Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Populismus, zkreslování, kriminalizace a vytváření umělých kauz jsou strategií části prostějovské opozice. V politice existuje řada neznámých, pokud s nimi umí někdo nekorektně zacházet, může být úspěšný. V oblasti ekonomiky města jsou však parametry, jež nelze zpochybnit nebo manipulovat. Níže uvádím ty nejzásadnější.


Analýza hospodaření a finančního zdraví města – ekonomická fakta
* Roste počet zaměstnanců a žáků, což má pozitivní dopad na daňové příjmy
* Nárůst počtu zaměstnanců svědčí o prosperitě na území města
* Město za poslední 4 roky hospodařilo s přebytkem 145 mil. Kč
* Za posledních 10 roků dokonce s přebytkem 249 mil. Kč
* Město podle zákona hospodařilo rozpočtově příkladně
* Město střídáním deficitů a přebytků finančně dýchá a deficity se dlouhodobě vyrovnávají
s přebytky. Deficity jsou prioritně realizovány ve prospěch investic. Rok 2018 je toho příkladem – investice ve výši 457 mil. Kč
* Město čerpá dotace, resp. umí čerpat dotace, není na nich ovšem dramaticky závislé. Mimořádné příjmy mezi roky 2014–2017 činily 139 mil. Kč. Investiční dotace byly 86 mil. Kč. Za toto období se investovalo 789 mil. Kč, tzn., že mimořádné příjmy kryly pouze 17 % investic. Tento fakt znamená budoucnost a schopnost růst.

Důležitým parametrem je provozní saldo hospodaření. Jedná se o rozdíl mezi běžnými příjmy a běžnými výdaji. Provozní saldo vyjadřuje finanční sílu města, tzn. potenciál pro investice, obnovu majetku a tvorbu finančních rezerv.
Od roku 2009 je provozní saldo v dobrém stavu a v roce 2017 dosáhlo nejvyšší hodnoty v historii – celkem 224 mil. Kč. Od roku 2015 je excelentní trend.
Město do obnovy majetku vynaložilo od roku 2014 1,1 mld. Kč, přičemž na obnovu majetku by stačilo 320 mil. Kč. Tzn., že se jedná o příkladné finanční zajišťování oprav a reprodukce majetku. Když k provoznímu saldu přičteme opravy, získáme celkovou finanční kondici města. V roce 2017 se dosáhlo nejlepší vlastní finanční kondice v historii. Mezi roky 2013–2017 se vygenerovalo nejméně 250 mil. Kč a nejvíce 298 mil. Kč.

Město Prostějov je v úplně jiné dimenzi (kondice finanční a finanční potenciál k investicím).
V roce 2012 se generovalo po úhradě provozu 201 mil. Kč a v roce 2017 298 mil. Kč, tzn. 1,5x vyšší finanční kondice než v roce 2012.
- Finanční rezerva z roku 2017 je zapojena do investic 2018.
- Město je stále bez dluhů. Limit bezpečné zadluženosti je 1,3 mld. Kč. Tzn. skok o 200 mil. Kč
- Město Prostějov obhájilo při hodnocení finančního zdraví nejvyšší možnou známku A+A+, tedy výbornou. Výborná známka je u měst velmi vzácná.

Příležitosti a doporučení:
* Realizace investic a technologií snižujících provozní výdaje
* Investice ve prospěch infrastruktury, podnikání, bydlení a vzdělávání
* Nebát se využít investiční úvěrový rámec s čerpáním v letech 2019–2023 k rychlé a komplexní realizaci oprav a investic/můj názor: „Jít případně do max. limitu úvěru 500 mil. Kč – mít úvěr tvrdě pod kontrolou“/
* Udržet likvidní finanční rezervy alespoň 50 mil. Kč
* Udržet provozní saldo a opravy na 220 mil. Kč
Investice mohou být a budou i nadále masivní. Prioritu mají nákladnější investiční projekty, které mají smysl a přinesou zvýšenou kvalitu života občanů, např. rekreační aquacentrum se dvěma bazény 50 m a 25 m, parkovací domy, byty pro mladé rodiny a starší občany.
Ing. Bedřich Grulich, ČSSD,
předseda finančního výboru

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...