanem
Starosta Kladek Josef Hofman to měl celkem jednoduché. Do voleb jako lídr vedl jedinou kandidátku „Pro budoucnost Kladek“, konkurence chyběla. Nakonec ve volbách dostal až čtvrtý nejvyšší počet hlasů, nejlépe bodoval Jiří Křeček známý i díky provozování tamního Ski areálu.

Klenovice na Hané: Cetkovský bude starostovat dál
Stanislav Cetkovský pohodlně obhájil post starosty v Klenovicích, když jeho kandidátka v konkurenci dalších dvou získala většinu šesti mandátů a on nejvyšší počet hlasů. Hned čtyři zastupitelé zasednou ze „S vámi pro obec“ s Julií Kocourkovou v čele.

Klopotovice: Bradík zůstane, ANO 2011 propadlo
Ani v Klopotovicích nenastane změna. Současný starosta Vladimír Bradík zůstane ve své funkci, získal nejvíce hlasů a jeho kandidátka většinu v zastupitelstvu, do něhož pronikli ještě dva komunisté. Žádný z kandidátů hnutí ANO 2011 v zastupitelstvu této obce neusedne.

Koválovice-Osíčany: uspěli všichni
Devět kandidátů, devět zastupitelů, jedna kandidátka, jeden stále stejný starosta. V Koválovicích-Osíčanech lidé k volbám chodit skoro ani nemuseli. Josef Polášek tam bezpečně obhájil, když získal nejvíce hlasů.

Kralice na Hané: úspěch muže, který sází stromy
Zástupci neuvěřitelných šesti kandidátek(!) usednou v zastupitelstvu Kralic na Hané. Do něj pronikli i stávající starosta Petr Neoral (ANO 2011) či známá propagátorka zumby Veronika Petrželová (ANO 2011). Nejvíce hlasů však bezkonkurenčně získal nadšenec Radim Maleček (Koalice pro Kralice), který v okolí městyse vysadil sám či s podporou dalších lidí již přes tisíc stromů. Usedne do křesla starosty?

Krumsín: Střelák zůstává
Starosta Jaroslav Střelák dokázal sestavit kandidátku, která bez problémů zvítězila. S počtem hlasů jej těsně předstihl jeho „dvojka“ Jaromír Vymazal. Jejich „Společně pro Krumsín“ získalo bezpečnou většinu v zastupitelstvu, na konkurenční KDU-ČSL zůstaly tři mandáty z devíti.

Laškov: Jedlička těsně obhájil
Napínavé byly volby v Laškově. Starosta Ladislav Jedlička však nakonec dokázal získat nejvíce hlasů a dovést svoji kandidátku „Laškov 2018-2022“ k těsnému vítězství nad KDU-ČSL vedenou Pavlem Spáčilem.

Lešany: šok pro Faltýnka
V Lešanech do sedmičlenného zastupitelstva kandidovalo devět lidí. Pouze dva z nich tedy nebyli zvoleni. Jedním z nich je k velkému překvapení současný starosta Stanislav Faltýnek. Nejvíce hlasů tam získala někdejší starostka Vladislava Bábková, která v minulosti opakovaně prohlašovala, že o roli starostky nestojí a v minulých volbách do zastupitelstva dokonce ani nebyla zvolena. Jak se situace vyvine, není z výsledků zřejmé...

Lipová: Šustr obhájil
František Šustr i nadále zůstane starostou Lipové. Jeho kandidátka Společně pro občany jasně získala v zastupitelstvu většinu. On sám dostal druhý nejvyšší počet hlasů.

Ludmírov: lídři neuspěli
Pozoruhodný a velmi těsný výsledek hlásí v Ludmírově. Stávající starostce Janě Grézlové tam ovšem volby vůbec nevyšly. Nejenže její kandidátka prohrála, ona sama se do vedení obce dostala jen „s odřenýma ušima“, když obdržela druhý nejnižší počet hlasů ze všech zastupitelů. Vypadá to, že by ji ve funkci mohl nahradit lídr konkurenční kandidátky Jan Kuchař, ale ani on právě „nezářil“. Nejvíce hlasů získala Dagmar Spáčilová.

