Příjemnou noc, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V dnešním, již sedmém dějství se budeme společně věnovat různým harmonizačním, relaxačním, ale i posilujícím či reha-bilitačním a kompenzačním cvi-čením. Zaměříme se na oblast zad, prokrvení hlavy, zlepšení pohyblivosti ramenních kloubů, dále pak na protažení postranních svalů trupu, zvýšení pohyblivosti kyčelních kloubů a zároveň na uvolnění celých dýchacích cest.

K tomu, abychom předešli bo-lestem zad, blokádám a dalším nešvarům, je potřeba pravidelný pohyb. Pokud však již k nějakému narušení v oblasti zad a páteře dojde, je potřeba se problematické partii pravidelně věnovat.
1. Nejdříve se pomalu posadíme na levý bok, následně postupně lehneme na celý levý bok, nohy jsou natažené, leží na sobě a levou rukou máme podepřenou hlavu (viz foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají doširoka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.
2. Nyní s nádechem pokrčíme pravou nohu, chytneme ji za palec a pomalu nohu propínáme vzhůru do unožení. Pokud nemůžete nohu propnout, uchopte ji za kotník nebo lýtko a pomalu koleno propínejte. Jakmile máme koleno propnuté, zadržíme dech a krátce vydržíme.
S výdechem nohu pokrčíme a položí-me na druhou nohu. Cvičení je vhodné provádět třikrát na každou stranu.
Cvik zvyšuje pohyblivost kyčelních kloubů, protahuje postranní svaly trupu a posiluje paže. Také povzbuzuje činnost ledvin a pomáhá při potížích s dutinami a podporuje celkové uvolnění dýchacích cest. Kromě toho zklidňuje a harmonizuje tělo i mysl.
3. V tomto cviku se postavíme do stoje rozkročného. S ná-dechem vzpažíme a s výdechem se předkloníme tak, aby záda byla pokud možno rovná (viz foto). Pak se vyvěsíme směrem dolů, to znamená, že záda zcela uvolníme a ruce jsou volně položeny nad zemí. Poté se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají doširoka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.
4. Nyní se silným výdechem a hmitem trup tlačíme mezi nohy i ruce se snažíme umístit co nejdále.
S rychlejším nádechem se pak vrátíme zpět do rovného předklonu. Posléze znovu trup hmitem tlačíme mezi nohy a ruce se snažíme natáhnout co nejdále. Toto cvičení opakujeme desetkrát za sebou, nejlépe třikrát denně. Cvik je vhodný pro zlepšení pohyblivosti páteře, ramenních a kyčelních kloubů, také protahuje svaly na zadní straně nohou a posiluje zádové svaly. Neprovádíme jej při vysokém tlaku, závratím či výhřezu meziobratlových plotének.
Závěrem si za odměnu zatleskáme a budu se na vás těšit zase příště.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...