Dobré odpoledne, dnes je úterý 18.6.2024
svátek slaví Milan,
zítra Leoš
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jak se bude volit na Konicku...
A je to tady! Už o tomto víkendu budou kostky vrženy a dle toho, jak voliči rozhodnou, bude se odvíjet další děj v obcích, městysech a městech prostějovského regionu. Večerník přináší od počátku září sondu do všech míst, přičemž nejdříve jsme se třikrát zabývali situací v místech, které jsou registrovány pod pověřeným Magistrátem statutárního města Prostějova. V minulém vydání pak provedli podrobnější sondu na Němčicko, a nyní dochází na oblast spadající pod příslušný úřad v Konici. Vše tradičně doplňujeme rozvržením jednotlivých seskupení dle losovacích čísel v přiložené tabulce.

Jak jsme zjistili, takřka všude již panuje čilý předvolební ruch, přičemž stojí za zmínku, že v některých vesnicích kandiduje pouze jediný politický subjekt a voliči tak nemají příliš na výběr. Jen připomínáme všeobecně známý fakt, že komunální volby proběhnou v pátek 5. a v sobotu 6. října 2018! 

Bohuslavice: Seznam prořídl
Listina kandidujících stran a hnutí v Bohuslavicích značně prořídl. Zatímco v roce 2014 šlo do voleb pět politických subjektů, letos se o přízeň voličů ucházejí pouze KDU-ČSL, Moravané a Sdružení přátel Bohuslavic. Naopak volební pole vyklidili v této obci sociální demokraté a kandidátku nesestavilo ani hnutí Cesta ke spokojenosti, které v minulých komunálních volbách získalo druhý nejvyšší počet hlasů. Před čtyřmi lety jinak zvítězilo hnutí Sdružení přátel Bohuslavic, které v sedmičlenném zastupitelstvu získalo tři mandáty a starostou se stal lídr hnutí Roman Jedlička a prvním místostarostou Zdeněk Spurný. Po uzavření koaliční spolupráce se druhým místostarostou stal Pavel Foret z Moravanů. Všichni tři kandidují i letos a mají výhodu v tom, že výběr kandidátů je v Bohuslavicích letos mnohem užší.

Brodek u Konice: už bez hasičů
Zdejší občané budou mít příští týden v komunálních volbách na výběr celkem osmnáct kandidátů rozdělených rovnoměrně po devíti lidech do dvou politických uskupení. Přesvědčivé vítězství tam bude obhajovat Sdružení nezávislých kandidátů obce Brodek u Konice, které v devítičlenném zastupitelstvu získalo před čtyřmi lety pět mandátů, a tedy těsnou většinu. Tradičním soupeřem bude nezávislým KDU-ČSL, která obhajuje dvě křesla v zastupitelstvu. Dva mandáty získalo v roce 2014 i hnutí Hasiči za rozvoj obce, kteří byli v počtech hlasů dokonce úspěšnější než lidovci. Hasiči již ovšem letos svoji kandidátku nesestavili. Post starosty obhajuje Radomír Novák z SNK.

Jediná kandidátka v Březsku, Dzbelu, Kladkách a Šubířově
Poměrně jednoduchou volbu budou mít občané, kteří přijdou do volebních místností v Březsku, Dzbelu, Kladkách a Šubířově. Ve všech čtyřech obcích kandidují pouze jediné politické subjekty. V Březsku je to Sdružení nezávislých kandidátů Březsko v čele se současným starostou Jiřím Zajíčkem, ve Dzbelu hnutí Náš venkov s lídryní a současnou starostkou Janou Konečnou, v Kladkách hnutí Pro budoucnost Kladek s dosavadním starostou Josefem Hofmanem a rovněž v Šubířově obhajuje svoji funkci starosty Jindřich Ritter na jediné kandidátce v obci Nezávislí.

Budětsko: větší výběr
Oproti jiným obcím, které hlásí úbytek jednotlivých kandidátů i politických subjektů, je situace v Budětsku zcela opačná. Zatímco v roce 2014 tam kandidovaly pouze tři politické subjekty včetně místních hasičů, letos už voliči v této obci budou mít o mnoho větší výběr. Své kandidátky si totiž zaregistrovala hned pětice stran a zdejších hnutí. Hasiči sice už do voleb nejdou, naopak se ale o hlasy voličů budou v Budětsku ucházet Piráti! Před čtyřmi lety v obci s převahou zvítězilo hnutí Za obec krásnější a starostou se stal jeho lídr Jiří Sedláček. Ten už sice letos nekandiduje, lídrem hnutí s pozměněným názvem SNK Za rozvoj obce je ale dosavadní místostarosta Bronislav Fojt. Dále se o hlasy voličů uchází KDU-ČSL, ODS, hnutí Moderní vesnice – Piráti a hnutí Společně pro obec.

