- 21. únor 2013
- 2949x
Jsou pálivé, ale zdravé, to všichni o chilli papričkách víme. A věděli to i Indiáni před více než 7000 let, kteří chilli hojně používali. Už ve třetím tisíciletí před naším letopočtem je už pěstovali staří Inkové, kteří je považovali za svaté rostliny. Do Evropy je dovezl lékař z druhé Kolumbové výpravy Diego Alvarez Chanca. Právě tento lékař jako první začal zkoumat léčivé účinky chilli papriček. Postupem času se zjistilo, že papričky mají mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví. Původcem pálení a tepla, které jsou pro papričky charakteristické je látka zvaná kapsaicin...
Tato látka má značný vliv na potlačení hladu, ztrátu hmotnosti a spalování tuků. A nejen to. Kapsaicin má prý i unikátní schopnost ničit rakovinové buňky a to tak, že napadá jejich energetické centrum. Již nyní se kapsaicin používá při léčbě lupénky, zátěži svalů, ale můžeme se s ním setkat i v kosmetice, kde bývá používán jako součást gelu krému na kosmetiku. K dostání jsou i kapsaicinové krémy, které jsou určeny na bolesti kloubů a jiné bolesti. Dokonce existují i rtěnky, které obsahují kapsaicin.
Řada výzkumů taktéž potvrzuje, že chilli pomáhá diabetikům, nemocným se žaludečními vředy a dokonce i kardiakům a to i již při rozvinuté chorobě. Kapsaiciny snižují hladinu glukózy, inzulínu v krvi a brání vzniku krevních sraženin. Další výhodou používání chilli je, že dobře pomáhají s trávením tučných a těžších jídel. Celkově prokrvují zažívací trakt, čímž stimulují látkovou výměnu a pomáhají i při zácpě. Kapsaicin způsobuje i tzv. reflex nasycenosti. Odborné studie dokazují, že přidáním kapsaicinů do stravy snižujeme potřebu příjmu energie. Spálením tuků pomocí kapsaicinů se totiž uvolní energie a do mozku je vyslaný signál, že je tělo již dostatečně nasycené. Díky všem blahodárným účinkům, které chilli má se ve Velké Británii nedávno rozhodli, přidávat chilli do pekárenských výrobků. Ale co dělat, pokud chilli tak pálí, že se to nedá vydržet? Namísto vody je daleko účinnější tišící prostředek mléko nebo jogurt. Ve chvíli největšího pálení můžete také začít žvýkat kousek sýra. To by mělo pálení zahnat nebo alespoň zmírnit. Pro toho, kdo nesnese pálivé chilli, jsou k dostání i přírodní potravinové doplňky (tablety) s čistě přírodními výtažky chilli papriček.
Samozřejmě seženete i potravinové doplňky, které budou obsahovat několik desítek dalších látek, ať už pro tělo potřebných či nikoli. Ale pokud budete hledat, najdete i ty, které mají vysokou koncentraci chilli...