Dobré ráno, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Zvony na kostele svatého Jakuba v Kostelci na Hané odbíjí poledne. A i když by se mohlo zdát, že ve všední den bude v centru města mrtvo, navíc v době koronaviru, opak je pravdou. Někdo jde nakoupit, další za obědem. Před večerkou vykládají zásoby. Hlavně je však živo naproti na parkovišti a před vstupem do samoobsluhy. Zajímavé je, že do ulic se nebojí ani starší lidé. A někteří nejdou při pohledu na současnou situaci pro ostřejší výraz daleko...

 

„Stojí to za hovno,“ řekne muž. Jaký je jeho postoj ke koronaviru? „Nemám z toho strach! Mám dvaaosmdesát let. A když jsem byl kluk, tak nemocní, kteří měli chřipku, zůstali ležet a umřeli. To bylo normální. Ale teď? Zdá se mi, že dělají z lidí blbce,“ dívá se na situaci s nadhledem.
Ne každý ale nynější realitu bere takto lehce. Starosta města František Horák opakovaně přes internet vyzval obyvatele k tomu, aby dodržovali opatření a zároveň nebrali situaci na lehkou váhu – Kostelec na Hané už taky hlásí desítky nakažených, školka v Kostelci na Hané byla uzavřena. Obchody, které můžou, však nadále fungují. Stejně tak třeba květinářství. „Jsou Dušičky, máme větší tržby než obvykle. V každém případě je to horší. A bylo to znát v září i v srpnu. Na druhou stranu na jaře zase chodívali více,“ říká Anežka Holubová.
Zdá se, že ani další prodejny nemají o zákazníky nouzi. Dveře se v okolních obchodech netrhnou. Do ulic vyšla i paní Anežka s malým chlapcem. „Vůči druhým si roušku dáme, máme k nim úctu. Mně se v tom špatně dýchá a nevidím, musím si to tedy občas sundávat, abych vůbec viděla,“ říká pro Večerník. Bere vše optimisticky. „Mám zas pocit, že vše je k něčemu dobré. Třeba se všichni zamyslí víc nad sebou a možná si řeknou, zda je potřeba za všech okolností spěchat... Vnímám, že tohle více stmeluje, mám z toho takový pocit,“ míní žena, která se usmívá očima. Roušku má ona i chlapec.
Vůbec o velké části Kostelce na Hané se dá říci, že jedná zodpovědně. Venku je vidět jen trojice mužů kolem třicítky, jak se bez roušek opírají o zeď bývalé hospody. Zbylí chodci naopak na roušku nezapomněli, a dokonce i cyklisté. I vykládání zboží je prováděno v rouškách. „Lidi jsou poctiví,“ říká mi žena prodávající v trafice. A další, na druhé straně pultu, přikyvuje. „Ano, je to tak. Jak vyjdou, roušku nasazují,“ reaguje. Strach zkrátka v ulicích Kostelce není cítit. Snad zčásti rezignace, hlavně však určitá míra zodpovědnosti i zdravého přístupu. „Člověk má obavy, ale co vnímám, tak strach ochromuje a strach se projeví i na imunitě těla. Takže čím víc se strachujeme, tím je to horší,“ shrnuje to třeba paní Anežka.

 

 

Aktuální koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...