Malé Hradisko: slaví všichni i Fiedler
Jedna kandidátka, devět uchazečů, devět zastupitelů, jeden starosta. Pravděpodobně jím zůstane Marian Fiedler, přestože o něco více hlasů získali Vladimír Svoboda i Lucie Pospíšilová.

Mořice: Obruča nezvítězil, přijde změna?
Nejasná situace nastala v Mořicích. Přestože dlouholetý starosta Jaroslav Knap již vyklidil pole a do zastupitelstva nekandidoval, starostovi Martinu Obručovi se nepodařilo ve volbách zvítězit, když jeho kandidátka získala pouze tři zastupitele. První tah ve vyjednávání tak bude patřit lídrovi „Volby pro Mořice“ Tomáši Pavelkovi. Ani on však nezískal v zastupitelstvu většinu...

Mostkovice: Pešku si oblíbili
Tady výsledky mluví naprosto jasně. Starosta Jaroslav Peška se v Mostkovicích těší všeobecné oblibě a tak může dál pokračovat v započaté práci. Jeho kandidátka získala osm mandátů, zatímco další tři pouze po jednom. On sám s přehledem zvítězil i v počtu hlasů, do zastupitelstva se dostala i jeho dcera Petra.

Myslejovice: souboj do posledního hlasu
Dvě kandidátky se utkaly o patnáct míst (!) ve vedení Myslejovic. A výsledek byl nejtěsnější možný. Většinu osmi mandátů nakonec získala kandidátka vedená stávající starostkou Annou Ondrouchovou. Ačkoliv ona sama nejvíce hlasů nezískala, vše nasvědčuje tomu, že bude v čele obce i nadále pokračovat.

Nezamyslice: vítězný Michlíček
Starosta Vlastimil Michlíček a jeho kandidátka s přehledem zvítězili. V patnáctičlenném zastupitelstvu pro sebe uzmuli devět křesel, KDU-ČSL dvě a hnutí Občané Nezamyslicím čtyři.

Niva: co bude dál?
V Nivě se do zastupitelstva nedostali pouze dva kandidáti z devíti. Starostka Marta Servusová sice na jediné kandidátce byla na druhém místě, získala však nejvyšší počet hlasů. Otázkou je, zda nehodlá v rámci předvolební dohody přenechat své místo „jedničce“ Pavlu Boudovi.

Obědkovice: obec „vlídnější“ nebude
Starosta Rostislav Němec dokázal sestavit kandidátku, která bezpečně zvítězila. Do zastupitelstva však pronikl s odřenýma ušima jako poslední. Nicméně jeho konkurenti z kandidátky „Za vlídnější Obědkovice“ u občanů neuspěli a získali jen dva mandáty ze sedmi. Nejvíce hlasů získala Soňa Hanáková.

Ohrozim: Lukeš s přehledem
Zcela bez problémů obhájil svůj post starosta v Ohrozimi Michal Lukeš, který získal ze všech kandidátů jednoznačně nejvyšší počet hlasů a jeho kandidátky v zastupitelstvu jasnou většinu. Doplní ji pouze dva další zastupitelé z kandidátek „Společně“ a „Alternativa Ohrozim 2018“.

Ochoz: chtějí Bílého
V Ochozu byla jediná kandidátka, z deseti adeptů jich uspělo sedm. Jak se sluší a patří, nejvyšší počet hlasů získal starosta Martin Bílý, který tak bude zřejmě pokračovat.

Olšany u Prostějova: Elfmark vládne jako car
Něco takového se jinde nevidí. Milan Elfmark by mohl být vyhlášen jedním z nejoblíbenějších starostů regionu. Nejenže jeho kandidátka v poměrně velké obci o patnácti zastupitelích neměla konkurenci, on sám získal jednoznačně nejvyšší počet hlasů.

