Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 smekalovaV dalším díle našich rozhovorů jsme se tentokrát zajímali o bezlepkové výrobky. Jak se bezlepkové pečivo liší od toho klasického? Poznáme rozdíl v chuti? Jaké jsou pozitivní efekty bezlepkového pečiva? To vše a ještě více zjistíme v následujícím interview s Miluší Smékalovou, která si nedávno otevřela pekárnu s bezlepkovým pečivem...

mikrofonPaní Smékalová, co vás přimělo k nápadu začít vyrábět bezlepkové výrobky?

„Hlavně výskyt alergie na lepek v naší rodině a nedostatek těchto výrobků v našem městě i okolí Prostějova vůbec. Toto zboží se k nám pouze dováží a jeho cena vzhledem k drahým surovinám bývá neúměrně vysoká. Lidé se proto, tedy pokud to umí, snaží vyrábět chleba i pečivo doma sami, tak jako my.“

mikrofonMnoho lidí si pod bezlepkovou dietou představí naprosté vynechání pečiva, přitom to ale vůbec není nutné…

„Opravdu to není nutné. Naštěstí se na náš trh dostává stále více surovin pro přípravu různých těst jako bezlepková mouka, sójové mléko, náhrada za vejce a podobně. Bezlepkové výrobky nejsou jen rohlíky a chleba, ale alergici na lepek si mohou pochutnat i na bezlepkových koláčcích nebo i cukroví.“ 

mikrofonČím se liší bezlepkové pečivo od toho klasického?

„Bezlepkové pečivo je světlejší, nemá po upečení tak intenzivní zabarvení jako běžné pečivo. Také strukturou se od běžného pečiva liší. Po upečení není povrch hladký, ale mírně popraskaný. Bezlepkové výrobky se také liší vyšší cenou, a to jen díky tomu, že suroviny nakupujeme za poměrně vysoké ceny... (pokrčí rameny)“

mikrofonJak je to s chutí bezlepkového pečiva. Poznáme rozdíl oproti běžnému pečivu?

„Pro konzumenty, kteří jsou alergičtí pouze na lepek, se chuť oproti běžnému pečivu liší pouze minimálně. Kromě mouky a droždí, které musíme používat pouze sušené, se při pečení rohlíků, cukroví a kynutých těst používají téměř totožné suroviny jako u pečiva běžného. Pokud má ovšem nemocný člověk ještě alergii na laktózu a vejce, potom se chuť výrobku podstatně mění.“

mikrofonMůžete nám závěrem říci, jaké jsou pozitivní efekty bezlepkového pečiva?

„Lepek obsažený v mouce neblaze působí na naše zažívací orgány, a to zejména na střeva. Proto nemocný musí bezpodmínečně dodržovat tuto dietu. Bezlepkové pečivo tedy neubližuje sliznici střev. Na druhou stranu se dá tato strava zařadit i do jídelníčku běžného konzumenta a těm pomáhá i při snižování nadváhy.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...