Příjemnou noc, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 volby2013V ohlédnutí za předčasnými parlamentními volbami by neměl chybět ani přehled o tom, kolik jednotlivé politické strany a hnutí mají členů. Česká republika má deset milionů obyvatel. Žijeme v parlamentní demokracii, kdy osud této země mají v rukou námi volení zástupci z politických stran různého názorového spektra. Kolik lidí se tedy podílí na směrování osudu této země?

Komunistická strana Čech a Moravy
Naštěstí dávno pryč jsou doby, kdy naši zemi řídila jediná strana a jediný názor. Počet členů Komunistické strany Čech a Moravy, což je nástupnický subjekt nechvalně známé KSČ, se dramaticky snižuje od roku 1989, kdy bylo součástí této strany 1,7 milionu lidí. Ještě v roce 2004 měla KSČM více jak 100 000 členů, nyní komunistická členská základna čítá 51 000 straníků a stále klesá.
Občanská demokratická strana
ODS byla vždy stranou s nižším počtem členů. Jejich počet se pohyboval kolem 25 000, v době nejvyšší obliby stoupl na 30 000 a nyní opět klesl na 21 000 členů. V médiích koluje informace, že velké množství členů tvoří takzvané mrtvé duše, za které platí poplatky kmotři. Reálně tedy může být počet členů o pár tisíc menší. Čím méně aktivních členů tím více moci pro ty zbývající.
TOP 09
„Knížecí“ strana vystoupala z elitářské tisícovky na nějakých 4 500 členů. Lze říct, že vzhledem k aktuálním preferencím a počtu lidí může být dělba moci vysoce efektivní. Pro politického kariéristu může být vstup do TOP 09 dobrou volbou. V roce 2013 klesl počet členů na 3 600 osob.
ČSSD
Strana by měla mít 23 600 členů. Počet straníků dlouhodobě stagnuje mezi 20 až 30 tisíci. Členskou základnou se tedy podobá ODS. Šance přijít ke korýtku je menší, než-li u TOP 09. V roce 2013 poklesl počet členů na 22 700.
LEV 21
Počet členů stran není dostupný. Na Facebooku mají více jak 1 600 sympatizantů. Reálně se nejspíš bude počet členů pohybovat do jednoho tisíce.
KDU-ČSL
Strana se vrátila do parlamentu a má více než 33 000 členů. Návrat do sněmovny se dal předpokládat, už jen proto, že tuto stranu mají v oblibě věřící občané, kterých úměrně k narůstající moci církví bude přibývat. V roce 2013 je počet členů 31 900.
SPOZ
Bez zajímavosti není určitě fakt, že tato strana přátel současného prezidenta svůj oficiální počet členů neprezentuje. Předpoklad je několik tisíc členů. Na Facebooku nedávno vyskočil počet členů 2 700.  
Dělnická strana sociální spravedlnosti
Počet členů nelze nikde zjistit, na Facebooku mají stovky sympatizantů. Členů může být několik tisíc.
Suverenita
V roce 2013 je počet členů 1 500.
Strana zelených
V roce 2013 je počet členů 1 300.
ANO 2011
V roce 2013 je počet členů 800, coby sympatizanti se ale k tomuto hnutí hlásí dalších sedm tisícovek občanů České republiky.
Strana svobodných občanů
V roce 2013 je počet členů 570 a 1 000 sympatizantů.
Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury
Co se týká členské základny, jde o absolutně nejmenší stranu z nejmenších. Oficiálně má pouhých devět členů, ale 4 500 sympatizantů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...