Dobré dopoledne, dnes je sobota 11.5.2024
svátek slaví Svatava,
zítra Pankrác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Průkaz totožnosti, volební lístky a chvilka za plentou - hlasování ve volbách není nijak časově náročné. Jelikož se ale volby většinou nekonají několikrát do roka, lidé často zapomínají, jak mohou označovat kandidáty, kterým chtějí dát hlas. V případě prezidentských a senátních voleb Češi jednoduše do urny vhodí lístek pro vybraného politika. Při sněmovních volbách ale volí stranu, a pokud jim nevyhovuje pořadí osobností na kandidátce, mohou prostřednictvím preferenčních hlasů zakroužkovat své favority. Ti tak mají teoretickou šanci i z takzvaného nevolitelného místa.

Volební lístky dostávají Češi do schránek nejpozději tři dny před termínem voleb, tedy 17. října 2017. K vyzvednutí jsou ale vždy i ve volebních místnostech. Každá strana, hnutí, nebo koalice má vždy vlastní volební lístek s přiděleným číslem. Ten mohou Češi vhazovat do urny buď bez úpravy, nebo případně s přidělením preferenčních hlasů kandidátům z jakéhokoli místa na lístku.

Jak kroužkovat při volbách?
K úpravě lístku musí docházet vždy v prostoru určeném k úpravě lístků. Pokud se volič rozhodne udělit preferenční hlasy, může tak udělat u čtyř jmen na kandidátce. Označí jednoho až čtyři favority, respektive zakroužkuje čísla u jejich jmen. Pokud jsou na hlasovacím lístku více než čtyři kroužky, hlas je stále platný. Počítá se ale jako hlas pro stranu a k preferencím kandidátů se v tomto případě nepřihlíží. Voliči tedy mohou zakroužkovat maximálně čtyři kandidáty!

Pozor na neplatné hlasy!
Neplatné hlasy jsou ty, které nejsou na předepsaném tiskopisu, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemají vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje. Hlas voliče je neplatný, když je v úřední obálce několik hlasovacích lístků.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...