Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V sociálních zařízeních byl až dosud platný zákaz návštěv, to samé opatření platilo a bohužel i nadále platí i v případě návštěv pacientů v prostějovské nemocnici. Díky dalšímu rozvolňování vládních opatření v souvislosti s hrozbou nákazy Covid-19 se ovšem povolení navštěvovat klienty urychlilo alespoň v Centru sociálních služeb v Prostějově a také v Domově seniorů v Nerudově ulici.

 

Vláda České republiky původně plánovala návštěvy v sociálních zařízeních a nemocnicích obnovit až 8. června. Příznivá situace se stále menšími přírůstky nově nakažených osob a také ukončení nouzového stavu nahrály k uspíšení odvolání zákazu návštěv. Ovšem jak kde! „Ve snaze minimalizovat riziko přenosu choroby COVID-19 bude v Nemocnici Prostějov i nadále trvat zákaz návštěv i po 25. květnu. V mimořádných případech bude po domluvě s ošetřujícím lékařem návštěva umožněna vždy pouze jedné osobě, a to v době od 14.00 do 15.30 hodin. Návštěva však nebude umožněna při teplotě vyšší než 37 °C a při podezření na nákazu COVID 19. Během návštěvy bude nutné dodržovat hygienická pravidla, která zahrnují nošení roušky po celou dobu návštěvy či důkladnou dezinfekci rukou při vstupu a při odchodu z pracoviště,“ informovala Večerník Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici.
Od pondělí 25. května budou naopak plně obnoveny návštěvy v Centru sociálních služeb v Prostějově. Ale samozřejmě pouze v případě, že přítomní budou dodržovat velice přísná opatření a nařízení. „Jsem ráda, že po více než dvou měsících můžeme obnovit návštěvy,“ neskrývala potěšení Helena Vránová, ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově. Vše ale bude probíhat za zpřísněného režimu. „Návštěvy se musí předem telefonicky nahlásit, domluvit si datum i čas a proběhne prioritně ve venkovních prostorách CSSP na předem určených místech. Všichni příchozí budou seznámeni s pravidly návštěvy a budou podepisovat prohlášení o bezinfekčnosti, následně jim bude měřena teplota. V případě, že navštěvující bude mít teplotu nad 37 ˚C nebo jiný pozitivní příznak nemoci, návštěva nebude umožněna. Každý návštěvník musí mít roušku. Před vstupem u každé budovy je umístěn stojan s dezinfekcí, kterou musí návštěva při příchodu použít, také musí mít při vstupu do budovy gumové rukavice a ochranný štít, který předá personál. Počet rodinných příslušníků je stanoven na dvě osoby a musí se dodržovat až dvoumetrové odstupy. Čas je omezen na třicet minut a přinesený nákup bude předán pracovníkům k provedení dezinfekce. Potraviny je možné převzít pouze v originálním obalu od výrobce,“ popsala přísné podmínky ředitelka CSSP. „Uvědomujeme si, že nastavená pravidla zatím umožňují jen omezený kontakt, přesto prosíme, aby je návštěvníci v zájmu svých blízkých dodržovali,“ dodala ještě Vránová.
O dva dny později budou návštěvy klientů povoleny také v Domově seniorů v Nerudově ulici v Prostějově. „Ano, ve středu 27. května se opět otevírá Domov seniorů pro návštěvy uživatelů. Vzhledem k současné epidemiologické situaci v České republice a nařízení vlády ČR je ovšem i nadále zapotřebí dodržovat velice přísné pokyny. Situace s pandemií není ještě vyřešená a je pro naše uživatele velmi nebezpečná. V případě prvního onemocnění pak budeme nuceni náš domov opět uzavřít. Hygienická stanice pak bude určovat zdroj případné nákazy a nařídí karanténu.,“ varuje Zdeněk Libíček, ředitel Domova seniorů v Nerudově ulici v Prostějově. „Proto bych rád apeloval na návštěvníky, aby byli zodpovědní. Pokud někdo nebude přísná opatření dodržovat, nebude mu další návštěva umožněna,“ zdůraznil a vzápětí přidal, že vstup bude povolen jen za podmínek, že příchozí budou mít po celou dobu návštěvy nasazeny roušky a využijí připravených dezinfekčních prostředků i ochranných rukavic. „Každému jednotlivci pak bude u vchodu do domova změřena teplota a bude seznámen s dalšími opatřeními. Doba návštěv bude omezena pouze na třicet minut ve vnitřních prostorách a na jednu hodinu ve venkovním areálu domova,“ dodal Zdeněk Libíček s tím, že návštěvy Domova seniorů budou zatím probíhat ve středu od 13.00 do 17.00 a během sobot, nedělí a státních svátků od 9.00 do 17.00 hodin.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...