Dobrý večer, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Vše je sečtené a prostějovští voliči vystavili komunálním politikům zcela zřetelný účet. Rozdělení mandátů pro budoucí městské zastupitelstvo již teď dává tušit, aniž bychom chtěli předjímat, sestavení radniční koalice ve složení ANO 2011, PéVéčko, ODS a ČSSD. Ale jak píšeme na jiném místě, nic není podepsáno, a všechno může být nakonec jinak...

Vítězné hnutí ANO 2011 získalo o více než dvě procenta hlasů více než druhé v pořadí hnutí Na rovinu!. Jenže František Jura a jeho spolustraníci získali „jen“ sedm mandátů, Aleš Matyášek a jeho Na rovinu! disponuje šesti mandáty. Tento nejtěsnější rozdíl může hrát velkou roli. Pokud má vzniknout smysluplná koalice táhnoucí za jeden provaz, musí „Babišovci“ jednat s dosud vládnoucími subjekty - hnutím PéVéčko (5 mandátů) a ČSSD (4 mandáty). Jako čtvrtý do party se přímo nabízí v konečném pořadí ještě úspěšnější než sociální demokracie, a to ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova (4 mandáty). Pokud by se tak stalo, disponovala by tato koalice 20 křesly a tedy celkem pohodlnou většinou.
Bude tomu skutečně tak, se vydal Večerník zjišťovat ještě v sobotu večer. „Budeme jednat s rozumnými lidmi a já jsem přesvědčen, že se domluvíme na rozumných věcech,“ nechal se slyšet těsně po sečtení všech hlasů v komunálních volbách budoucí primátor František Jura (ANO 2011). „První jednání s vítězem voleb už proběhlo. Nechci to nyní více komentovat, snad jen to, že jednání bylo plodné a úspěšné,“ pronesl během sobotní noci Jiří Pospíšil (PéVéčko). „Co se týká povolebního vyjednávání, určitě se potkáme se všemi subjekty, které se do zastupitelstva dostaly. Samozřejmě budeme diskutovat i s vítězem voleb, od kterého zřejmě můžeme dostat nabídku ke spolupráci,“ vyjádřila se Večerníku pragmaticky lídryně ODS Milada Sokolová. „Čekáme na telefon od vítězů voleb,“ přiznala také Alena Rašková, dosavadní primátorka za ČSSD.
Koho by ale tato koalice měla proti sobě? Nutno přiznat, že velice ostrou opozici! Hnutí Na rovinu! má šest mandátů, Změna pro Prostějov tři, SPD-Tomio Okamura, KSČM a KDU-ČSL po dvou mandátech. Dohromady to dává patnáct křesel a hlasů v příštím pětatřicetičlenném zastupitelstvu.
Celou situaci však může zvrátit snaha Aleše Matyáška a jeho hnutí Na rovinu!, který by si přál rovněž sestavit fungující koalici. Ale může se mu to podařit? Teoreticky ano, ovšem tato koalice by musela čítat všech pět zmíněných subjektů a ještě by Matyášek musel přesvědčit někoho z „velké čtyřky“ ANO, PéVéčko, ODS či ČSSD. A to se zdá zhola nemožné, neboť představitelé těchto stran se již dříve vyslovili v tom smyslu, že s demagogy a lháři nechtějí mít nic společného... Stejně tak je podle informací Večerníku nemyslitelná spolupráce ODS s komunisty. Ostatně o KSČM nechtějí slyšet ani lidovci...
I když o překvapení není v politice nikdy nouze, skutečně se dá prakticky počítat s novou radniční koalicí ANO, PéVéčko, ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova a ČSSD.


Možnosti složení radniční koalice v Prostějově podle Večerníku
VARIANTA1: ANO 2011 (7 mandátů), PéVéčko (5), ODS (4) a ČSSD (4) CELKEM 20 mandátů 85%
VARIANTA 2: ANO 2011 (7), PéVéčko (5), ČSSD (4), KSČM (2) CELKEM 18 mandátů 6%
VARIANTA 3: ANO 2011 (7), PéVéčko (5), ODS (4), KDU-ČSL (2) CELKEM 18 mandátů 4%
VARIANTA 4: ANO 2011 (7 mandátů), PéVéčko (5), ODS (4), ČSSD (4), KDU-ČSL (2) CELKEM 22 mandátů 3%
VARIANTA 5: Na rovinu! (6), ODS (4), Změna pro Prostějov (3), KDU-ČSL (2), SPD (2), KSČM (2) CELKEM 19 mandátů 1,99%
VARIANTA 6: ANO 2011 (7), Na rovinu! (6), PéVéčko (5), Změna pro Prostějov (3) CELKEM 21 mandátů 0,01%

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...