Ondratice: vyhlíží nového starostu
Starosta Ladislav Černý se v Ondraticích již rozhodl nekandidovat a tak se tam bude rozhodovat o novém bossovi. Pravděpodobně se jím stane Petr Kvapil, který v čele jediné kandidátky získal nejvyšší počet hlasů.

Otaslavice: vše nahrává Hýblovi
Otaslavice se letos do povědomí celého regionu dostaly zejména otevřením moderního biotopového koupaliště. Jejich stávající starosta Marek Hýbl se těší nebývalé oblibě, když získal jednoznačně nejvyšší počet hlasů. Jeho kandidátka sice většinu v devítičlenném zastupitelstvu mít nebude, on sám má však hodně dobrou vyjednávací pozici a byl by div, pokud by svůj post neobhájil. Dva zastupitele získalo hnutí „Myslet na budoucnost“ a po jednom ANO 2011, KDU-ČSL a Společně pro Otaslavice. Neuspěly SPD-Tomio Okamura a seskupení „Za Otaslavice“.

Otinoves: Kolář to asi ustojí
Devět nestraníků kandidovalo a sedm se jich dostalo do zastupitelstva v Otinovsi. Nejvíce hlasů získal Petr Fajstl. Přestože starosta Petr Kolář získal o patnáct hlasů méně, stále má solidní šanci, že bude i nadále pokračovat.

Pavlovice u Kojetína: klid po bouřích
Kde jsou ty časy, kdy se v Pavlovicích u Kojetína hádali jako koně a bývalá starostka Marcela Soviarová rozesílala jedno udání za druhým? Starosta Milan Lešikar nyní může vést obec v relativním klidu, záda mu v devítičlenném zastupitelstvu kryje i jeho dcera Linda. Konkurenční kandidátku již nikdo neskládal.

Pěnčín: Popelář zůstane starostou
SNK Pěnčín v čele s oblíbeným starostou Ladislavem Popelářem bude mít jasnou většinu v zastupitelstvu, kam se ještě dostali dva členové KDU-ČSL.

Pivín: Vránu asi vystřídá Štětař
Současný místostarosta Kamil Štětař s největší pravděpodobností nahradí v čele Pivína současného starostu Jana Vránu, který již dosáhl důchodového věku. Štětařova kandidátka „Pivín 2018-2022“ získala čtyři mandáty v zastupitelstvu a on sám nejvyšší počet hlasů. Vránova „Pro Pivín krásnější“ má dva, stejně tak KDU-ČSL. V zastupitelstvu též usedne nestraník František Sedlák.

Polomí: vše pro Pišťáky
Jedenáct kandidátů se ucházelo o sedm zastupitelských křesel v Polomí. Uspěl i starosta Stanislav Pišťák, víc hlasů jako on získal už jen Leoš Pišťák.

Prostějovičky: výmluvná Růžičková opět starostkou
Hovorná Zdeňka Růžičková, která je známá i jako správkyně facebookové skupiny Prostějov Bez Cenzury, obhájí post starostky v Prostějovičkách. Její kandidátka získala těsnou většinu hlasů, samotnou ženu o jediný hlas porazil pouze její soukmenovec Pavel Kožnárek.

Protivanov: Krénarová bez problémů
Přestože šance, že se dovoláte starostce Bronislavě Krénarové se limitně blíží nule, tato nedostižná žena s velkým přehledem dovedla svoji kandidátku k jasnému vítězství ve volbách v Protivanově. Na další dvě kandidátky zůstala v jedenáctičlenném zastupitelstvu pouze dvě místa.

Přemyslovice: Kdo po Štaffovi?
Na uvolněné místo starosty po Ladislavu Štaffovi si mohou stále brousit minimálně dva zájemci. Nejlepší vyjednávací pozici má Iveta Pořízková - lídryně kandidátky „Pro lepší Přemyslovice“, která ve volbách zvítězila. Jenže podporu bude zřejmě muset hledat napříč celým zastupitelstvím, kam se dostali zástupci hned čtyř různých kandidátek. Pokud neuspěje, druhým na řadě by zřejmě byl Oldřich Pajchl z Nezávislých.

