Příjemnou noc, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 volby4Podle serveru idnes.cz hrozí Olomouckému kraji neuvěřitelný skandál. Může se totiž stát, že část hlasů odevzdaných v krajských volbách bude neplatná. Regulérnost hlasování chce napadnout přímo jeden z členů místní volební komise, známý konopný léčitel Dušan Dvořák. Důvodem je on sám. Soud ho totiž tento týden zbavil právní způsobilosti, přesto si toho nikdo nevšiml a nechal ho být členem volební komise.

Ve volebním okrsku, kde Dvořák seděl v komisi, odevzdalo své hlasy zhruba sedm stovek voličů. A právě platnost těchto hlasů chce Dvořák napadnout. „Napadlo mě to tady v průběhu voleb, když jsem si uvědomil, že ve volební komisi sedí „blázen“, u kterého soud tento týden určil, aby byl zbaven způsobilosti k právním úkonům. Chci tak upozornit na tu absurditu,“ líčí Dvořák. Odmítá ale námitku, že by volby zneužíval k propagaci svého případu. Jeho cílem je obecně opět vyzdvihnout léčivé účinky konopí. „Zvažujeme s pirátskou stranou, že bychom napadli regulérnost voleb. Určitě tu stížnost podáme nejpozději na začátku příštího týdne. Možná, že ještě dnes. Přemýšlím, jak to udělat, aby z toho bylo co nejvíce užitku,“ dodal Dvořák. Celkově však Dvořákova případná stížnost do výsledků krajských voleb zřejmě nezasáhne. „Je velice nepravděpodobné, že by to v Olomouci vedlo k opakování voleb,“ je přesvědčený Pavel Šaradín, politolog olomoucké Univerzity Palackého. „Pokud by ta stížnost byl jen jeden ojedinělý případ, zneplatnění hlasů by se týkalo jen daného okresku. Důležité by pak bylo, jakou váhu by to mělo v očích soudu. Jestli by to mohlo ovlivnit celkové výsledky, či zda by to mělo jen dílčí význam,“ dodal. Po cestě k urně byly noviny s radami pro pěstování konopí. Lidé mířící k volbám do základní školy na třídě Spojenců nicméně mohli jasně poznat, že ve volební komisi sedí muž propagující léčbu konopím. Třeba hned na chodbě vedoucí k volební místnosti. V olomoucké základní škole na třídě Spojenců byly u voleb k rozebrání noviny o pěstování konopí. K rozebrání zde totiž byly noviny Konoptikum s radami pro pěstování konopí, články o jeho léčebném využití či s recepty na konopné vaření. Dvořák sem přinesl kolem šesti set výtisků.  

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...