Dobré ráno, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Kdo ale bude korunním princem? ODS, posilující KSČM, nebo někdo třetí?

Volební modelJak dopadnou letošní volby do krajského zastupitelstva? O výsledcích vždy shodně napovídají předvolební průzkumy, kterým se sice dá věřit, ale určitě nejsou stoprocentní. Výsledky dvou renomovaných agentur STEM/MARK a PPF FACTUM, které byly realizovány ve druhé polovině září, hovoří shodně o tom, že krajské volby by měla vyhrát ČSSD! Ta by měla obdržet něco mezi 24 až 28 procenty hlasů. Druhá a třetí příčka se ovšem liší. ODS by podle PPF FACTUM volilo 17,7 procenta voličů, KSČM 16 procent, ovšem podle STEM/MARK by to bylo pro komunisty 20,5 procenta, zatímco Občanská demokratická strana má obdržet jen patnáct procent! Toto všechno jsou však jen předpovědi, jaká nakonec bude tuto sobotu večer realita?

Jak se tedy průzkumy zmíněných agentur líší?

Volební modelVolební model pro Ol. krajZměna preferencí od předchozích voleb

Volby v Olomouckém kraji do místního zastupitelstva by podle PPM FACTUM aktuálně vyhrála ČSSD. Podle ní by tato strana získala 24,3 procenta. Ve srovnání s krajskými volbami před čtyřmi roky by si o 16 procentních bodů pohoršila. Druhou ODS by právě teď volilo 17,7 procenta voličů.

Do zastupitelstva Olomouckého kraje by se s 90procentní pravděpodobností dostali také komunisté s 16 procenty, Top 09 a Starostové s 10 procenty a Nezávislí, které by volilo asi 8 procent voličů.

„Existuje i významná pravděpodobnost, která je nicméně nižší než ta devadesátiprocentní, že by pětiprocentní hranici překročila koalice pro Olomoucký kraj společně se Starosty a SPO Zemanovi,“ uvádí spoluautor volebního modelu František Bartoš z PPM FACTUM.

V průzkumu, který byl proveden podle volebního modelu agentur SC&C a STEM/MARK, by ČSSD volilo 27,5 procenta a komunisty 20,5 procenta lidí. ODS na třetím místě by získala o pět procent hlasů méně. V zastupitelstvu by usedl ještě Klub TOP 09 a Starostové, podle průzkumu by obdržel 10,5 procenta hlasů. Tyto čtyři politické subjekty si rozdělily křesla i ve stávajícím krajském zastupitelstvu. Se ziskem čtyř a půl procenta hlasů by podle průzkumu skončili Nezávislí a také Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU-ČSL a SZ). Přesně čtyři procenta voličů by hlasovala pro Stranu práv občanů - Zemanovce. Na dvě procenta hlasů by dosáhla Česká pirátská strana a Moravané. Ostatní strany by skončily pod hranicí dvou procent.

Co z obou průzkumů, kterých se zúčastnilo více jak 2000 respondentů, nejvíce vyplývá? Oproti minulým krajským volbám by si pohoršila vítězná ČSSD i ODS. Nárůst preferencí naopak průzkum vykazuje u KSČM, která před čtyřmi lety získala 15,8 procenta hlasů.

V roce 2008 ve volbách v kraji ČSSD od voličů dostala bezmála 40 procent hlasů, což jí vyneslo 27 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Druhá ODS získala 20,3 procenta a má 13 zastupitelů. Třetí komunisté získali deset mandátů. Pět křesel dostala KDU-ČSL. V opozici zůstali jen komunisté.

Upozorňujeme, že volební model zachycuje momentální náladu voličů, do voleb se údaje mohou ještě změnit.. Je to jen na vás!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...