Ptení: na starostu mají štěstí
Tady nikdo ani nic jiného nečekal! Kdo měl tu čest s ním jednat, může potvrdit, že Jiří Porteš patří k nejlepším starostům v regionu. Jeho kandidátka nazvaná prostě „Ptení“ získala v zastupitelstvu většinu, doplní ji ještě „Ptení beze slibů“ (3 mandáty) a KDU-ČSL (2 mandáty).

Raková: nouze o zastupitele
V Rakové u Konice kandidovalo do zastupitelstva pouhých šest lidí. Všichni bez výjimky se tak do něj dostali. Ve vedení obce usedne i stávající starosta Petr Hajkr stejně jako Marcela Hajkrová, která dostala ze všech kandidátů nejméně hlasů. Naopak nejvíce jich obdržel Josef Srovnal. Kdo však doplní potřebný počet?

Rakůvka: Mikulka je nejoblíbenější
V Rakůvce do sedmičlenného zastupitelstva kandidovalo jedenáct lidí. Nejvíce hlasů z nich dostal stávající starosta Josef Mikulka, který tak bude na svém postu pokračovat i nadále.

Rozstání: budou mít starostku?
Lidé z celkem tří kandidátek se ucházeli o přízeň voličů v Rozstání. Zvítězila tam kandidátka „Společně pro Rozstání a Baldovec“, kterou do voleb vedla Dana Hudcová. Ta by mohla za jistých okolností v čele obce nahradit Jiřího Szymszu, který s kandidátkou ČSSD skončil druhý. Ani jeden z těchto subjektů však nemá většinu, do devítičlenného zastupitelstva se totiž dostalo také KDU-ČSL se dvěma mandáty. Ty se mohou ukázat jako rozhodující.

Seloutky: o změnu zájem nemají
V Seloutkách sice do voleb šly dvě kandidátky, lidé však v drtivé většině hlasovali pouze pro jednu. Tu vedl oblíbený starosta František Kaprál, který dostal i nejvyšší počet hlasů. „Změna pro Seloutky“ vedená Ivo Moštěkem získala v sedmičlenném zastupitelstvu jediný mandát.

Skalka: obec bude i nadále „krásnější“
Kandidátka „Za obec krásnější“ vedená současným starostou obsadí šest ze sedmi zastupitelských křesel ve Skalce. Přestože Antonín Frgal nezískal nejvyšší počet hlasů, vše nasvědčuje tomu, že bude ve své práci pokračovat i nadále.

Skřípov: „rybář“ Kadlec obhájil
Starosta a zřejmě i vášnivý rybář Miroslav Kadlec, který do voleb vedl SNK „Petrova cechu“ dostal nejvíce hlasů ve volbách ve Skřípově. Většinu v zastupitelstvu však nezískal, po dvou zastupitelích totiž mají ještě další dvě kandidátky.

Slatinky: Crha asi skončí
Ve Slatinkách dojde zřejmě ke střídání na postu starosty. Volby tam totiž jasně ovládla kandidátka „Rovně“ vedená Monikou Prokopovou, která získala většinu v sedmičlenném zastupitelstvu. Dlouholetý starosta Jaromír Crha se do zastupitelstva sice dostal, ze zvolených politiků však obdržel druhý nejnižší počet hlasů.

Smržice: Lebedová předá žezlo dál
Dlouholetá starostka Smržic Hana Lebedová se rozhodla už neobhajovat svoji funkci. Post jedničky na vítězné kandidátce ODS přenechala Jiřímu Přikrylovi, který získal i nejvyšší počet hlasů. Ani Lebedová však v zastupitelstvu chybět nebude. ODS coby jednoznačný vítěz voleb však nebude mít v zastupitelstvu většinu, a proto se bude muset spojit minimálně se Sokolskou jednotou (2 mandáty), ANO 2011 (2 mandáty) či Veronikou Přikrylovou z KDU-ČSL.

