Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tentokrát mi otázku „Ireno, jsi blbá?“ nepoložila babička, ale štamgasti v hospůdce, kterou jsme s manželem provozovali. „Ty by ses měla dát na politiku. Umíš všechno zařídit, máš zkušenosti, dohodneš se s vranovickýma i kelčickýma…“

Pár měsíců poté jsem se stala zastupitelkou, později místostarostkou a posledních osm let v naší obci starostuji. Někdo by si mohl říct, že je to pěkné teplé místečko v kanceláři, ale tam se starostové moc neohřejí. Mnohem častěji jsou v terénu, běhají po úřadech, vyřizují dotace, hlídají stavební firmy, řeší provozní problémy ve školce či na poště… I po těch letech mě to baví, zvlášť když jsou vám lidi za vaši práci vděční.

Samozřejmě se najdou i věční rýpalové, kterým se nelíbí nikdy nic. Jsou to jen jednotlivci, ale dovedou člověku pěkně otrávit život. Třeba podáváním desítek žádostí podle „zákona 106“ o svobodném přístupu k informacím. Na obci nemáme tajnosti, ráda každému vše vysvětlím, ale někdy nechápu, proč si někteří sousedé chtějí dopisovat, když se můžou kdykoliv zastavit a vše zjistit na radnici.

Ale nemůžu si stěžovat, někteří starostové mají co do činění s většími kalibry. Museli například podle uvedeného zákona odpovídat na tyto otázky: Bylo u vás v obci zaznamenáno zařízení mimozemské rasy, například létající talíř? Má vaše obec vyřešenu otázku, jak byste s ufony komunikovali a tlumočili do jazyka českého? Oznamoval někdo obci přestupek spočívající v urážce od tvora mimozemské civilizace? Máte v obci radar? Pokud ano, měří rychlost pouze na silnici, nebo i ve vzduchu?

Podobné žádosti naštěstí řešit nemusím, a tak mi zbývá dost času na práci. Vybudovali jsme v obci novou kanalizaci, vodovod a chodníky, opravili návsí a společně s krajem i hlavní silnici. Máme krásné hřiště pro děti a hlavně fungující školku. Díky projektu Pošta Partner jsme zachránili poštu, které hrozilo zavření.

Mohla bych dlouho pokračovat… Místo toho bych ráda zkušenosti, které jsem jako starostka získala, využila v Senátu. Nejen pro naši vesnici, ale pro všechny obce a města na Prostějovsku.


Irena Blažková
starostka obce Vranovice-Kelčice
Vaše kandidátka do Senátu Parlamentu ČR
www.irenablazkova.cz

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...