Příjemnou noc, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ticho jako před bouří. Nebo po bouři? Těžko říct. U odběrového místa v prostějovské nemocnici je ale uplynulou sobotu dopoledne panoval klid. A to přesto, že pro velký nával došlo v minulém týdnu na rozhodnutí prodloužit jeho provozní dobu. Ta původně platila jen ve všední dny, nově se lidé mohou přijít testovat také právě v sobotu dopoledne. Ale pozor, až poté, co je jako možné pozitivní případy označí hygiena nebo lékař.

Náročné chvíle prožívají zaměstnanci prostějovské nemocnice. Nakažených pacientů na covid-19 rapidně přibývá, a proto je kapacita lůžek pro pacienty průběžně navyšovaná. Vzhledem k rostoucím obavám z nákazy se na koronavirus dává testovat čím dál více lidí. To přimělo vedení nemocnice prodloužit provozní dobu odběrového místa. „Odběrové místo na koronavirus bude nově v provozu i o sobotách, a to v čase od 8.00 do 12.00 hodin,“ informovala Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel, pod kterou prostějovská nemocnice spadá. Ve všední dny od pondělí do pátku se testuje mezi 7.30 a 14.30 hodin.
Testovat se ovšem nemůže nikdo bez předchozího nahlášení. „Přijímáme jen indikované pacienty, to znamená, že je doporučí buď praktický lékař, nebo hygiena. Navíc se musí předem telefonicky objednat,“ upozornila Miloševská.
Sobotní nával se ale okolo půl jedenácté zdánlivě nekoná. „Spíš si přijděte na ty fronty v pondělí,“ říká Večerníku asi čtyřicetiletý muž krátce poté, co si nechal udělat test. Dál se bavit nechtěl. Byl s mladou dívkou první, ale ne poslední, koho jsme během chvíle u odběrového stanu zastihli. Za deset minut se zde protočí asi sedm lidí. „Fronty tu nejsou, protože jsme rychlí,“ usmívá se žena, která se představí jako Lucie. S příchozími komunikuje jako první, zapisuje si jejich údaje a následně je posílá dál. Hýří dobrou náladou, i díky tomu dusnou atmosféru u odběrů nečekejte.
Vcelku optimisticky odchází i mladá dívka Andrea. „Byla jsem zde kvůli tomu, že jsem se dostala do kontaktu s nakaženým,“ prozradila Večerníku. Jak vzala to, že byla poslána na test? „V pohodě, co má taky člověk dělat… A je lepší na test jít než si říct, že nemám příznaky, je to v pohodě, nikam nejdu,“ sdělila. Vlastní testování také trvá jen pár vteřin, nejvíce času tak lidé tráví u okýnka, kde na jejich údaje čeká již zmíněná Lucie.
Vyčkáváme dál. Před jedenáctou dorazila žena se dvěma dětmi. „Vůbec netušíme, co bude, žádné příznaky nemáme. Za dva dny nám budou volat nebo přijde SMS, potom uvidíme, co bude. Zatím jsme v nařízené karanténě,“ poznamenala. Na rozdíl od některých jiných je na ní vidět nervozita. „Máme z toho strach,“ potvrdila. „Psychicky je to hodně nepříjemný, je to taková nejistota. Hlavně jsme čekali dost dlouho na testy. Objednávali jsme se v úterý a jediné volné místo byla sobota. Takže to čekání bylo dost nepříjemné,“ řekla záhy poté, co podstoupila test.
Lidé se pak často na sociálních sítích nemohou shodnout, zda je testovaných hodně, nebo málo, zda jsou někde fronty, nebo ne. V sobotu to v Prostějově na obří problém a kolony potenciálně nakažených nevypadalo. Jaké to zde ale bylo v předchozích dnech, navzdory prudkému dešti? „V pátek jich bylo celkem sto šedesát a za týden zhruba tisícovka,“ sdělila nám ještě Lucie u zapisování testovaných.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...