- 20. červen 2013
- 4407x
Před časem jsem vás již informovala o těžce toxickém a nebezpečném umělém sladidle Aspartam (E951), který s radostí užívá spousta seniorů, ale i diabetiků a pak i neinformovaných lidí jako náhražku cukru. Dalším stejně nebezpečným prostředkem je glutamát. Ano, ten glutamát, který najdete v nápojích, polévkách, koření, dále v hotových jídlech, dětských výživách, čínských sójových omáčkách a téměř ve všem jídle od známých světových fastfoodů atd. A paradoxně stejně jako nebezpečné umělé sladidlo je i glutamát doporučován lékaři…
Ta báječná chuť, kterou vnímáte u zmíněných jídel a nejen u nich, není nic jiného než uměle vytvořený pocit v našem mozku. Tento pocit vytváří glutamát sodný neboli E620 – E625 nebo také MSG (monosodium glutamát). Glutamát je přídavná látka, označována jako „zvýrazňovač chuti“. Pravý glutamát je látka, která se přírodně vyskytuje v rostlinách i živočiších, avšak syntetický glutamát je zcela něco jiného. A pozor, i rádoby zdravé sójové výrobky obsahují nadmíru glutamátu. Mnozí výrobci záměrně používají jiné potraviny, kde se glutamát skrývá např. kvasničný či sójový extrakt či hydrolyzované proteiny. Dobrý pozor je dobré dát i na označení „bez glutamátu“. To nemusí být pravda. Toto označení se vztahuje pouze na samotný glutamát sodný, přítomný však může být i volný glutamát, který představuje ještě větší nebezpečí pro náš organismus. Glutamát je neurotoxický
a neměl by se vyskytovat v žádné výživě, kterou se člověk živí. Největší nebezpečí hrozí těhotným a kojícím ženám. Glutamát totiž prostupuje mimo jiné také placentou do krve plodu a i do mozku. Dítěti jsou pak způsobeny těžké poruchy. Glutamát je však nebezpečný v každém věku! Nebezpečnost dokazují velmi početné výzkumy. Je dokázáno, že mnozí z nás trpí po požití glutamátu obtížemi. My ale vlastně nevíme, čemu je máme přisuzovat. Po konzumaci jídla s vysokým obsahem glutamátu se zvýší krevní tlak, zrychlí se tep srdce, obličej zrudne a objeví se nevolnost. Někteří lidé reagují na projevy okamžitě a jiní až po osmačtyřiceti hodinách. Tak jako tomu je již posledních pár let u všech škodlivin, které jsou nám předhazovány jako „neškodné“, symptomy se vyvíjejí SKRYTĚ po řadu let. A jak působí glutamát v našem těle? Působení glutamátu je spojováno s neurodegenerativními nemocemi, vývojovými poruchami mozku, učení, autismem a horší důsledky raději nebudu ani více rozvádět. Jak popisuje Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., autorka knih Doba jedová (o které jsem se již mnohokrát zmiňovala): „Glutamát a aspartam jsou chutě, které zabíjejí a které jsou vážnou hrozbou dalšího vývoje naší civilizace. Obě tyto látky jsou příkladem toho, jak v současné době VÍTĚZÍ TRH A PENÍZE NAD VĚDECKY ZJIŠTĚNÝMI VARUJÍCÍMI FAKTY.“