Příjemnou noc, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
44 po volbach 01Velice zajímavé postřehy se naskýtají při podrobném pohledu na počet, úspěšnost a konečný výsledek jednotlivých kandidátů politických stran z Prostějovska, kteří se objevili na kandidátkách stran a hnutí v Olomouckém kraji. Celkem se v našem kraji napříč politickým spektrem ucházelo o posty poslanců Parlamentu České republiky 383 kandidátů, z čehož bylo celkem 78 osob z Prostějovska!

Náš region byl tak z tohoto hlediska zastoupen více jak pětinou z celkového počtu kandidátů. Již podruhé v historii voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky měli občané možnost volit stranu, ale také takzvaně vykroužkovat kohokoliv z dané kandidátky. V tomto směru byl z Prostějovanů absolutně nejúspěšnější bývalý šéf prostějovské záchranky Pavel Holík z ČSSD, který obdržel 3 897 preferenčních hlasů a s naprostou jistotou obhájil poslanecký mandát. O bezmála tisícovku kroužků méně získal Jaroslav Faltýnek na kandidátce ANO 2011 (2 908 hlasů). Na pomyslný stupeň vítězů v oblibě se vešel ještě Josef Augustin z KSČM (2 195), který v počtu preferenčních hlasů jen o pověstný fous přeskočil Jitku Chalánkovou (2 173), lídryni kandidátky TOP 09 v Olomouckém kraji. Nad hranici dvou tisíc preferenčních hlasů se dostali ještě i Jaroslav Špaček z Čehovic z ANO 2011 (2 044) a Prostějovanka Zuzana Böhmová z KSČM (2 010). Těsně pod touto hranicí skončil Ladislav Hynek, starosta Kostelce na Hané, který kandidoval za ČSSD a získal od voličů 1 929 hlasů. Podobně dopadl také vysokoškolský učitel Petr Sokol na kandidátce ODS, jehož 1 914 preferenčních hlasů posunulo v konečném výsledku na druhé místo kandidátky této tradiční pravicové strany. Co se týká ODS, ve volbách zaznamenal rovněž významný úspěch prostějovský zastupitel Tomáš Blumenstein, kterého 1 628 hlasů od voličů vystřelilo z původního desátého až na konečné třetí místo kandidátky občanských demokratů. Za zmínění, co se týká preferenčních hlasů, stojí ještě výsledek Ladislava Oklešťka z Výšovic (ANO 2011 – 1 630 hlasů), Radima Fialy z Prostějova (Úsvit – 1 622), Jaroslava Fidrmuce z Krumsína (KDU-ČSL – 1 541), Pavla Smetany z Prostějova (ČSSD – 1 352) a Pavly Dočkalové ze Ptení (ANO 2011 – 1 228), která se jako poslední ze zástupců kandidátů z Prostějovska dostala nad hranici tisíce preferenčních hlasů.
Na opačném pólu jakési osobní oblíbenosti se ocitli kandidáti z Prostějovska, kteří se o přízeň voličů ucházeli za strany a hnutí, kterým se už před volbami nedávalo moc šancí. Tak například Petr Cehelský z Brodku u Prostějova na kandidátce LEV 21 obdržel čtyři preferenční hlasy, jeho stranický kolega Petr Juračka z Prostějova získal jen o jeden kroužek více. Devět preferencí obdržel Petr Skyva z Kostelce na Hané (Koruna Česká) deset hlasů pak Josef Očenášek z Prostějova (Strana soukromníků ČR).
V Olomouckém kraji podalo své kandidátky v předčasných parlamentních volbách celkem 18 stran a hnutí a o poslanecké mandáty usilovalo 383 kandidátů. Celkem 78 z nich bylo z Prostějovska, což činí podíl 20,36 procenta. Největší počet zástupců z Prostějovska paradoxně zaznamenala Dělnická strana sociální spravedlnosti, na jejíž kandidátce bylo celkem třináct (!) lidí. To je pouze o jediného zástupce z Prostějovska méně, než dali dohromady společně ČSSD, TOP09 a ODS… Čtrnáct politických subjektů v Olomouckém kraji využilo plně možnost sestavit stoprocentní kandidátku s třiadvaceti členy. Pouze ANO 2011 a Strana soukromníků ČR jich měla dvaadvacet, Piráti pouhých devět a politické hnutí Změna dokonce jenom osm.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...