Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Vláda České republiky ještě více zpřísnila protiepidemická opatření, která začala platit od středy 14. října. Večerník nyní přináší přehledný seznam toho, čím se nyní musíme řídit všichni.

Omezení shromažďování
Od středy 14. října do úterý 3. listopadu platí omezení shromažďování na šest lidí s výjimkou rodin či zaměstnání. Dosud platilo, že ve vnitřních prostorách s výjimkou škol nebo pracovišť jsou možné aktivity do deseti lidí, ve venkovních prostorech pak do 20 lidí. Od pondělí 12. října to platí i pro bohoslužby a jiné náboženské obřady. Pro svatby se od pondělí 19. října vztahuje omezení na nejvýše 30 lidí.

Uzavření škol
Až do neděle 1. listopadu jsou pro prezenční výuku uzavřené všechny školy s výjimkou mateřských a škol, kde dochází ke vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Žáci a učitelé přecházejí na distanční výuku. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu. Na výuku on-line již přešly vysoké a střední školy v celé ČR. Na vysokých školách se budou moci konat pouze zkoušky s účastí do deseti lidí. Výjimku ze zákazu fyzické přítomnosti na vysoké škole budou mít studenti účastnící se klinické a praktické výuky a praxe v oborech všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programech a ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi v mateřských, na základních a středních školách. Podobně jako na jaře budou vyčleněna školská zařízení k zajištění péče o děti pracovníků záchranného systému. Na základních uměleckých školách je od středy znovu zrušena i individuální výuka „jeden na jednoho“. Od středy nesmí být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají jiné bydliště v ČR. Výjimku mají například studenti s nařízenou pracovní povinností.

Uzavření restaurací, barů a klubů
Do úterý 3. listopadu jsou zcela uzavřeny restaurace a bary. Restaurace budou moci vydávat jídlo pouze s sebou. Výdejní okénka restaurací budou moci fungovat do 20.00 hodin. Uzavřeny nejsou hotelové restaurace. Ty budou hostům k dispozici do 20.00 hodin. První celostátní omezení otevírací doby začalo po prázdninách platit 18. září, zavřeno muselo být mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Večerní otevírací doba se zkrátila do 22.00 od 24. září a od pátku 9. října pak do 20.00 hodin. Omezoval se také počet lidí u stolu – od 5. října nejprve na šest lidí, od pondělí 12. října na čtyři. V jídelnách v obchodních centrech jen na dva.

Zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech
Od středy 14. října do úterý 3. listopadu také platí zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Roušky i na zastávkách MHD
Od úterý 13. října je v České republice povinné nosit roušky i na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. V celé republice platí povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov už od 10. září. Chránit si ústa a nos je nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...