Dobré ráno, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 volby_01V minulých volbách jsme si na Prostějovsku zvolili tři poslance, kteří měli přesně tři roky na to, aby nás přesvědčili, že plní, co nám v roce 2010 slíbili. Někomu se to povedlo více, někomu méně a každý z nás ať posoudí, s kým mohl mluvit, koho viděl jen v televizi a koho neviděl vůbec. Ještě než se rozmyslíme, koho volit teď, stručně se podívejme dnes, tj. pět dnů před startem předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, jak se jim to dařilo či nedařilo...

 A samozřejmě zkusme nahlédnout, jaké jsou šance regionálních politiků na úspěch letos a také odhadnout, jak vše dopadne. I když situace se mění každým dnem. Vždyť například favorizovaná ČSSD měla ještě v létě devětadvacet procent, nyní už je jí odhadováno jen třiadvacet. „Ukazuje se, že favorit voleb, ČSSD, ztrácí, a to podle všeho ve prospěch nových formací. Zejména tedy ANO, ale v menší míře i Úsvitu,“ míní politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Matěj Trávníček, jehož Večerník exkluzivně oslovil. „Pokud bych to měl shrnout, tak s trochou nadsázky 3 nejdůležitější sdělení posledních průzkumů jsou: ČSSD padá, ANO roste a nerozhodnutí zůstávají nerozhodnutí,“ dodal Trávníček.  Uspět by podle posledních průzkumům mělo hnutí ANO 2011, KSČM, TOP09, ODS, KDU-ČSL a ÚSVIT. Bude tomu opravdu tak?

Opoziční skokan a koaliční poslankyně
Skokanem minulých parlamentních voleb na Prostějovsku byl před třemi lety sociální demokrat Pavel Holík, který se posunul z šestého (po odstoupení svého předchůdce Vlčka pátého) místa až do čela krajské kandidátky a byl za „oranžové“ zvolen jako první v pořadí. Poslanec Holík byl celou dobu v opozici k Nečasově vládě, proti které vždy hlasoval. Naopak současnou vládu premiéra Rusnoka Holík pokaždé podpořil.
Přesně opačně postupovala prostějovská poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková, která umožnila vznik Nečasovy vlády, ale nechtěla za premiéra Rusnoka. Mezi své největší úspěchy řadí třeba prosazení církevních restitucí nebo vyřešení důchodů pro sirotky.

Vypuštěný a nenapuštěný Plumlov
Zajímavý přerod zaznamenal poslanec Radim Fiala, kterého voliči před třemi roky vykroužkovali do parlamentu za občanské demokraty, ale na konci minulého období už zastupoval novou stranu Úsvit přímé demokracie, kterou vede česko-japonský podnikatel a senátor Tomio Okamura. Podobně proměnlivý byl i Fialův postoj k vládám. Hlasoval pro vznik Nečasovy vlády, ale když opustil ODS, postoj změnil. Voliči si ještě asi pamatují, že hlavním volebním trumfem poslance Fialy před třemi roky byl slib, na jehož základě zařídí vyčištění Plumlovské přehrady. Přehrada byla s velkou slávou ve volební kampani vypuštěna. Původně všechno mělo být hotovo do roka, ale ani po necelých čtyřech letech od vypuštění se v přehradě, která vždy byla oblíbeným rekreačním centrem Prostějovska, koupat nedá. Už po několikáté slyšíme, že příští sezóna už na přehradě bude opravdu „koupací“... Zajímavé je také to, že Fiala, který je teď členem strany podporující přímou demokracii, nehlasoval ve Sněmovně jako poslanec pro zákony o zavedení referenda.

Jak to bude dál?
V každém případě co bylo, to bylo a nyní je důležité soustředit se na budoucnost. I v současných volbách Prostějovsko potřebuje prosadit co nejvíce svých zástupců do poslaneckých lavic. Jak vidí šance regionálních kandidátů jeden z expertů na politickou situaci.
„S téměř jistotou asi můžeme počítat s tím, že mandát obhájí Pavel Holík, dvojka na kandidátce ČSSD. Mandát by patrně měl připadnout i lídrům TOP 09 a ANO, tedy obhajující Jitce Chalánkové a někdejšímu prostějovskému radnímu za ČSSD Jaroslavu Faltýnkovi. Další z přeběhlíků Radim Fiala, který v letošních volbách kandiduje za Úsvit, má šance pouze ve spekulativní rovině. Novou krev do Poslanecké sněmovny může přinést vysokoškolsky učitel a trojka na kandidátce občanských demokratů Petr Sokol. Určitou zajímavostí voleb může být, že Zemanovci nemají na své kandidátce nikoho s trvalým bydlištěm v Prostějově,“ odhaduje šance Prostějovanů Matěj Trávníček, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.
Sledujme proto, co nám nabízí současní kandidáti, abychom pak mohli hodnotit, zda se zase jednalo o sliby chyby nebo o politiky, jaké bychom si přáli.
A nezapomeňte, ve středu a ve čtvrtek vás budou hledat naši kameloti, aby vám mohli dát mimořádné vydání Večerníku, které bude věnováno jen a právě víkendovým volbám. Jejich výsledky pak můžete sledovat v klidu svého domova prostřednictvím www.vecernikpv.cz, kde najdete vše důležité...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...