Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 jazykTo, že si máme pravidelně čistit zuby, ví už každé malé dítě. Ale co jazyk? Víte, že jeho čištění se doporučovalo již ve staré indické medicíně, tzv. ajurvédě? Na jazyku se totiž usazuje stejný povlak jako na zubech!

 

 

Podle ajurvédy je stav jazyka po ránu ukazatelem toxického odpadu v těle. Na nahromadění velkého množství toxinů upozorňuje právě tento povlak. Plak na povrchu jazyka a tím zvýšená koncentrace mikroorganismů působí nepříznivě jak na zdraví našich zubů a dásní, tak i na svěží dech. Podle studií může za nepříjemný zápach z úst z pětasedmdesáti procent právě „špinavý“ jazyk, pouze zbývajících pětadvacet pak ovlivňuje čištění zubů!

Jazyk = brána do těla

Jednotlivé oblasti jazyka totiž odrážejí stav jiných tělesných částí. Například špička jazyka odpovídá srdci, část mezi špičkou a středem plícím, střed jazyka žaludku a slezině, strany játrům a žlučníku, kořen ledvinám. Důležitá je také barva. Je-li jazyk suchý a bledý, značí často problémy s krví. Červený, až zarudlý jazyk zase oznamuje přítomnost zánětu v organismu a fialové zabarvení může upozorňovat na hrozící trombózu a podobně.

Jak čistit?

Jazyk bychom měli čistit pravidelně jednou až dvakrát denně, a to směrem zezadu dopředu, po dobu zhruba dvou minut. Při čištění je důležité používat správné pomůcky, jako jsou škrabky nebo speciální kartáčky, výjimečně můžeme „zneužít“ i náš kartáček na zuby.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...