Dobré poledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Sto procent hlasů sečteno a vítěz je podtržen. Parlamentní volby skončily zcela jasným až drtivým vítězstvím hnutí ANO 2011. Andreji Babišovi, Jaroslavu Faltýnovi a spol. dýchají ostatní strany na záda z uctivé vzdálenosti. Jde o nejvýraznější volební vítězství jedné strany od dob socialismu. Otázkou teď ale zůstává, s kým Andrej Babiš vyjedná koaliční partnerství. Pokud se nespojí s občanskými demokraty, bude potřebovat dva jiné partnery, aby získal většinu v nové sněmovně.

Hnutí ANO 2011 získalo v právě ukončených parlamentních volbách 29,64 procenta hlasů. Na druhou pozici voliči vystřelili ODS s 11,32 procenta. Přestože „modré ptáky“ před pěti lety srazila na kolena aféra okolo padlé vlády Petra Nečase, pomalu se tato pravicová strana dostává zpátky na původní výsluní. Pode všeho ale ODS zůstane v opozici. „Těsně po vyhlášení výsledků řekl náš předseda Fiala, že se staneme opoziční stranou, toto vyjádření beru i já jako bernou minci,“ prozradil Večerníku v sobotu večer Petr Sokol, prostějovský kandidát ODS, který se do sněmovny jen těsně neprobojoval.
Andrej Babiš ale už v sobotu večer zahájil s Jaroslavem Faltýnkem první jednání o možné koaliční spolupráci. Do úvahy připadají všemožné kombinace, třetí v pořadí Piráti (10,79 %) či čtvrtá Okamurova SPD (10,64 %) zřejmě čekají na svoji vládní šanci.
Letošní parlamentní volby mají ještě jeden rekord. Voliči totiž do sněmovny poslali hned devět stran, což historie České republiky ještě nepamatuje. Kromě již zmíněných stran získaly poslanecké mandáty ještě pátá v pořadí Komunistická strana Čech a Moravy (7,76 %), dále ČSSD (7,27 %), KDU-ČSL (5,80 %) a na poslední chvíli do sněmovny proklouzly ještě TOP-09 (5,31 %) a STAN (5,18 %).
Volby znamenaly značný debakl pro komunisty, sociální demokraty, ale také pro pravicovou TOP-09. ČSSD ztratila oproti volbám v roce 2014 neuvěřitelných 35 poslaneckých mandátů, komunisté přišli o 18 mandátu a TOP-09 dokonce o 19 poslaneckých křesel. Tyto tradiční strany berou výsledky jako obrovský neúspěch a jejich lídři se už nechali slyšet, že z toho vyvodí zřejmě i osobní odpovědnost.
Na letošních parlamentních volbách tratili i kandidáti z prostějovského regionu. Oproti pěti poslaneckým mandátům z předchozího volebního období budou mít nyní Prostějované ve sněmovně pouze Ladislava Oklešťka z Výšovic (ANO) a Radima Fialu (SPD) z Prostějova. K nim samozřejmě lze ještě připočíst Prostějovana Jaroslava Faltýnka (ANO), ten však kandidoval na Vysočině, a je otázkou, jako moc se bude v novém složení sněmovny bít za prostějovský region.
V následujících hodinách a dnech se bude jednat o nové vládě, která povede Českou republiku v následujících čtyřech letech. Jednání to budou složitá, protože už před volbami mnozí lídři stran veřejně deklarovali, že do koalice s Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem, kteří jsou obviněni z dotačního podvodu, nepůjdu. Dodrží ale tato svá vyjádření? Uvidíme...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...