Dobré dopoledne, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ostré slunce, těžký vzduch, který se ani nehne, zkrátka počasí jako v Palermu. Právě takové v posledních týdnech vládlo nejen v Prostějově a okolí. Všichni tak hledáme různé prostředky pro ochlazení. Někdo jde na koupaliště, jiný si sedne do stínu, další raději zůstane doma a dá si vychlazený meloun. Ať tak či onak, to nejpodstatnější v těchto dnech je pravidelný pitný režim.


Panující horka představují pro náš organismus velkou zátěž a tak je více než nutné dbát na zvýšené množství tekutin. Často pozoruji, jak mnoho lidí v letních horkých dnech sáhne po studených nápojích v domnění a s pocitem, že je tyto nápoje ochladí. Na první pohled se to sice může jevit jako vítané osvěžení, avšak skutečný efekt na organismus to má zcela opačný...
Nápoje a potraviny nemusí být studené, aby nás ochladily. Některé dovedou dokonce tělo i pěkně zahřát. Jednak svoji vlastní povahou, ale taky i tím, že pokud například vypijete ledový nápoj, tělo dostane teplotní šok a automaticky se zahřeje. Zatímco když vypijete teplý nápoj, zvýší se míra pocení, avšak proběhne rychlé odpařování a ochlazování těla, což je vědecky prokázáno. Nejlépe to prý funguje, pokud se má pot kam odpařit, proto se doporučuje používat vzdušný oděv sestávající z co nejméně vrstev. Avšak subjektivní pocit je subjektivní pocit a hlava umí v rámci psychosomatiky své, takže pokud někdo myslí, že ho ochladí studený nápoj, jeho volba.
Ideální je pití dostatečného množství čisté vody či vlažného zeleného čaje, který má silné ochlazující účinky, dokonce až o dva stupně. V zimě se mu tedy vyhýbejte, protože vás opravdu nezahřeje, ač se to tak může díky horké vodě zdát. Stejně tak ho nepijte na lačno či krátce před spaním, protože byste po něm nemuseli usnout. Zelený čaj také ale výborně spaluje tuky, snižuje cholesterol, čistí nejen organismus, ale i dutinu ústní od zubního kamene, je prevencí před cukrovkou. Dokonce snižuje oxidační působení buněk a zabraňuje jejich zhoubnému množení. Zelený čaj nezalévejte vařící vodou, teplota by měla mít kolem šedesáti až osmdesáti stupňů. Ten, kdo má zájem o skutečný zážitek po všech stránkách, může zkusit mletý japonský čaj Matcha, který je mnohem koncentrovanější než zelený čaj a je považován za životabudič. Pokud zvolíte zelený čaj, vždy vybírejte sypaný nikoliv porcovaný. Zcela přitom zapomeňte na alkohol. Vede totiž k vazodilataci, tedy roztažení cév a zvýšenému pocení. Jednoduchým indikátorem nízké hladiny tekutin v organismu je barva moči. Varovným signálem je její syté zabarvení.
A víte, které potraviny ochlazují? Rozhodně syrová zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody. Řadí se mezi ně melouny, jahody, maliny, rybíz, borůvky, hroznové víno, banány, ananas, kiwi či grepy, ale také okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata. Švestky, meruňky či broskve tělo zahřívají. Z živočišných produktů jsou vhodné jogurty, mléko, kefíry či sýry – v letních měsících ovčí či kozí. Zcela vynechejte těžká a tučná jídla. Nezapomínejte na čerstvé bylinky jako máta, koriandr a bazalka. Skvěle pokrm ochutí, ale také díky nim se může omezit solení.
Tak s chutí do toho, myslete i v parných letních dnech na své zdraví!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...