Dobré odpoledne, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 otevreniVýsledky voleb v Olomouckém kraji potvrdily celostátní trend. Třiadvacet let po takzvané sametové revoluci se v republice derou zpátky k moci komunisté! Letos je v krajských a senátních volbách ještě porazili sociální demokraté, ale celkový výsledek dává tušit, že voliči už zřejmě zapomínají na strastiplné doby před rokem 1989… Jak to dopadlo v našem kraji?

18

A pozor, národní socialisté disponovali i dalším věkovým primátem. Na jejich kandidátce se objevila i naprosto nejmladší kandidátka v Olomouckém kraji. Byla jí teprve osmnáctiletá Lucie Pavlů, studentka z Vícova na Prostějovsku.

K urnám si v Olomouckém kraji našlo cestu 35,67 procenta voličů. Pro krajské volby se sešlo 176 519 platných hlasů, senátora volilo 33 249 voličů. Zajímavostí bezesporu je, že v tomto případě šlo pouze o 89,65 procenta platných hlasů, téměř čtyři tisícovky obálek tedy skončily ladem!  Dlužno ještě dodat, že jenom na Prostějovsku mohlo svého senátora volit celkem 105 012 lidí...

86

Absolutně nejstarším kandidátem do Zastupitelstva Olomouckého kraje byl šestaosmdesátiletý Josef Stříteský, důchodce z Prostějova. Stejně jako Paroubkova strana Národní socialisté – levice 21. století, tak i on propadli na celé čáře.

Jak vše dopadlo si můžete přečíst na jiných místech tohoto povolebního servisu, pojďme si říct pár zajímavůstek, co nám volby přinesly.

842

Přesně tolik kandidátů se letos objevilo na kandidátkách různých politických stran ve volbách do Zastupitelstva Olomouckého kraje. Nakonec jich pochopitelně uspělo jen pětapadesát…

V Zastupitelstvu Olomouckého kraje se posadí hned deset Prostějovanů. Za vítěznou ČSSD současný náměstek hejtmana Alois Mačák, náměstkyně primátora města Prostějova Alena Rašková, starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková a podnikatel z Prostějova Josef Švec. Zájmy KSČM budou hájit prostějovský zastupitel Václav Šmíd a Ladislav Sypko, starosta Doloplaz. V rámci Koalice pro Olomoucký kraj se starosty to bude Jaroslav Fidrmuc z Krumsína, ředitel prostějovského gymnázia. ODS vyšle na kraj současného prvního náměstka primátora města Prostějova Jiřího Pospíšila a živnostníka z Hrubčic Kamila Zápecu. V rámci TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj uspěla starostka Držovic Blanka Kolečkářová.

47,53

Celkový věkový průměr kandidátů do krajského zastupitelstva ani nepřekvapil. Jednotlivé politické strany měly na svých kandidátkách zájemců o politickou funkci nejrozmanitějšího věku – od osmnácti do šestaosmdesáti let…

 Ze zajímavých čísel preferenčních hlasů stojí za povšimnutí nejvyšší zisk, kterým se může pyšnit Jiří Rozbořil. Provozní náměstek Fakultní nemocnice v Olomouci a lídr kandidátky ČSSD získal 5 155 přímých přívrženců. Největší skok zaznamenal jeho stranický kolega, dosluhující hejtman Olomouckého kraje a současně i senátor Martin Tesařík, který se 4 384 hlasy poskočil na celkové druhé místo. Pomyslný bronz získal soukromý zemědělec z Rokytnice a lídr KpOk Marián Jurečka, jehož volilo 3 747 občanů. O dvaačtyřicet hlasů zpět zůstala jednička ODS Markéta Záleská a přes tři tisícovky (přesně 3 342) preferenčních hlasů obdržel lídr KSČM a poslanec Parlamentu KSČM Alexander Černý. Nejlepším Prostějovanem v tomto směru je Alois Mačák, jehož jméno zakroužkovalo 2 907 voličů. Přes hranici tisícovky se dostali ještě Jaroslav Fidrmuc (1 530), Václav Šmíd (1507), Alena Rašková (1 395) a Jiří Pospíšil (1 370). Na opačném pólu „oblíbenosti“ skončil Kamil Zápeca z Hrubčic (ODS), jehož 260 preferenčních hlasů je vůbec nejmenším počtem ze všech 55 nově zvolených zastupitelů.

3

Ve volbách do Senátu ČR kandidovali na Prostějovsku tři pravicoví či středopravicoví kandidáti, což se nakonec ukázalo jako velmi neprozřetelné. Pravice tak roztříštila sílu voličů, z čehož profitovali levicoví kandidáti. ODS sice jednala se sdružením TOP09 a STAN na společné kandidatuře, bohužel „topkaři“ projevili nesouhlas.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...