Dobré ráno, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 novotny primator olVolby do Poslanecké sněmovny parlamentu jsou doslova za dveřmi. O rozhovor jsme proto požádali lídra krajské kandidátky ODS a primátora města Olomouce Martina Novotného. Jak vnímáte pár dní před volbami situaci na politické scéně? V některých médiích se objevily zprávy, že vaše strana volby dopředu vzdala?

To je možná zbožným přáním některých politických konkurentů či médií, ale já o ničem takovém nevím. Naopak celý náš krajský tým objíždí města a obce, bavíme se s lidmi o jejich problémech, chodíme do politických předvolebních diskusí, jsme aktivní na sociálních sítích a podobně. Stejně to vidím u kolegů v jiných regionech. Vnímáme, že za poslední roky jsme u velké části voličů i sympatizantů ztratili velký kus důvěry. Získat ji zpět můžeme jen tak, že budeme veřejně, jasně a srozumitelně vysvětlovat, kam chceme naši zemi směřovat. Kdybychom vzdávali politický boj, seděli bychom doma u televize a sledovali seriály. Pro mě osobně jsou  právě bitvy, které vypadají jako jasně prohrané, výzvou k tomu, abych se je jako lídr snažil vyhrát.
Když se bavíte s lidmi v terénu i na inernetu, co vám nejčastěji říkají?
Překvapilo mě, kolik lidí chce volit pravici. Cítí, že rozpolcená ČSSD, kontroverzní prezidentova SPOZ i díky krajským koalicím se sociální demokracií stále posilující KSČM nemusejí být zárukou vývoje a stability českého státu. A toto spojenectví může svým způsobem ohrožovat dosavadní demokratický vývoj po sametové revoluci. Na druhé straně řada lidí považuje za pravici i Hnutí Ano. Tady musím konstatovat, že pro nás je tento politický subjekt značně nečitelný, s  nejasným programem a zejména pochybným motivem vzniku a směřování. Jeden firemní politický experiment jsme nedávno zažili v podobě Věcí veřejných Víta Bárty. Voliči si tyto souvislosti bezpochyby uvědomují.

 

Pro mnohé voliče mohou být tváře z krajské kandidátky ODS neznámé.
Je pravda, že voličům představujeme nové osobnosti, které dosud nemají zkušenost s celostátní politikou. Za to je ale dobře znají lidé v jejich regionech, protože jsou to úspěšní komunální politici, učitelé či podnikatelé, kteří dávají práci desítkám zaměstnanců. Věřím tomu, že moji tvář už pár lidí v kraji vidělo, ale v principu nejde až tolik o fotky na  plakátech, jako o to, co kandidáti mají za sebou. Když se podívám na Olomouc, kde jsem sedm let primátorem, vidím mimo jiné spoustu nových a kvalitních staveb, nově vzniklé vědecké univerzitní komplexy, hotely a  kongresové sály, opravené městské parky, téměř dostavěnou větev nové tramvajové trati, historické centrum s řadou akcí pro Olomoučany i návštěvníky, občany více zapojené do věcí veřejných a spoustu turistů, kteří předtím do města zabloudili spíše náhodou. Mohu slíbit, že podobný tah na branku budeme mít také na celostátní úrovni.

Co byste chtěl voličům vzkázat?
V první řadě to, aby i přes následující volné dny přišli v pátek či v sobotu k volbám. A potom také to, aby se aspoň chvíli zamysleli, než hodí svůj hlas do urny. Jednoduchá a líbivá řešení, která slibuje levice či nově vzniklé strany, z historických zkušeností nepřinesla dlouhodobě nic dobrého. Často se stala nástupním můstkem pro různé typy totalit. Volte skutečně demokratické strany, které sice občas udělají chyby, ale jsou zárukou fungování společnosti na principech parlamentní demokracie.

pdfOL_280x426_Headline.pdf

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...