Hačky: dva „sólisté“ proti lidovcům
V Hačkách došlo k velmi kuriózní situaci. Vlastně hned ke dvěma! V komunálních volbách se totiž o hlasy voličů budou ucházet dva sóloví kandidáti - zámečník Martin Drapl a svářeč Miroslav Žitek. Oba se utkají v konkurenci s KDU-ČSL. A druhá věc, v Hačkách tak do sedmičlenného zastupitelstva kandiduje dohromady akorát sedm lidí, protože lidovci mají na seznamu pouze pět kandidátů. Je tedy jasné, že zvolen bude každý! Otázkou pouze je, v jakém poměru se síly rozloží. Když se ohlédneme do minulých voleb, zvítězili přesvědčivě lidovci a starostou se stal Josef Vychodil, místostarostou pak jeho syn Jiří Vychodil. Starosta ale v roce 2017 zemřel a ve funkci ho nahradil Ladislav Zajíček. „Je to pravda, do našeho obecního zastupitelstva se dostane každý, kdo letos kandiduje. Ale v některých obcích je to ještě horší, tam počet kandidátů ani nedosahuje počtu potřebného pro obsazení zastupitelstva. Nedivím se tomu, vždyť se podívejte, jak velké klacky nám starostům menších obcí hází stát pod nohy,“ svěřil se Večerníku současný starosta. „U nás je teď naprostý klid, ani to nevypadá, že se nějaké volby blíží. Ať už bude starostou kdokoliv, hlavně ať je u nás v obci všechno i nadále v pořádku,“ dodal Zajíček.

Horní Štěpánov: dvě hnutí proti socialistům a sociálním demokratům
Také v Horním Štěpánově se „rozmohli“. Oproti roku 2014, kdy v komunálních volbách se o hlasy voličů ucházela pouze dvě hnutí, letos již kandidují hned čtyři politické subjekty. Minule uspělo hnutí Za stabilitu a další rozvoj obce, které v patnáctičlenném zastupitelstvu získalo devět mandátů. Druzí sociální demokraté pak získali šest zbývajících křesel a ujali se role opozice. Starostou byl zvolen Vladimír Svoboda, který však letos už nekandiduje. Místo něj je lídrem hnutí Za stabilitu a další rozvoj obce dosavadní místostarosta Vladimír Mazal. Soupeřem tohoto hnutí budou opět sociální demokraté a dále kandidáti České strany národně sociální a rovněž silnou kandidátku sestavilo hnutí Pro Horní Štěpánov 2018.

Hvozd: jen tradiční strany
Zatímco v jiných obcích Prostějovska vznikají čím dál častěji nová politická hnutí nebo se o hlasy voličů ucházejí nezávislí kandidáti, ve Hvozdu letos kandidují pouze takzvané tradiční strany. V roce 2014 tam vyhrála volby KDU-ČSL a starostou byl zvolen Josef Šmíd. Lidovci obsadili devět křesel v zastupitelstvu, poražení sociální demokraté zbylých šest postů. Oběma stávajícím stranám však letos vyrostla konkurence v podobě KSČM, která má na své kandidátce hned devět uchazečů o místa ve hvozdeckém zastupitelstvu. Nicméně starosta Josef Šmíd na kandidátce lidovců, coby hlavního favorita voleb, kandiduje letos znovu a hodlá nejvyšší funkci obce obhájit...

Jesenec: bude opět Spokojený?
Před čtyři lety v komunálních volbách zvítězilo v Jesenci hnutí Spokojený Jesenec, které se však před letošními volbami přejmenovalo na hnutí Jesenec 2018. Zvolený starosta Jan Kvapil se bude o hlasy voličů ucházet i nyní. Konkurencí mu bude jediné hnutí Naše volba. Oba politické subjekty mají na svých kandidátkách po sedmi lidech usilujících dostat se do obecního sedmičlenného zastupitelstva.

