Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po více než dvouměsíční pauze se dnes, tj. 25. května, vrací do lavic žáci prvního stupně. Školy upravovaly třídy, aby splnily přísné hygienické podmínky. Doporučený počet žáků ve skupině bude 15, vždy musí být splněna podmínka jedno dítě v lavici. Složení skupin bude neměnné a vzájemný kontakt skupin bude omezený. Školní družiny, kluby ani zájmové kroužky nad rámec jedné skupiny povoleny nebudou a tělesná výuka pak přímo zakázána. V průběhu vyučování bude doporučeno nošení roušky, ale vyučující bude moci o jejím nošení rozhodnout podle potřeby. Účast žactva bude dobrovolná, nadále bude pokračovat i distanční výuka. Příliš velký zájem se pak nečeká. „U nás nastoupí zhruba jen polovina žáků prvního stupně,“ potvrdila Večerníku například Petra Rubáčová, ředitelka Základní školy Dr. Horáka.

Jediné dítě v lavici, větší rozestupy, dezinfekce, roušky a teploměry. To je v kostce to nejdůležitější, bez čeho se teď základní školy neobejdou. Žáci prvních stupňů mohou totiž již od pondělí 25. května nastoupit k výuce. Ředitelé základních škol každopádně počítají s tím, že žáků nastoupí zhruba tak polovina. „K nám v pondělí přijde k výuce 175 žáků, jejichž rodiče projevili závazný zájem o znovuobnovenou školní výuku. Je to skutečně jen pouhá polovina z celkového počtu našich dětí z prvního stupně,“ sdělila Petra Rubáčová, ředitelka Dr. Horáka v Prostějově. „Z uvedeného počtu je čtyřicet dětí přihlášených do školní družiny a padesát žáků na obědy. Ty ale budeme v rámci hygienických opatření podávat formou studených balíčků. Každé dítě ve třídě po patnácti žácích bude sedět v jedné lavici a ve školní budově jsou celkem tři vchody, u kterých si příchozí děti převezmou učitelé. Děti si musí vydezinfikovat ruce pod dohledem pedagogů,“ popsala další podrobnosti Petra Rubáčová.
Z prvního stupně přijde dnes na Základní školu Jana Železného podle informací ředitele Dalibora Ovečky celkem 415 žáků. „Je to zhruba šedesát procent z celkového počtu dětí prvního stupně. Také my budeme místo klasických obědů rozdávat balíčky s jídlem. Podle manuálu vydaného ministerstvem jsme s předstihem splnili všechna požadovaná opatření. Od zřizovatele školy máme dostatečnou zásobu dezinfekce a dalších ochranných pomůcek pro děti,“ uvedl pro Večerník ředitel školy Dalibor Ovečka, který se zmínil také snad o jediném problému provázejícím návrat nejmenších školáků do lavic. „Do tříd může jen patnáct dětí, takže některé z nich budou mít jiného učitele, než na jakého doposud byly zvyklé. To se zrovna moc nelíbilo rodičům, ale nakonec jsme jim vše vysvětlili. Pro výuku prvního stupně jsme tak museli využít i pedagogy z druhého stupně, a dokonce i některé vychovatelky,“ poznamenal ředitel.
V uplynulých dvou týdnech si provoz už částečně vyzkoušeli. „Deváťáci mají výuku od pondělí do čtvrtka, hodinu matiky a hodinu češtiny. Ve škole dodržujeme nejen rozestupy, ale i vše ostatní. Vidíme ale, že mimo školu to už moc nefunguje,“ konstatuje Ovečka.
Návrat dětí do školních lavic tedy nebude ani v Prostějově jednoduchý. Ale letní prázdniny se blíží a ředitelé škol doufají, že se od září bude výuka držet zajetých kolejí.

 „Vše o koronavirusu v regionu čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 25. května“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...