Dobré ráno, dnes je neděle 2.6.2024
svátek slaví Jarmil,
zítra Tamara
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Rekordní počet jedenácti kandidátů bude tento víkend usilovat o přízeň voličů ve volbách do Senátu České republiky za obvod číslo 62 – Prostějovsko, Tovačovsko a Kojetínsko. V dnešním vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku a zejména ve speciální senátní příloze, která je jeho přidanou součástí, přinášíme čtenářům absolutně nejširší zpravodajství, prezentaci jednotlivých kandidátů, předvolební průzkumy, postřehy politologa a další zajímavosti z letošních senátních voleb či spíše předvolebního shonu kandidátů, kteří by si přáli stát se senátorem či senátorkou.

O tom, kdo z jedenácti uchazečů o významný post v horní komoře Parlamentu České republiky postoupí do druhého kola, bude jasno již tuto sobotu večer. Večerník v příloze předkládá svým čtenářům nezávazný tip, jak by to mohlo dopadnout. Ve skutečnosti to ale budete vy, kdo se rozhodnete zúčastnit se senátních voleb.
Kolektiv Večerníku přeje všem voličům šťastnou ruku! A vězte, že v příštím čísle přineseme opět nejrozsáhlejší zpravodajství o výsledcích prvního kola voleb do Senátu ČR a také rozhovory s dvojicí nejúspěšnějších.

JAK A KDY VOLIT V SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2018?

Obyvatele České republiky čekají tento a příští víkend další volby. Je právě ten nejvyšší čas připomenout si pár základních faktů a skutečností. Nové senátory budeme volit ve třetině volebních obvodů po celé zemi. Hlasování bývá dvoukolové, pokud výjimečně nějaký kandidát nezíská už v prvním kole více než 50% všech odevzdaných platných hlasů v daném okrsku. První kolo senátních voleb se uskuteční v pátek a v sobotu 5. a 6. října, druhé 12. a 13. října. Co dalšího je třeba vědět?

