Dobré ráno, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Šuškalo se o tom už ve chvíli, kdy se začalo vyjednávat o radniční koalici a své síly mobilizovala také opozice. Pětatřicet zvolených prostějovských zastupitelů by se na ustavujícím zasedání v úterý 30. října mělo sejít v tom složení, jak jim rozdali karty voliči. A to přesto, že se zákulisím komunální politiky nesly různé zvěsti o přenechávání mandátů...

Tak předně, už po vyhlášení výsledků komunálních voleb se diskutovalo o Jaroslavu Faltýnkovi (ANO 2011) a Radimu Fialovi (SPD – Tomio Okamura). Oba poslanci jsou totiž vytíženi v celostátní politice a jejich docházka na jednání prostějovského zastupitelstva by tak mohla pokulhávat. Tím by výrazně jeden oslabil koalici, druhý pak opozici. Jak ale Večerník zjistil, s výměnou těchto zvolených prostějovských zastupitelů to nebude tak horké.
„Přenechání mandátu zastupitele Jardou Faltýnkem samozřejmě ve hře je. Na ustavující zastupitelstvo se však dostaví a k celému problému se postaví čelem. Buď si najde čas a do Prostějova na jednání zastupitelstva bude dojíždět, nebo jiné stanovisko přednese na zastupitelstvu,“ řekl Večerníku lídr hnutí ANO a budoucí primátor města František Jura. Přímo Jaroslavu Faltýnkovi se Večerníku nepodařilo dovolat.
Radim Fiala měl podle původních informací přenechat mandát Martinu Křupkovi, kterého díky preferenčním hlasům voličů přeskočil jak Fiala, tak nakonec i Pavel Dopita. „To je předčasná otázka. Zatím jsme o tom vůbec nejednali. Tento krok by musel být vynucen mojí zvýšenou zaneprázdněností i v Poslanecké sněmovně tak, aby mi časově zabránil vykonávat mandát zastupitele našeho města,“ napsal SMS na přímý dotaz Večerníku poslanec Radim Fiala.
A šuškalo se ještě o dalších změnách. Martin Balák (PéVéčko) měl údajně přepustit svůj mandát Pavlíně Radičové. Ani toto se však zatím nepotvrdilo. „Takhle to u nás nefunguje. Každý zastupitel za PéVéčko se ujme svého mandátu jako ostatní,“ odepřel spekulace vůdce hnutí Jiří Pospíšil.
A ještě jedno jméno padlo v souvislosti s výměnou křesla zastupitele. Tentokrát v řadách ODS a nezávislých osobností města Prostějova. Konkrétně v případě zvoleného Jana Zatloukala, kterého měl nahradit Radek Wagner. „Za poslední dny jsem slyšela už hodně ‚zaručených' zpráv, a tato k nim bezesporu patří,“ zareagovala pro Večerník lídryně této strany Milada Sokolová.
Tak uvidíme, zda se nakonec některá škatulata skutečně nebudou hýbat, nebo naopak avizované změny zůstanou opravdu jen spekulacemi.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...