- 22. únor 2013
- 978x
V dalším díle našich rozhovorů jsme se tentokrát zajímali o bezlepkové výrobky. Jak se bezlepkové pečivo liší od toho klasického? Poznáme rozdíl v chuti? Jaké jsou pozitivní efekty bezlepkového pečiva? To vše a ještě více zjistíme v následujícím interview s Miluší Smékalovou, která si nedávno otevřela pekárnu s bezlepkovým pečivem...
Paní Smékalová, co vás přimělo k nápadu začít vyrábět bezlepkové výrobky?
„Hlavně výskyt alergie na lepek v naší rodině a nedostatek těchto výrobků v našem městě i okolí Prostějova vůbec. Toto zboží se k nám pouze dováží a jeho cena vzhledem k drahým surovinám bývá neúměrně vysoká. Lidé se proto, tedy pokud to umí, snaží vyrábět chleba i pečivo doma sami, tak jako my.“
Mnoho lidí si pod bezlepkovou dietou představí naprosté vynechání pečiva, přitom to ale vůbec není nutné…
„Opravdu to není nutné. Naštěstí se na náš trh dostává stále více surovin pro přípravu různých těst jako bezlepková mouka, sójové mléko, náhrada za vejce a podobně. Bezlepkové výrobky nejsou jen rohlíky a chleba, ale alergici na lepek si mohou pochutnat i na bezlepkových koláčcích nebo i cukroví.“
Čím se liší bezlepkové pečivo od toho klasického?
„Bezlepkové pečivo je světlejší, nemá po upečení tak intenzivní zabarvení jako běžné pečivo. Také strukturou se od běžného pečiva liší. Po upečení není povrch hladký, ale mírně popraskaný. Bezlepkové výrobky se také liší vyšší cenou, a to jen díky tomu, že suroviny nakupujeme za poměrně vysoké ceny... (pokrčí rameny)“
Jak je to s chutí bezlepkového pečiva. Poznáme rozdíl oproti běžnému pečivu?
„Pro konzumenty, kteří jsou alergičtí pouze na lepek, se chuť oproti běžnému pečivu liší pouze minimálně. Kromě mouky a droždí, které musíme používat pouze sušené, se při pečení rohlíků, cukroví a kynutých těst používají téměř totožné suroviny jako u pečiva běžného. Pokud má ovšem nemocný člověk ještě alergii na laktózu a vejce, potom se chuť výrobku podstatně mění.“
Můžete nám závěrem říci, jaké jsou pozitivní efekty bezlepkového pečiva?
„Lepek obsažený v mouce neblaze působí na naše zažívací orgány, a to zejména na střeva. Proto nemocný musí bezpodmínečně dodržovat tuto dietu. Bezlepkové pečivo tedy neubližuje sliznici střev. Na druhou stranu se dá tato strava zařadit i do jídelníčku běžného konzumenta a těm pomáhá i při snižování nadváhy.“