- 6. září 2020
- 39x
Ostré slunce, těžký vzduch, který se ani nehne, zkrátka počasí jako v Palermu. Právě takové v posledních týdnech vládlo nejen v Prostějově a okolí. Všichni tak hledáme různé prostředky pro ochlazení. Někdo jde na koupaliště, jiný si sedne do stínu, další raději zůstane doma a dá si vychlazený meloun. Ať tak či onak, to nejpodstatnější v těchto dnech je pravidelný pitný režim.
Panující horka představují pro náš organismus velkou zátěž a tak je více než nutné dbát na zvýšené množství tekutin. Často pozoruji, jak mnoho lidí v letních horkých dnech sáhne po studených nápojích v domnění a s pocitem, že je tyto nápoje ochladí. Na první pohled se to sice může jevit jako vítané osvěžení, avšak skutečný efekt na organismus to má zcela opačný...
Nápoje a potraviny nemusí být studené, aby nás ochladily. Některé dovedou dokonce tělo i pěkně zahřát. Jednak svoji vlastní povahou, ale taky i tím, že pokud například vypijete ledový nápoj, tělo dostane teplotní šok a automaticky se zahřeje. Zatímco když vypijete teplý nápoj, zvýší se míra pocení, avšak proběhne rychlé odpařování a ochlazování těla, což je vědecky prokázáno. Nejlépe to prý funguje, pokud se má pot kam odpařit, proto se doporučuje používat vzdušný oděv sestávající z co nejméně vrstev. Avšak subjektivní pocit je subjektivní pocit a hlava umí v rámci psychosomatiky své, takže pokud někdo myslí, že ho ochladí studený nápoj, jeho volba.
Ideální je pití dostatečného množství čisté vody či vlažného zeleného čaje, který má silné ochlazující účinky, dokonce až o dva stupně. V zimě se mu tedy vyhýbejte, protože vás opravdu nezahřeje, ač se to tak může díky horké vodě zdát. Stejně tak ho nepijte na lačno či krátce před spaním, protože byste po něm nemuseli usnout. Zelený čaj také ale výborně spaluje tuky, snižuje cholesterol, čistí nejen organismus, ale i dutinu ústní od zubního kamene, je prevencí před cukrovkou. Dokonce snižuje oxidační působení buněk a zabraňuje jejich zhoubnému množení. Zelený čaj nezalévejte vařící vodou, teplota by měla mít kolem šedesáti až osmdesáti stupňů. Ten, kdo má zájem o skutečný zážitek po všech stránkách, může zkusit mletý japonský čaj Matcha, který je mnohem koncentrovanější než zelený čaj a je považován za životabudič. Pokud zvolíte zelený čaj, vždy vybírejte sypaný nikoliv porcovaný. Zcela přitom zapomeňte na alkohol. Vede totiž k vazodilataci, tedy roztažení cév a zvýšenému pocení. Jednoduchým indikátorem nízké hladiny tekutin v organismu je barva moči. Varovným signálem je její syté zabarvení.
A víte, které potraviny ochlazují? Rozhodně syrová zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody. Řadí se mezi ně melouny, jahody, maliny, rybíz, borůvky, hroznové víno, banány, ananas, kiwi či grepy, ale také okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata. Švestky, meruňky či broskve tělo zahřívají. Z živočišných produktů jsou vhodné jogurty, mléko, kefíry či sýry – v letních měsících ovčí či kozí. Zcela vynechejte těžká a tučná jídla. Nezapomínejte na čerstvé bylinky jako máta, koriandr a bazalka. Skvěle pokrm ochutí, ale také díky nim se může omezit solení.
Tak s chutí do toho, myslete i v parných letních dnech na své zdraví!