Srbce: lidé nejeví zájem
Jestli chcete být zastupitelem, přestěhujte se do Srbců! V malé obci poblíž dálnice D1 kandidovalo do zastupitelstva pouhých pět lidí. Méně jich už být nemohlo. Všichni samozřejmě uspěli. Zároveň tam byla bezkonkurenčně nejnižší volební účast v rámci celého regionu. Starostkou pravděpodobně zůstane Jana Přecechtělová. Kdo jiný by to tam také dělal...

Stařechovice: Menšíková asi zůstane
Pavlína Menšíková bude pravděpodobně nadále starostkou ve Stařechovicích. Získala druhý nejvyšší počet hlasů, předstihl ji pouze Radim Vaněk. V obci mohli lidé vybírat z jediné kandidátky. František Vyhlídal, který kandidoval samostatně, se do zastupitelstva nedostal.

Stínava: Bokůvka by měl pokračovat
Celkem jednoduché to měli ve Stínavě, kde do pětičlenného zastupitelstva kandidovalo šest lidí. Bezpečně se do něj dostal i starosta Pavel Bokůvka, nejvíce hlasů získala Helena Frýdová.

Stražisko: tady je Krönerovo
Kandidátka „Nezávislí“ vedená starostou Jaroslavem Krönerem zvítězila ve volbách ve Stražisku. Většinu však mít nebude, v zastupitelstvu ji doplní ještě lidé z dalších dvou kandidátek. S některými z nich se stávající starosta, který získal druhý nejvyšší počet hlasů, bude muset na spolupráci určitě domluvit.

Suchdol: Zahálková obhájila
Jitka Zahálková bude pokračovat coby starostka Suchdola. Její kandidátka „Nezávislých“ má v zastupitelstvu většinu, doplní ji ještě KDU-ČSL a ČSSD, které získaly shodně po dvou mandátech. Samotná starostka pak měla druhý nejvyšší počet hlasů, předběhl ji pouze František Fiedler.

Šubířov: Ritter jen s odřenýma ušima
Až na Hynka Kacetla se do sedmičlenného zastupitelstva v Šubířově dostali všichni kandidáti. Platilo to i o stávajícím starostovi Jindřichu Ritterovi, který však dostal druhý nejnižší počet hlasů. Naopak nejvíce jich posbíral lékař Petr Kalčík.

Tištín: radují se všichni
Devět kandidátů, devět zastupitelů a starostka Alena Wagnerová s nejvyšším počtem hlasů. Víc není třeba k situaci v Tištíně dodávat.

Tvorovice: Petrovský bez problémů
Svoji pozici bez problémů obhájil starosta Jiří Petrovský z Tvorovic. Lidé z „jeho“ kandidátky získali jasnou většinu v zastupitelstvu, kde je doplní dvě ženy za KDU-ČSL. On sám pak získal nejvyšší počet hlasů.

Určice: Konšel už starostou nebude
„Návrat zdravého rozumu“ do Určic se bývalému starostovi Vlastimilu Konšelovi nevydařil zcela podle jeho představ. Není však vyloučeno, že se díky slušnému výsledku dostane do užšího vedení obce. Jeho kandidátka totiž získala čtyři zastupitele. Vítězem je současný starosta Petr Kouřil a jeho „Určice 2018“ se šesti mandáty. „Občané pro Určice“ vedené místostarostou Marií Slezákovou získali pouze dva mandáty, stejně jako Určice pro život. Celé složení doplní ještě Jiřina Klemešová.

Víceměřice: Novotný se musí dohodnout
Kandidátka „Společně pro obec“ vedená starostou Eduardem Novotným jasně zvítězila ve volbách ve Víceměřicích. On sám dostal nejvyšší počet hlasů. Spolupracovat bude muset s lidmi z dalších tří kandidátek, kteří rovněž v zastupitelstvu usednou.

