- 14. březen 2013
- 1288x
Určitě si každý z nás vzpomene na nějaký ten recept, který nám radily naše maminky nebo babičky. Postupem času, kdy jsou lékárny přeplněné všemožnými léčivy a reklamy se nám snaží namluvit, jak pouze jejich výrobky jsou to, co nám pomůže, jsme se začali spoléhat jen na prodávané léky. Přitom právě přírodní produkty, které si sami vyrobíme, jsou mnohdy účinnější, jen se na ně prostě zapomnělo. Pojďme si tedy oživit recepty, které s kašlem raz dva zatočí…
Zábal se sádlem
Na hrudník si namažeme pěknou dávku sádla. Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo fólií a následně ručníkem. Nejlepší je nechat zábal působit přes noc. Pokud je to možné, aplikujte dvakrát denně, jinak alespoň přes noc.
Vincentkové mléko
Převaříme mléko, nejlépe však kozí. Do hrnku nalijeme vincentku zahřátou maximálně na 70°C a v ní rozpustíme kávovou lžičku medu a dolijeme mlékem zchlazeným taktéž na 70°C. Nápoj pijeme ještě teplý dvakrát až třikrát denně.
Bezinková šťáva
Máme-li k dispozici pěkně vyzrálé bezinky, rozmačkáme je v hrnci a přecedíme přes cedník. Na litr šťávy dáme 700 gramů cukru (nejlépe třtinového) a zvolna vaříme tak dlouho, až se šťáva, když ji kápneme třeba na talíř, roztéká. Pak ji lijeme do láhve a uzavřeme. Při kašli popíjíme celý den.
Jitrocelová šťáva
Lístky jitrocele napěchujeme do sklenice, zasypeme cukrem (nejlépe třtinovým) a necháme alespoň jeden den luhovat. Jitrocel postupně pouští šťávu, ta se pak musí uchovávat v chladu. Užíváme několikrát denně po lžičkách. Vhodné je si přikoupit jitrocelový čaj a během dne střídat vodu s čajem a přidávat šťávu po lžičkách.
Mrkvový sirup
Do hrnce dáme půllitr čerstvé mrkvové šťávy a čtyři lžíce medu. Občas promícháme, tak aby vznikla sirupová konzistence, ale nevaříme. Opět podáváme několikrát denně, ale po polévkových lžících.
Česneková šťáva
Nasekáme česnek a přidáme do vody nejlépe se třtinovým cukrem. Zamícháme a zlehka vaříme deset minut. Necháme uležet několik hodin a pak scedíme. Šťávu uchováváme v ledničce. I česnekovou šťávu podáváme několikrát denně, opět po polévkových lžících.
Cibulový vývar
Na cibulový vývar budeme potřebovat dvě větší cibule nebo tři až čtyři menší. Cibuli nakrájíme na velké plátky a dáme na patnáct minut vařit. Následně do vývaru přidáme med. Užíváme několikrát denně po polévkových lžících.