Dobré dopoledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Hloučky lidí před některými prostějovskými základními školami tento pátek nesignalizovaly hromadné vyzvedávání ratolestí ze školní docházky, ale začátek parlamentních voleb. Fronta do deseti voličů nebyla žádnou výjimkou a podle předsedů okrskových volebních komisí první hodinu odvolilo nemalé procento obyvatel našeho města.

Úplně první přišla k volební místnosti na ZŠ Dr. Horáka starší volička téměř deset minut před čtrnáctou hodinou. „Má to pragmatické důvody, odjíždím na chalupu a chci ještě předtím uplatnit svůj hlas. Jedu kousek za Slavkov u Brna. Přestože odtamtud pochází premiér Sobotka, moje sympatie určitě nemá,“ poodhalila své volební preference.
Navíc patřila k voličům, kteří se na volby poctivě připravují. „Politika mě vždycky zajímala a předvolební kampaň jsem sledovala. Mám z toho už docela velkou hlavu, tak jsem ráda, že dnes volbami všechno skončí,“ svěřila se ve chvíli, kdy se otevřely dveře volební místnosti.
Totéž opakoval i mladý muž, který do školy přišel pro mladou žákyni. „Ne, není to dcera, je to mladší sestra,“ reagoval s úsměvem na nepřesný dotaz. „Ano, tyto volby považuji za důležitější, než předešlé. Sledoval jsem dění okolo pana Babiše a určitě on není vhodný kandidát na premiéra. Přestože si ODS prošla v minulosti svými peripetiemi, její program mi letos přišel jako velmi seriózní,“ dokázal, že před odchodem do volební místnosti se věnoval domácí přípravě.
Zajímavé je, že členové jedné rodiny nemají stejné favority. „Volili jsme každý jinou stranu,“ odvětil muž, který přišel k volbám se svým sotva plnoletým synem. „Je prostě patrný generační rozdíl,“ doplnil posléze.
Totéž tvrdila hlava rodiny se dvěma dětmi, i když o preferencích své manželky mnoho tušení otec neměl. „Já vlastně nevím, volila jsi taky levici?“ zajímal se při odchodu z volební místnosti. Na dotaz ohledně výjimečnosti právě probíhajících voleb ovšem zavrtěl hlavou. „Řekl bych, že stejné, jako ostatní. Kdyby totiž mohly opravdu něco změnit, volit by nás nenechali,“ měl jasno o míře svobody v současné Evropské unii.
Voliči ale evidentně jeho skepsi nesdílejí. Jak potvrdili předsedové okrskových komisí na základních školách Dr. Horáka a Studentské ulici, v první hodině prošlo volebními místnostmi značné množství voličů. „Jednalo se z velké části o seniory, ale i tak jsme si ve voličských seznamech odškrtali hodně jmen. Po první hodině ale zájem obvykle opadává,“ uvedla jedna ze zkušených předsedkyň volební komise.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...