Dobrý podvečer, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Nálada v motorestu U Kola v Dolní ulici byla v sobotu až do pozdních nočních hodin velmi bujará. Svůj volební štáb tam totiž mělo hnutí PéVéčko, které slavilo výsledky komunálních voleb. Na dvě desítky členů hnutí i jeho sympatizantů měly důvod k veselí, vždyť PéVéčko získalo o jeden mandát víc než před čtyřmi lety, navíc podle všeho opět míří do radniční koalice!

V komunálních volbách obsadilo třetí místo se ziskem 12,92 % hlasů a získaných pět mandátů v novém zastupitelstvu mu dává jistotu, že vítěz hnutí ANO s ním bude počítat v povolebním vyjednávání o sestavení koalice. „Jsme velice spokojeni, proč to nepřiznat. Před volbami jsme si říkali, že budeme rádi, když obhájíme čtyři mandáty. A teď jich máme dokonce pět, takže jsme maximálně spokojeni. Je to v této vyhrocené době velký úspěch,“ svěřil se Večerníku Jiří Pospíšil, dosavadní náměstek primátorky Statutárního města Prostějova.
Lídr kandidátní listiny PéVéčka Jan Krchňavý oslavoval komunální volby společně s celou rodinou, přestože těsně předtím trošičku zapíjel žal po neúspěchu v senátních volbách. „Měli jsme velice pozitivní předvolební kampaň, která se určitě také odrazila na našem velmi dobrém výsledku v komunálních volbách,“ podotkl jeden z důvodů úspěchu Jan Krchňavý.
Oba dva muži, kteří zřejmě míří do rady města, počítali předem s vyrovnaností voleb. „Hlavně jsme počítali s tím, že voličská základna v Prostějově bude hodně rozdrobená. Kvůli tomu jsem předpokládal, a teď je jasné, že se to i stane, že nová radniční koalice se bude muset sestavit z více politických subjektů,“ sdělil Pospíšil. „Byl jsem přesvědčen, že volby vyhraje hnutí ANO. Stalo se a František Jura má nyní hlavní vyjednávací pozici. Věřím, že právě s tímto budoucím primátorem budeme jednat i my a jednání budou přínosná pro sestavení nové koalice,“ dodal Krchňavý.
„Už dnes večer proběhlo první setkání s vítězi voleb. Nechci nic komentovat, na to je ještě spousta času. Snad jen to, že jednání s hnutím ANO bylo krátké a úspěšné,“ zaculil se v sobotu těsně před půlnocí Jiří Pospíšil. Na poslední otázku, koho by si PéVéčko v koalici ještě představovalo, odpověděl Pospíšil pragmaticky. „To je věcí vítězného hnutí ANO. Za sebe však můžu říct, že věřím v domluvu rozumných lidí na rozumných věcech.“
Oslava a cinkání skleniček se šampaňským byly v motorestu U Kola slyšet ještě hluboko přes půlnoc...


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...