Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Všichni stojí na stejné startovní čáře. Výsledky letošních voleb budou nepochybně sledované s velkým napětím. Nejinak tomu bylo před čtyřmi lety. Připomeňme si, kdo patřil k vítězům a kdo k poraženým posledních voleb a jak se situace na kandidátkách změnila.

ČSSD: lídři na protipólech
V prostějovských komunálních volbách v roce 2014 zvítězila ČSSD s 25,51 procenta všech možných hlasů. Díky tomu v pětatřicetičlenném zastupitelstvu získala hned desítku mandátů. V čele kandidátky tehdy stál obhajující primátor Miroslav Pišťák, který rovněž v celkovém součtu obdržel nejvyšší počet hlasů, konkrétně to bylo 3 684. Těsně za ním skončila Alena Rašková (3 656), která jej v průběhu uplynulého volebního období ve funkci nahradila. Zatímco Rašková jde tentokrát do voleb z pozice číslo jedna a záda jí kryje náměstek Zdeněk Fišer, Pišťákovi patří úplný chvost kandidátky prostějovské ČSSD.

Zemětřesení v ANO 2011, přichází Jura
Druhé místo obsadilo v roce 2014 hnutí ANO 2011 s 15,79 procenta. To prošlo vůbec největším personálním zemětřesením, když z něj vystoupila hned čtveřice z celkem šesti zastupitelů. Platilo to i o Haně Naiclerové, která šla do voleb z pozice uchazečky o primátorské křeslo. V počtu hlasů ji v minulých volbách předstihl Jaroslav Faltýnek, který měl ze všech zastupitelů jednoznačně nejvyšší počet absencí při jednáních vedení města. Letos v jejím čele stanul náměstek hejtmana František Jura a nechybí třeba ani zastupitelka Marcela Župková.

PéVéčko s populárním Krchňavým
Třetí před čtyřmi roky skončilo tehdy nově založené PéVéčko s 11,01 procenta. Největší počet hlasů získala Ivana Hemerková, přestože jako lídr šel do voleb Jiří Pospíšil. Oba dva pak přijali místa v radě města Prostějova, pozici jedničky však v letošních volbách přenechali řediteli ZŠ Jana Železného Janu Krchňavému. Ten minule do zastupitelstva pronikl, ačkoliv do voleb šel až z pozice číslo deset.

KSČM: Šlambor čtvrtý, Změna stále s Navrátilem
O čtvrté místo se v roce 2014 podělili KSČM a hnutí Změna pro Prostějov se shodným ziskem 10,47 procenta. Oba subjekty díky tomu získaly po čtyřech mandátech. KSČM v Jaroslavu Šlamborovi dokonce měla svého uvolněného radního, v průběhu volebního období se musela vypořádat se skandálem své dvojky Josefa Augustina, který nepochopitelným způsobem opakoval svoji chybu a nedodal řádné daňové přiznání, což jej stálo místo na letošní kandidátce. V jejím čele tentokrát stojí Václav Šmíd, Jaroslav Šlambor je až na čtvrtém místě. Kandidátka Změny pro Prostějov má i tentokrát stejného lídra Jana Navrátila, navíc se rozšířila o přeběhlíky z hnutí ANO 2011. Naopak devět jejich členů už kandiduje raději za jiné seskupení.

Matyášek z TOP 09 vede hnutí Na rovinu!
Kandidátku TOP 09 a Nezávislých Prostějovanů byste letos ve volbách hledali marně. Lídr šestého nejúspěšnějšího seskupení minulých voleb Aleš Matyášek se tentokrát postavil do čela projektu Na rovinu a netají se ambicemi získat více než minulých 7,37 procenta.

Sokolová do čela ODS,
Výrazným způsobem zlepšit výsledek z minulých voleb dozajista plánuje také ODS, která po minulém zisku 6,27 procenta pro letošek doplnila název o nezávislé osobnosti města Prostějova a také změnila lídra. Předsedu Menzy sdružující lidi s vysokým IQ Tomáše Blumensteina vystřídala aktivní šéfka Okrašlovacího spolku Milada Sokolová. Je jedinou variantou pro ryze pravicové voliče, což může být spolu s rostoucími preferencemi v celorepublikové politice velká výhoda.

KDU-ČSL s Kousalem
Loni osmá skončila KDU-ČSL s 6,27 procenta hlasů, kterou i letos do voleb vedou zastupitelé Zuzana Bartošová a někdejší generální zástupce Českých drah Petr Kousal. Nic extra zajímavého či nového však nenabízí.

Místo Úsvitu je na scéně SPD
Pod potřebnou pětiprocentní hranicí před čtyřmi roky zůstal Úsvit přímé demokracie, který však de facto zanikl. Jeho čelní představitel Tomio Okamura založil Svobodu přímé demokracie, se kterou stoupá volebním žebříčkem. Zatímco před čtyřmi roky kandidátku Úsvitu vedla obchodní manažerka Jelena Haluzová, dnes byste její jméno u SPD hledali marně. Do čela se postavil živnostník Martin Křupka, na kandidátce ani tentokrát nechybí poslanec Radim Fiala.

Koruna Česká se spojila s Moravany
Neúspěšné Moravany letos nahradilo Moravské zemské hnutí v čele s učitelem Pavlem Janurou, oblíbenou kantorkou Evou Suchánkovou a majitelem pohřební služby Pavlem Makovým, kteří sem přeběhli z Koruny české. Ta letos kandidátku nepostavila. Nepopulární poslední místo připadlo Republikánské straně Čech, Moravy a Slezska, která nechybí ve výběru ani letos. Zatímco minule ovšem dala dohromady celou kandidátku o 35 jménech, v jejímž čele stanula Hana Kučerová, letos byste už kohokoliv z těchto lidí hledali marně. Společně s Jaunerem za outsidera prostějovských voleb nakonec kandidují pouze dvě jména.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...