Vícov: Rozsívalová s velkým náskokem
Jednoznačně nejvyšší počet hlasů získala ve volbách starostka Jana Rozsívalová, která s největší pravděpodobností obhájí svůj post. „Její“ KDU-ČSL zároveň získalo tři ze sedmi mandátů v zastupitelstvu. V tom zasednou i dva lidé z kandidátky Pro Vícov a dva z ANO 2011.

Vincencov: Pospíšilová skončila, kdo za ni?
Známá advokátka a autorka knižních detektivek Jarmila Pospíšilová se rozhodla již nepokračovat ve funkci starostky Vincencova. Ve funkci ji zřejmě nahradí dosavadní místostarostka Renáta Čechová, která vedla kandidátku SNK Šance pro Dvorek, jež získala pět zastupitelů. Další dva budou z KDU-ČSL.

Vitčice: lidé podpořili Grepla
Starosta Mojmír Grepl získal nejvíce hlasů a zůstane tak starostou Vitčic, kde neuspěli pouze dva z devíti kandidátů.

Vranovice-Kelčice: Irena „blbá“ není
Starostka Irena Blažková v předvolební kampani do Senátu ČR využila mimo jiné otázku „Ireno, jsi blbá?“ Zatímco ve volbách do horní komory Parlamentu to do druhého kola těsně nevyšlo, ve „své“ obci s přehledem triumfovala, když získala jednoznačně nejvyšší počet hlasů a její kandidátka bezpečnou většinu v zastupitelstvu. Občané obce u dálnice tím řekli jasně: Naše Irena „blbá“ není.

Vrbátky: oblíbený Novotný bude pokračovat
Velké podpoře se zde těší současný starosta Pavel Novotný, jehož kandidátka „Žijeme společně“ získala bezpečnou většinu v patnáctičlenném zastupitelstvu a on sám nejvyšší počet hlasů. Do zastupitelstva se dostala i oblíbená majitelka Zlaté farmy Zlata Mádrová. Kandidátka „Alternativa“ získala pouze tři mandáty, její lídr Petr Kvapil se do zastupitelstva vůbec nedostal.

Vrchoslavice: Svozílek uhájil vítězství
Jeden z nejmladších starostů v regionu – pětatřicetiletý Dušan Svozílek z Vrchoslavic bude pokračovat i nadále. Jeho kandidátka „Obec pro občany“ získala většinu šesti mandátů v zastupitelstvu a on sám nejvyšší počet hlasů. Konkurenční „Společně pro Vrchoslavice“ bude mít mandátů pět, její lídr František Coufalík však obdržel výrazně menší počet hlasů než Svozílek.

Vřesovice: Fica s přehledem obhájil
Až nečekaně jednoznačným vítězstvím KDU-ČSL skončily volby ve Vřesovicích. Konkurenční komunisté v tamním zastupitelstvu pro sebe uzmuli jediný mandát. Oblíbený starosta Josef Fica tak bude i nadále pokračovat ve vedení obce.

Výšovice: Haluza bude pokračovat ve změnách
Kandidátka „Změna pro Výšovice“ v čele s Jakubem Haluzou, který ve funkci starosty vystřídal současného poslance a krajského hejtmana Ladislava Oklešťka, obhájila své dominantní postavení v obci. V sedmičlenném zastupitelstvu bude mít pět mandátů. Naopak „Oklešťkovo“ hnutí ANO 2011 tam zcela vyklidilo pole.

Zdětín: křížkovali Kříže
Jedna kandidátka, osm kandidátů, sedm zastupitelů. Tak to měli rozložené karty občané ve Zdětíně. Podobné veletoče jako v sousedních Lešanech se tam ovšem nekonaly, starosta Robert Kříž díky nejvyššímu počtu hlasů bezpečně obhájil.

Želeč: vyšlo to přesně
V Želči to měli jednoduché. Kandidovalo tam patnáct lidí do zastupitelstva, které má „pouze“ patnáct členů. Lídrem jediné kandidátky byla starostka Bronislava Augustinová, která tak může pokračovat mimo jiné i v boji proti vzniku továrny na hnojiva.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...