Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Před druhým kolem senátních voleb v obvodu číslo 62 – Prostějovsko, Tovačovsko a Kojetínsko byly karty jasně rozdané. Z prvního dějství postoupila přesvědčivě dosavadní senátorka Božena Sekaninová (ČSSD), jejíž vyzývatelkou se stala prostějovská lékařka a nezávislá kandidátka Jitka Chalánková. Ta do finále postoupila doslova a do písmene o domnělý chloupek, přesně řečeno o pouhých pět hlasů (0,01 %) před Irenou Blažkovou z hnutí ANO 2011. Favoritkou byla podle papírových předpokladů Božena Sekaninová, uplynulou sobotu odpoledne jsme se však dočkali obrovského překvapení...

Mezi prvním a druhým kolem měly obě dámy jen velice málo času k tomu, aby ještě něco provedly se svým zviditelněním před voliči. „Zbýval čas jen na pár návštěv obcí a nějaké ty letáčky,“ připustila Božena Sekaninová. „Já jsem vsadila především na tiskoviny do schránek, ve kterých jsem hlavně zdůrazňovala datum konání druhého kola. Aby lidé o něm vůbec věděli a přišli volit,“ souhlasila Jitka Chalánková.
Ani jedna z těchto kandidátek do Senátu však nedokázala voliče přilákat. Ve volebním obvodě číslo 62 byla nakonec volební účast prachmizerná, jednu nebo druhou ženu přišlo zvolit pouhých 13,82 % oprávněných voličů. Katastrofa, ostuda... Nejvyšším procentuálním číslem se mohou pochlubit Hačky, kam přišlo 47,67 %, naopak nejméně voličů dorazilo v Rokytnici, kde volilo jen 6,74 procent oprávněných osob.
„Je podivné, že nepřišli odevzdat svůj hlas ani ti lidé, kteří pravidelně chodí volit za všech okolností. A co je ještě k zamyšlení, že z toho mála příchozích voličů byli jen ti nad čtyřicet let. Z mladých jich u nás přišlo asi jen pět,“ prozradila Večerníku Jana Vrbová, předsedkyně volební komise z Držovic. A takto podobné to bylo i v ostatních volebních místnostech. „Ještě že máme s sebou pletení, křížovky a chytré mobily. Jinak bychom se unudili,“ konstatovala také jedna ze členek komise na Sídlišti Svobody v Prostějově.
Bylo tedy jasné, že díky velice nízké volební účasti budou výsledky druhého kola senátních voleb z Prostějovska, Tovačovska a Kojetínska velice rychle sečteny. A skutečně se tak stalo. Český statistický úřad začal zveřejňovat první průběžné výsledky už těsně po půl třetí odpoledne, tedy pouhou půlhodinku po uzavření volebních místností. První údaj po sečtení necelých dvou procent okrsků byl velice příznivý pro Boženu Sekaninovu, v tu chvíli vedla o bezmála třicet procent nad svojí vyzývatelkou Jitkou Chalánkovou. „Byl to zprvu hřejivý pocit, ale poslední,“ připustila později Večerníku Božena Sekaninová. Od té chvíle totiž začaly naskakovat údaje, které zcela obrátily vývoj nejen vlastního druhého kola senátních voleb, ale i všech předpokladů. Postupně se totiž po dalším sečítání okrsků už do vedení dostala Jitka Chalánková. „Je pravdou, že jsem získala voliče z menších obcí, ve kterých v prvním kole dominovala paní Sekaninová. Těžko to vysvětlit, je to spíš otázka pro analytiky či politology,“ usmívala se po volbách šťastná vítězka. Její náskok držel tendenci i po sčítání větších okrsků. Uspěla také přímo ve městě Prostějov. „Být doma prorokem je vždy hezká věc,“ přidala bonmot Jitka Chalánková.
Konečné výsledky ve volebním obvodě číslo 62 byly známy přesně v 15:31 hodin. A do Senátu České republiky poslaly nezávislou kandidátku Jitku Chalánkovou, která získala 59,85 % hlasů oproti 40,14 % hlasů pro Boženu Sekaninovou. „Doufala jsem v to, opravdu hodně jsem doufala,“ svěřila se Večerníku v sobotu večer Jitka Chalánková. „Je to hlavně facka pro ČSSD, jejíž vedení dlouhá léta nahlas kritizuji,“ vidí příčinu své porážky Božena Sekaninová.
Zatímco Jitka Chalánková si už hledá pronájem bytu v Praze, svoji sokyni Boženu Sekaninovu poslala po dvanácti letech na odpočinek. „Všechno ze mě spadlo, teď si fakt budu užívat života,“ spatřuje pozitiva své prohry Božena Sekaninová.
42 graf342 graf242 graf1




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...