Dobré odpoledne, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Podle výsledků voleb panovala nejlepší atmosféra ve štábu vítězného hnutí ANO, které se pro sobotní večer usídlilo v malebných prostorách Clubu Zátiší v Lidické ulici. Oslavy samozřejmě probíhaly, ovšem nikterak bujaré, protože výsledek přece jen nebyl takový, jak by si jeho představitelé přáli. A také proto, že jako vítězové byli na tahu v rozhovorech o sestavování radniční koalice.

Pravděpodobného příštího primátora Františka Juru zastihl Večerník uprostřed nesčetných telefonních rozhovorů a těsně před odjezdem na první schůzky. Na hodnocení volebních výsledků si čas našel. „Vyhráli jsme, to je určitě úspěch, z něhož můžeme mít radost. Nevěřil jsem prognózám, které nám přisuzovaly kolem pětadvaceti procent hlasů, ale věřil jsem, že přes dvacet procent mít budeme. Přesto nelze říci, že bychom dosaženým ziskem hlasů byli zklamaní. Vyhráli jsme a půjdeme si to oslavit,“ což dokumentoval následný přípitek šampaňským.
A hned poté začala tvrdá práce ve vyjednávání nové koalice. Jaká se bezprostředně po sečtení výsledků hlasování rýsuje? „O vzniku možné koalice jsme si už něco řekli, určité představy mám. Ještě teď večer odjíždím na nějaká jednání a jsem přesvědčen o tom, že jsme schopni radniční koalici dát dohromady. Chci mluvit s představiteli všech relevantních stran, jmenovat konkrétní subjekty je zatím předčasné. Zítra (tj. v neděli - pozn.red.) budu chtít mluvit s představiteli všech stran, s nimiž jsme schopni a ochotni spolupracovat,“ nechtěl být konkrétnější František Jura.
Do zastupitelstva se dostalo devět stran, což podle Jury svědčí o rozmanitosti politického spektra a o určité specifičnosti Prostějova jako takového. Drobnou poznámku věnoval i senátním volbám. „Mrzí mě, že jsme nebyli úspěšní na obou frontách, protože Irena Blažková udělala spoustu práce, všichni jsme se snažili pomáhat si navzájem. Je škoda, že nepostoupila do druhého kola,“ uzavřel své vystoupení lídr hnutí ANO v Prostějově.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...