Dobré ráno, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Feng-shui je 3000 let staré čínské učení o harmonii lidského života, umožňuje nastolit správný tok energií, zlepšit naši životní situaci, spánek, fyzické i duševní zdraví a mezilidské vztahy... Tato unikátní filozofie se v zásadě řídí jednoduchými a logickými principy, kdy výsledkem je prostředí, které je více než harmonické. V prvním dílu jsme si řekli, že existuje devět sektorů vycházejících z mřížky Bagua, podle kterých můžeme doma vylepšovat a různě nastavovat naše obydlí. Nastínili jsme také, co způsobují povadlé květiny, rozbité dekorace a co dělat, pokud hledáme vztah, nebo co zavěsit do zóny zdraví, aby se zdraví utužovalo, jakým obrazům se vyhnout či co dovede způsobit místnost přeplněná tiskovinami a oděvy. Dnes se podíváme na barvy.


Jedna věc jsou módní trendy a druhá vnímaní barev podle feng-shui, které jsou nadčasové, protože se řídí tím, co vyzařují a co způsobují. Velkým trendem jsou přírodní barvy jako béžová, hnědá, režná a další odstíny hnědé, avšak podle feng-shui jsou to monotónní, které unavují, pokud je jim člověk vystaven delší čas.
Vůbec je vhodné si pamatovat, že každý prostor, který je řešen v jedné barvě, člověka zpomaluje. Jsou to ale barvy vnášející do života stabilitu až nehybnost. Na jedné straně je tedy v hnědých odstínech stabilita a jistota, na straně druhé způsobují znehybnění a stagnaci v pokroku. Jsou to ale barvy hojnosti, například sytě čokoládová a červenohnědá jsou symbolem hojnosti, naplnění života a užívání si ho. Souvisí hodně s životní spokojeností.
Nejběžnější barvou vždycky byla a stále je bílá. Ačkoliv ji u nás považujeme za neutrální barvu, tak v Číně je považována za barvu smutku. Bílá je ve své podstatě tvrdá barva a navíc jangová. Z toho důvodu ji upřednostňují ženy, jing a jang se přitahují, ale muži z ní už tak nadšení nejsou. Dlouhodobé žití v bílé barvě se projevuje menšími fyzickými obtížemi, to znamená, že sem tam píchne v žaludku, sem tam v noze, místy se ozve hlava apod. Navíc se člověk v dlouhodobé přítomnosti bílé barvy cítí pod tlakem. Vyhnout bychom se především měli zářivě bílé barvě, ta patří maximálně do úzkých chodeb, komor či pomocných prostor, nikoliv do prostoru s trvalým pobytem. Tam kde relaxujeme, spíme, jíme atd., použijme běžnou bílou.
A co asi symbolizuje barva černá, když bílá není žádná hitparáda?¨Černá barva je temná, hluboká, klesající a jinová. Způsobuje útlum, smutek a strachy. Není vhodná pro větší plochy a ani pro vybavení domácností. Inklinují k ní zejména muži jako k protipólu jejich vnitřního jangu. Černý nábytek tak není ideální pro vybavení domácností, ale černé spotřebiče nevadí. Na druhou stranu rozhodně nepatří na podlahu, vzbuzuje totiž nejistotu.
A která barva se hodí pro všechny případy? Je to žlutá, barva rovnováhy a soustředění. Dřív byla velkým hitem i oranžová, ta je sice povzbuzující, ale jen pokud je člověk zdravý, při nemocech, únavě a vyčerpání zrovna nepřidá. Další oblíbenou barvou je růžová, kterou bychom v domácnosti měli používat střídmě, podporuje závislosti, a to ať už na lidech, nebo jiných nešvarech. Růžové zdi, koberce a v neposlední řadě záclony jsou pro malé princezny. Fialová je barvou hloubavou, meditační, ale i barvou způsobující deprese. Modrá pak symbolizuje změny a touhy. Dovede podpořit změny, ke kterým se rozhodneme. Pokud se vám nelíbí modrá barva v prostorech, tak se u vás může projevovat touha po stabilitě. Nepodporuje chuť k jídlu, ale spíše k pití. Je to barva chladná a uklidňující, takže pokud máte modrou ložnici, je pravděpodobné, že se vám lépe vstává. A to je pro dnešek k barvám podle feng-shui vše. V příštím díle probereme ještě další barvy a odstíny.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...