Konice: jako přes kopírák, kandidují stejné strany
V samotné Konici je předvolební situace naprosto totožná jako před čtyřmi lety. Také letos se o hlasy konických voličů uchází stejná šestice politických stran – KSČM, KDU-ČSL, ODS, ČSSD, ANO 2011 a Starostové a Nezávislí. Před čtyřmi lety přitom těsně zvítězili Starostové a Nezávislí, kteří v patnáctičlenném zastupitelstvu získali čtyři mandáty. Lidovci pak obsadili tři křesla, po dvou uzmuli komunisté, sociální demokraté, občanští demokraté a rovněž „babišovci“ z hnutí ANO 2011. Tehdy se předpokládala složitá koaliční jednání, ale opak byl pravdou. Došlo k situaci, kterou by Konici mohla závidět všechna města! „Nakonec jsme se po volbách před čtyřmi lety domluvili napříč politickým spektrem, že nebudeme vůbec hledět na to, kdo je v nějaké koalici nebo opozici. Na zastupitelstvu jsme hlasovali vždy podle vlastního uvážení a většinou to dopadlo tak, že se vždy drtivá většina zastupitelů z různých stran přiklonila k dobrému rozhodnutí ve prospěch našich občanů. Dalo by se říct, že jsme na konické radnici táhli všichni za jeden provaz, nedošlo snad k jedinému ostrému střetu, na žádnou politiku jsme si nikdy nehráli. Tady je to všechno jen o lidech jako takových,“ řekl Večerníku současný starosta František Novák. Ten je i před letošními komunálními volbami na kandidátce Starostů a Nezávislých. Svým vyjádřením ale Večerník překvapil. „Na kandidátce sice jsem a sám jsem ji také vytvářel. Jen s tím rozdílem, že už nejsem lídrem. Tím je Michal Obrusník. V případě úspěchu naší kandidátky by se tedy starostou stal on, já bych přijal funkci řadového zastupitele. Chtěl bych mu pak předat své zkušenosti i celou agendu města,“ překvapil možná nejen Večerník v Konici oblíbený starosta. Jako důvod uvedl určitou únavu a blížící se důchod. „Za uplynulé čtyři roky práce našeho zastupitelstva a rady jsem asi nejvíce pyšný na to, že se nám podařilo pořádně snížit dluhy města, opravovat komunikace a také rekonstruovat místní sokolovnu, kde jsme zřídili i komunitní centrum,“ připomněl Novák.

Lipová: hnutí Společně pro občany obhajuje většinu mandátů
Ani v Lipové k příliš velkým změnám v kandidátních listinách nedochází. O hlasy voličů se i letos, stejně jako v roce 2014, ucházejí hnutí Společně pro občany se současným starostou Františkem Šustrem a místostarostou Milanem Sekaninou, dále KDU-ČSL a Sdružení nezávislých kandidátů. Pouhou kosmetickou změnou je skutečnost, že hnutí Volba pro slušné občany nahradilo hnutí Sdružení nezávislých kandidátů 2018. Dosavadní starosta František Šustr kandiduje i letos. Jeho hnutí Společně pro občany získalo před čtyřmi lety pět mandátů v devítičlenném zastupitelstvu, tedy těsnou většinu. Tři křesla obsadili kandidáti SNK a jeden mandát získali lidovci. Jak to dopadne letos?

Ludmírov: opakování souboje
V roce 2014 zvítězilo v komunálních volbách v Ludmírově hnutí Zodpovědnost a pořádek v obci, které získalo sedm mandátů v jedenáctičlenném zastupitelstvu. Zbývající čtyři křesla obsadili kandidáti hnutí SNK Pro rozvoj obce. A letos dojde k opakování tohoto souboje, protože v Ludmírově i nyní kandidují dvě naprosto totožná politická uskupení bez toho, že by jim během uplynulých čtyř let vyrostla nějaká konkurence. Starostkou se před čtyřmi lety stala Jana Grézlová, která svůj post bude obhajovat i letošní první říjnový víkend.

Ochoz: Kdo z desítky „sólistů“?
Deset jmen, avšak pouze sedm míst v zastupitelstvu. V Ochozu u Konice vstupují do voleb, stejně jako před čtyřmi lety, jen samostatní nezávislí kandidáti. V roce 2014 obdržel nejvíce hlasů a starostou obce se stal Martin Bílý, místostarostou pak František Bříza. Oba kandidují i v letošních komunálních volbách. Soupeři jim budou Ladislav Ošlejšek, Ladislav Bílý, Pavel Bílý, Jiří Dostál, Jana Matoušková, František Hájek, Pavel Dostál a Pavel Svoboda.

Polomí: KDU-ČSL s jediným člověkem
v boji s deseti samostatnými kandidáty
Podobná situace jako v Ochozu je také v Polomí. I tam letos kandiduje do místního zastupitelstva desítka samostatně vystupujících občanů. Ovšem Petře Kusé, Leoši Pišťákovi, Šárce Recové, Miroslavu Čmelovi, Josefu Rolencovi, Martinu Kusému, Jaroslavu Zapletalovi, Vlastimilu Nemerádovi, Lubomíru Recovi a Stanislavu Pišťákovi bude konkurovat kandidátka KDU-ČSL, na které je zapsáno pouze jediné jméno, a to Jaroslava Zapletala! Před čtyřmi lety se z osmi kandidátů do polomského sedmičlenného zastupitelstva dostal každý z kandidujících občanů s výjimkou Miroslava Čmela. Nejvíce hlasů dostal tehdy současný starosta Stanislav Pišťák, který svůj post obhajuje i letos.