Termín voleb do Senátu 2018
První kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky se bude konat ve dnech 5. a 6. října 2018. Volební místnosti budou podle zákona otevřeny tento pátek od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Za týden následuje druhé kolo ve stejných časech, tedy 12. a 13. října.
Kdo může volit
V senátních volbách 2018 může volit každý svéprávný občan České republiky, který dosáhl v době konání voleb věku 18 let. V současné době může volit zhruba 8,4 milionu voličů.
Jak se volí?
V případě voleb do Senátu v roce 2018 si volič ve volební místnosti za zástěnou vybere jeden hlasovací lístek kandidáta, kterého chce podpořit. Obálku s lístkem poté vhodí do hlasovací urny. Senátní volby jsou tajné.
Volební lístky
Nejpozději tři dny před začátkem voleb dostane každý volič do schránky ve svém trvalém bydlišti obálku s hlasovacími lístky. Spolu s volebními lístky najde volič v obálce i instrukce ke správnému vyplnění. Pro každého kandidáta je vždy jeden hlasovací lístek. Hlasovací lístky si může volič vyžádat i v samotné volební místnosti.
Kde se volí?
Volby proběhnou v předem vybraných volebních místnostech, o kterých příslušný obecní úřad své voliče informuje. Jedná se o obvyklé místo, kde volby probíhají pokaždé. V případě závažného zdravotního důvodu může volič požádat obecní úřad o hlasování mimo volební místnost - za voličem přijdou dva členové volební komise s přenosnou hlasovací schránkou. Adresu své volební místnosti lze najít online. Buď na internetových stránkách a sociálních sítích konkrétního města či využitím chytrých app-map, které po zadání adresy trvalého bydliště zobrazí příslušnou volební místnost.
Voličský průkaz
Nachází-li se volič ve dnech voleb z jakéhokoliv důvodu na území jiného volebního obvodu nebo v zahraničí (třeba kvůli nemoci nebo kvůli služební cestě), volit nemůže. Volit mohou pouze voliči, kteří jsou zapsáni ve zvláštních seznamech voličů na zastupitelských nebo konzulárních úřadech České republiky v zahraničí. Korespondenční volbu zákon nepřipouští. Pokud se volič v době voleb nachází mimo trvalé bydliště a chce se voleb zúčastnit, musí si s předstihem vyřídit voličský průkaz. Voličský průkaz se předkládá volební komisi spolu s dokladem totožnosti (občanským průkazem, cestovním pasem).
Jak a kde si zažádat o voličský průkaz?
O volební průkaz je možné zažádat ode dne vyhlášení voleb a to třemi způsoby. Osobně, kdy se dostavíte na obecní úřad, prokážete svou totožnost a všechny potřebné údaje budou vepsány do úředního záznamu. Zažádat můžete i písemně. To se hodí především těm, kteří se nemohou dostavit na obecní úřad v místě svého trvalého bydliště. V tomto případě je nutné k žádosti připojit i úředně ověřený podpis žadatele. V žádosti uveďte své jméno, datum narození, trvalé bydliště a kontakt (telefonický/emailový). Zároveň uveďte, jak si vydaný průkaz vyzvednete. Dopis se žádostí a úředně ověřeným podpisem podejte příslušnému úřadu doporučeně nejpozději 7 dnů přede dnem senátních voleb. O vydání voličského průkazu můžete zažádat také v elektronické podobně prostřednictvím datové schránky.
Kdy a jak si voličský průkaz vyzvednout
Pro voličský průkaz si můžete dojít na úřad osobně, případně si jej nechte zaslat na předem určenou adresu. Existuje také možnost pověření blízké osoby, aby průkaz vyzvedla. V tomto případě musí žadatel sepsat plnou moc, na které bude jeho úředně ověřený podpis a kterou vybaví člověka, který mu voličský průkaz vyzvedává. Příslušné úřady začnou průkazy vydávat nejdříve 15 dnů před volbami. Od úřadu dostane žadatel automaticky dva voličské průkazy pro první i druhé kolo senátních voleb, pokud žadatel výslovně neuvede, že chce průkaz jen pro první, nebo pro druhé kolo. Ověření podpisu? Někde s poplatkem, jinde zdarma Pokud si zažádáte o ověření podpisu na krajském úřadě, obecním úřadě či úřadě městské části nebo obvodů statutárních měst, lze požádat o osvobození od poplatku a ověření podpisu je zdarma. Podpis můžete ověřit i na poště, která je vybavena asistovaným místem výkonu veřejné správy, tzv. Czech Pointem, u notáře či u Hospodářské komory ČR. Tyto instituce však mohou požadovat za ověření poplatek.
Češi žijící v zahraničí mohou volit také
Pokud žijete v zahraničí a chcete volit v senátních volbách, musíte do České republiky. Nejdříve však musíte podat žádost o zapsání do zvláštního seznamu voličů na český zastupitelský úřad (ambasádu) v zemi, kde žijete. Tuto žádost můžete poslat poštou či ji odevzdat osobně. Následně tomu samému úřadu pošlete žádost o voličský průkaz. Po obdržení voličského průkazu se musíte vydat do vlasti, kde v libovolném volebním obvodu odvolíte.
Jak volit na voličský průkaz
V den voleb se dostavíte k urně do jakéhokoli volebního okrsku a volební komisi se prokážete občanským průkazem (případně cestovním pasem) a k tomu přiložíte voličský průkaz. Volič nemá povinnost voličský průkaz nutně využít.
Systém a pravidla voleb do Senátu
Volby do Senátu se konají každé dva roky, kdy se vymění třetina senátorů, tedy 27 z nich. Platí dvoukolový většinový volební systém. Kandidovat může každý svéprávný občan České republiky starší 40 let. Zanikne-li v průběhu volebního období z jakéhokoliv důvodu mandát senátora, vyhlásí prezident republiky doplňovací volby v příslušném volebním obvodu, kde byl senátor zvolen, a stanoví den jejich konání tak, aby se konaly nejpozději 90 dnů poté, kdy zanikl mandát senátora. V těchto volbách je senátor volen pouze na zbytek volebního období, které příslušelo původně zvolenému senátoru. Pokud mandát senátora zanikl rok před uplynutím volebního období senátora, doplňovací volby se nekonají.


Speciální příloha o senátních volbách je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 1. října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...