Dobré odpoledne, dnes je pondělí 6.5.2024
svátek slaví Radoslav,
zítra Stanislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 V Olomouckém kraji se podařilo přibrzdit velký nárůst nově hlášených onemocnění koronavirem. Na rozdíl od předchozích týdnů během toho minulého přibylo v kraji jen dvacet nakažených. O to smutnější je ale skutečnost, že za posledních sedm dní zemřeli v souvislosti s novou nákazou další dva lidé. Dohromady už v Olomouckém kraji od začátku pandemie přišlo o život dvacet osob nakažených koronavirem.

Poslední aktuální statistiku zveřejnila Krajská hygienická stanice v Olomouci v sobotu 20. června v 18.00 hodin večer. Z ní vyplývá, že nárůst nových pacientů se podařilo oproti předchozím týdnům přibrzdit. „K sobotnímu večeru evidujeme v Olomouckém kraji celkem 838 potvrzených případů nákazy covid-19. Je to o dvě desítky nakažených víc oproti předchozímu týdnu. Za posledních sedm dní jsme registrovali nejvyšší nárůst na Olomoucku, dva nové případy se vyskytly na Prostějovsku. V současné době se z nákazy covid-19 vyléčilo v kraji už 704 osob a krajská hygienická stanice indikovala k 20. červnu už 9 171 odběrů,“ informovala krajská hygienička Růžena Halířová.
Z úmrtí dvou osob na covid-19 je pochopitelně hodně mrzutý i hejtman Olomouckého kraje. „Když někdo zemře, je to vždycky smutné. Abych ale přiznal pravdu, nemám přesné zprávy o těchto dvou osobách, které údajně podlehly koronaviru. Mohlo se tak stát i v souvislosti s jinými nemocemi. A ani nedisponuji informacemi, zda se jedná o klienty Domova seniorů v Litovli, kde bylo předminulý týden odhaleno nové ohnisko covid-19 a čtyři klienti domova byli hospitalizováni v nemocnici v závažném stavu,“ poznamenal pro Večerník v neděli večer Ladislav Okleštěk. „Na aktuální statistice mě těší fakt, že jsme v kraji dokázali oproti předchozím týdnům přibrzdit počet nově nakažených osob. Na druhé straně je trochu alarmující, že stále vykazujeme větší přírůstky nakažených než vyléčených,“ dodal první muž Olomouckého kraje.
Od pondělí 22. června nás čekají další rozvolnění opatření a od začátku července dokonce přestane platit povinnost nosit roušky. „Já se tohoto rozvolnění nebojím, lidé jsou zodpovědní a vědí už, jak se mají chovat a dávat pozor na sebe i na druhé. S nákazou covid-19 teď nemáme starost v běžné populaci, jde v tuto chvíli jen o ohniska, která vznikají v sociálních zařízeních nebo firmách,“ uvedl Okleštěk.
A důležitá zpráva na závěr. Dle informací Večerníku není aktuálně v prostějovské nemocnici žádný pacient pozitivní na koronavirus.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...