Čínská medicína je známá svým celistvým přístupem ke zdraví, ale i k lidské bytosti vůbec. Podle tradiční čínské medicíny je důležité tělo neustálo udržovat v rovnováze. Pouze tak je schopné se samo regenerovat. Kromě akupunktury, masáží, fototerapie a cvičení, čínská medicína klade velký důraz na pestré stravování. Číňané totiž radí, že lidé, kteří se chtějí ve zdraví dožít vysokého věku, by měli konzumovat jídlo „pěti barev, pěti chutí a vůní.“ Vychází z toho, že pětice barev ve složení červená, žlutá, zelená, bílá a černá souvisí s tělesnými orgány. Barvy jsou pak přiřazovány k pěti základním elementům, a to dřevo, oheň, země, kov a voda. Ke každému z těchto elementů se váže nějaká chuť, barva a orgán.
Červená barva - barva ohně
Potraviny červené barvy ovlivňují imunitní systém a hlavně srdce. Po emocionální stránce představuje oheň nadšení, radost, otevřenost a pocit nalezení smyslu života. A právě imunitní systém, srdce a zmíněné pocity umocňuje červené jídlo. Zejména při nachlazení a zvýšené nemocnosti je vhodná zvýšená konzumace červených, ale i oranžových potravin. Červené potraviny, stejně jako další barvy bychom samozřejmě měli přijímat pravidelně, každý den. Mezi červené potraviny tedy patří jahody, ředkvičky, červená jablka a řepa, čekanka, rajčata, mrkev či paprika. A jelikož je podle čínské medicíny v květnu ohroženo nejvíce právě srdce, je dobré se soustředit i na bylinky jako černý jeřáb, bělotrn kulatohlavý, kozlík lékařský atd. Z drahých kamenů pak srdci prospívá rubín a růženín. Kromě těchto rad, zkuste nepotlačovat své pocity a více se řídit srdcem nežli rozumem, protože i tyto faktory značně působí na činnost a stav srdce.
Zelená barva – barva dřeva
Zelená barva posilňuje žlučník a játra. Játrům nejvíce pomůžete a zároveň je uvolníte kombinací bylinek a změny životosprávy. Doporučuji tinkturu z vlaštovičníku (žlučník i játra) a z ostropestřce mariánského. Přirozenou podporou jater a žlučníku je černá ředkev, ze zelených potravin pak špenát, brokolice, hroznové víno, kiwi, zelené fazole, avokádo, zelený salát, celer, olivy. Omezit by se naopak měla konzumace mléka, smaženého jídla, alkoholu, sladkostí a kávy. Nemoci jater i žlučníku signalizují jednak dlouhodobě potlačený hněv, jako reakci k nepřiměřené pravdě, dále neschopnost vyváženého zpracování dějů vnějšího světa, neschopnost rozeznat, co je pro nás užitečné a co škodlivé či extrémně vysoké ideály. Silným aspekt dřeva v sobě mají kyselé pochutiny.
Žlutá barva – barva země
Žlutá barva působí na žaludek a slezinu. Slezina přeměňuje energii z pevné potravy a z tekutin a vyživuje celé tělo. Na potíže se slezinou upozorňuje snížená obranyschopnost, častá nachlazení, téměř žádná odolnost proti infekcím či špatný krevní obraz. Slezina má také velký vliv na srdce. Problémy s žaludkem jsou většinou důsledkem oslabení dvanácterníku, jater, žlučníku či slinivky. Z emocí se k elementu země řadí starost či péče o sebe i druhé. Je-li tento element narušen, člověk bývá bez soucitu a je přehlcen starostmi. Zde jsou tedy na místě žluté potraviny jako pomeranč, meruňka, ananas, citron, mrkev, žlutá paprika, žluté melouny, obilniny, žlutý pepř či banány. Žluté potraviny obsahují antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály
Bílá barva – barva kovu
Bílá barva ovlivňuje tlusté střevo a plíce. Hlavním úkolem střev je provádět látkovou výměnu a přes svou stěnu předávat tělu látky jemu potřené. Pokud je tlusté střevo zanesené, pak hůře plní svou funkci a nemůže vypuzovat nestrávené zbytky potravy ven. Tlusté střevo pročistíte pomocí tinktury z kopretiny řimbaby, zeleným jílem, čajem z mochny stříbrné nebo husí, dobře pomáhá i psyllium či lněné semínko. Na tlustém střevu se nejvíce projevuje strach z časové tísně či jiné dlouhodobé strachy. Co se týče plic, tak na ty nejvíce trpí ten, kdo špatně komunikuje se svým okolím. Potraviny bílé barvy zahánějí smutné a chmurné myšlenky. Bílá skupina potravin obsahuje silné antioxidanty, jež zmírňují riziko rakoviny a srdečních onemocnění. Taktéž pomáhají při nízké hladině cukru v krvi, dále zabraňují vzniku zánětů, působí i antibakteriálně a pečují o naši pleť. Z bílých potravin by tedy na denním jídelníčku neměl chybět česnek, květák, cibule, žampiony, čínské zelí, ředkev a hlíza.
Černá barva – barva vody
Černá barva působí nejvíce na ledviny. Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou ledviny zásobníkem vrozené energie „čchi“, která je dobíjecím mechanismem pro celý náš organismus. Ledviny představují vztahovou rovnováhu. Pokud jsou dlouhodobé problémy v lidských vztazích, ledviny to začnou silně pociťovat a postupně dávat najevo. Každá nepřiznaná a potlačená emoce, která vniká ve vztahu k našim nejbližším lidem, snižuje energii ledvin. Černé pokrmy, které ledviny posilují, obsahují stopové prvky i mnoho vitamínů. Pomáhají zejména při úzkostech, neklidu a šklíčenosti, kornatění cév, mozkové mrtvici atd.
K černým potravinám se řadí i fialové. Z černých a fialových potravin jsou doporučovány černé houby, borůvky, černý rybíz, červené hrozny, vlašské ořechy, černý sezam, černá vejce, lilek, sumýši, křížaly, švestky, kaštany, tmavé hroznové víno, mořské chalupy černé fazole, černá divoká rýže nebo černé datle.