Dobrý večer, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Co člověk, to osud. Drtivá většina z končících pětatřiceti prostějovských zastupitelů svůj mandát v letošních volbách obhajuje. Pouze šest z nich tak nečiní. Důvody jsou různé, vždy jsou však bytostně spjaty s jejich životními příběhy.


Václav KOLÁŘ - (TOP 09)

Dlouholetý ředitel Reálného gymnázia vstoupil do politiky už po sametové revoluci v roce 1989, kdy se angažoval v Občanském fóru. Oblíbený kantor získával pravidelně nejvyšší počet preferenčních hlasů, jeho působení v prostějovském zastupitelstvu přervala až smrt. Zemřel 15. dubna 2017, když nedlouho předtím byl hospitalizován v prostějovské nemocnici kvůli problémům se slinivkou. Bylo mu sedmdesát let. Na pohřeb všeobecně uznávané osobnosti dorazily stovky Prostějovanů.

Aleš NEVRLA - (TOP 09)

Uznávaný primář gynekologicko-porodnického oddělení prostějovské nemocnice v minulosti kandidoval nejen do zastupitelstva, ale i do Senátu. V těxchto volbách však v konkurenci Boženy Sekaninové neuspěl. Na konci roku 2016 musel svoji funkci ve špitálu překvapivě a nedobrovolně opustit, což vyvolalo vlnu emocí. Nové místo dlouho nehledal, přesunul se do kroměřížské nemocnice, kde již v minulosti pracoval. Letos se uzavře i jeho působení v místním zastupitelstvu.

Josef AUGUSTIN - (KSČM)

Nejdéle sloužící prostějovský zastupitel Josef Augustin působil ve vrcholném orgánu města nepřetržitě od roku 1981! Loni v červnu byl kvůli opakovanému neplacení daní podmíněně odsouzen k šesti měsícům odnětí svobody. Kromě toho nesmí vykonávat výkon povolání advokáta na dobu dvou let. To znamenalo i jeho konec v komunální politice. Nejprve přišel o místo radního a v letošních volbách ho jeho domovská KSČM po sedmatřiceti letech v komunální politice na kandidátku nenominovala. V současnosti dle svých slov působí jako novinář.

Ivana COPKOVÁ - (KSČM)

Po rezignaci Josefa Augustina na člena rady do ní měla být navržena právě Ivana Copková. Nakonec ovšem nebyla. Dle kuloárních informací to mělo být i kvůli tomu, že se kriticky vymezovala vůči koaličnímu partnerovi, jímž bylo hnutí PéVéčko. Ať už to bylo jakkoliv, tuto vychovatelku působící na škole v Brodku u Prostějova a zároveň zkušenou prostějovskou komunální političku byste na kandidátce KSČM letos hledali marně.

Věra PALACKÁ - (Změna pro Prostějov)

Na post zastupitelky rezignovala již v září 2015. Dle jejího vyjádření za tím stály zdravotní důvody. Nahradit ji měla Eva Zatloukalová, která však mandát odmítla kvůli pracovní zaneprázdněnosti. Dalším v pořadí z kandidátky Změny pro Prostějov byl projektant a člen České pirátské strany Petr Lysek. Na začátku roku 2017 Palacká skončila také ve funkci ředitelky Domova pro seniory v Soběsukách, když odešla do důchodu.

František FILOUŠ - (ANO 2011)

Loni na jaře se tehdejší prostějovský zastupitel stal vedoucím Odboru Kanceláře hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka. Rok předtím společně s dalšími dvěma kolegy opustil řady hnutí ANO 2011, jehož vedení Filoušovu práci i osobní vystupování dlouhodobě kritizovalo. Poté působil v prostějovském zastupitelstvu jako nezařazený. Letos již nekandiduje. Asi dosáhl svého, získal vytoužené teplé místečko a je spokojen.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...