Dobré dopoledne, dnes je sobota 11.5.2024
svátek slaví Svatava,
zítra Pankrác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Česká ústava nezná dolní hranici volební účasti. Teoreticky stačí, když jde k volbám jeden jediný občan a hodí platný lístek do urny. Tahle strana dostane 100 % hlasů a 200 mandátů v poslanecké sněmovně. Z ústavy je to tak.

Ten, kdo si myslí, že nevolí, ve skutečnosti volí, ale neví o tom. Počítejte s tím, že když nepůjdete k volbám, tak se může stát, že budou zvoleny ty strany nebo ta hnutí, jež byste vy sami nikdy v životě nevolili.
Uvědomte si, že v DEN voleb je každý občan suverén a volby jsou svátek demokracie. A ten kdo, nevolí, pak může v hospodě u piva nebo u televizoru strašně nadávat, jak volby dopadly. Ve skutečnosti by měl nadávat sám na sebe.
Politici jsou zde od toho, aby respektovali volby, nemoralizovali. Místo toho pokryteckého moralizování, kdo může a nemůže být premiérem, by politici měli spíše respektovat vyjádření vůle lidí ve volbách.
Z hlediska ústavního principu jsou volby více, než je rozhodnutí sněmovny. Trestní oznámení nesmí být pokračováním politického boje. Jde o to, jestli respektujeme výsledky voleb, nebo je budeme zkreslovat moralizováním, které má značně pokrytecký charakter. Nesmí dojít k anulování nebo zkreslování výsledků nejdemokratičtějšího procesu, kterým jsou volby, kdy se mají občané možnost vyjádřit.
Parlamentní demokracie se má zakládat na tom, že vůle občanů představují strany, které dostaly většinu. Z toho logicky plyne, že předseda nejsilnější strany by měl mít ústavní právo, aby se stal premiérem. Nesmí se z politické hry vyřazovat rozhodnutí lidu!!!
Pro připomenutí, koho nám voličům jednotlivé strany nabízejí:
TOP-09: dlouhodobého politika ing. chemie Miroslava Kalouska, všichni dobře vědí, co za tak dlouhou dobu v police dokázal.
ČSSD: po Bohuslavu Sobotkovi nasadila narychlo Lubomíra Zaorálka, nynějšího ministra zahraničí a také dlouhodobého politika.
ODS: novou tvář, jak říkají politologovi Petru Fialovi.
KDU-ČSL: zvěrolékaře Pavla Bělobrádka.
KSČM: mají v zásobě Vojtěcha Filipa, kdyby si voliči nemohli vybrat.
ANO: i když to bude jen druhé volební období, tak navrhuje podnikatele, ekonoma Andreje Babiše.
A teď záleží na nás, voličích, abychom porovnali, co tito kandidáti již pro Česko udělali, jaké mají předpoklady pro funkci premiéra, který by naši zemi vedl k prosperitě. A zde máte právě návrh, kterou stranu máte volit.
Antonín. Dušek

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...