Raková u Konice: kandidátů méně než potřebný počet mandátů!
A máme tu první problém! V Rakové u Konice přestali mít tamní občané zájem o komunální politiku. Svědčí o tom fakt, že současní kandidáti, kteří vystupují sami za sebe, nebudou schopni naplnit potřebný počet sedmi mandátů obecního zastupitelstva. Zatímco před čtyřmi lety jich kandidovalo čtrnáct, letos už pouze šest! Voliči si tak budou vybírat z půltuctu statečných Jiří Svoboda, Josef Srovnal, Martin Matysek, Václav Konečný, Marcela Hajkrová a Petr Hajkr, který je současným starostou Rakové u Konice. Podle všechno budou muset po volbách zvolení zástupci obce odhlasovat snížení počtu mandátů...

Rakůvka: kandidují pouze jednotlivci
Pavlína Oklešťková, Petr Muzikant, Jaroslav Žitek, Josef Mikulka, Jiří Vostřejž, Pavel Mikulka, Zdeněk Okleštěk, Roman Sedláček, Věra Žitková, Miroslav Muzikant a Jan Vogl. Jedenáct kandidátů, kteří se v Rakůvce utkají nejen o křesla v sedmičlenném zastupitelstvu, ale zároveň i o funkci starosty. Tu nyní zastává Josef Mikulka, který bude post prvního muže obce obhajovat i příští týden.

Skřípov: „jdou do toho“ i místní vítězní rybáři!
Voliči ve Skřípově budou mít na výběr z kandidátů hned čtyř politických subjektů, ovšem i tam zaznamenali značný úbytek lidí ochotných jít do komunální politiky. Vždyť v roce 2014 kandidovalo sedm stran a hnutí! Vítězství z roku 2014 bude obhajovat Sdružení nezávislých kandidátů Petrova cechu Skřípov, které tehdy ze sedmi mandátů v zastupitelstvu získalo hned čtyři, tedy většinu. Starostou se stal lídr tohoto sdružení rybářů Miroslav Kadlec a o obhajobu svého postu bude bojovat také v letošních volbách. Konkurovat mu budou kandidáti z hnutí SNK Skřípov 2018, KDU-ČSL a Nezávislí kandidáti obce Skřípov.

Stražisko: přibyli Neúplatní
Dlouholetý starosta Stražiska Jaroslav Kröner bude znovu obhajovat svoji funkci prvního muže obce. Je opět lídrem kandidátky hnutí Nezávislí, které v minulých volbách získalo čtyři z devíti mandátů v zastupitelstvu. Stejný počet křesel ovšem získalo druhé v pořadí hnutí Nezávislí za rozvoj obce, poslední mandát pak připadl lidovcům. V letošních volbách dojde k zopakování souboje těchto tří politických subjektů. Jen s tím rozdílem, že jim vyrostla konkurence v podobě nového hnutí Nezávislí a Neúplatní za Maleny, Stražisko a Růžov.

Suchdol: odpadli komunisté
V roce 2014 dali suchdolští občané nejvíce hlasů hnutí Nezávislí a starostkou se stala s největším počtem preferenčních hlasů Jitka Zahálková. Nezávislí vytvořili koalici s KDU-ČSL, místostarostou se tak stal lídr lidovců Pavel Koutný. Oba za své politické subjekty kandidují i letos, takže se dá očekávat pikantní souboj. Konkurencí pro oba současné koaliční partnery bude ČSSD, která zcela jistě není bez nadějí. Vždyť v roce 2014 byli sociální demokraté v Suchdole úspěšnější než lidovci. Získali sice tři mandáty do zastupitelstva, nakonec se ale museli spokojit s rolí opozice. Oproti minulým volbám však už místní voliči nenajdou na seznamu kandidujících stran komunisty. Tato strana totiž kandidátku letos nesložila.
Komunální volby v jednotlivých obcích Prostějovska jsou pro místní občany samozřejmě stejně napínavé jako pro voliče z města. Možná se prožívají i mnohem víc, protože jednotliví lidé a také kandidáti politických stran a hnutí se daleko lépe znají. Vývojem předvolebních kampaní v celém regionu se budeme naposledy zabývat i v příštím vydání Večerníku.

Vše o volbách najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 1. října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...