Dobré dopoledne, dnes je úterý 7.5.2024
svátek slaví Stanislav,
zítra Statní svátek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

O tom, že život v České republice se pomalu, ale jistě vrací do normálu, ovšem skutečně jen pozvolna, svědčí rozhodnutí vlády o urychlení naplánovaného uvolňování restrikcí o dva týdny. V praxi to vypadá tak, že již ode dneška pondělí 27. dubna otevřeli v obchodech až o ploše 2 500 m², které nejsou v nákupních centrech.

Současně se otevřou venkovní prostory ZOO nebo například fitness centra. Restaurace by mohly zahrádky otevřít už 11. května, nikoliv až 25. května, jak se původně plánovalo. Týž den se otevřou i kadeřnictví. „Provozovny do 2500 m² budou uvolněny od pondělí 27. dubna za předpokladu, že půjde o provozovny s vlastním vchodem, dále autoškoly, posilovny a fitness centra, bohoslužby do 15 osob, knihovny, ZOO a botanické a dendrologické zahrady bez vnitřních pavilonů,” prohlásil ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček. Jak dodal, od 11. května by se pak měly otevřít i provozovny v nákupních centrech a dále také restaurace a bufety s výdejním okénkem a zahrádkou, pedikérství, holičství, masáže a podobně, dále také galerie či exteriéry hradů a zámků. Od 25. května pak lze podle ministra očekávat plné otevření restaurací a hotelů. Otevřeny budou i vnitřní expozice hradů a zámků. Opět povoleny budou také kulturní akce, přičemž ministr ale nespecifikoval maximální počet účastníků. Mělo by to podle něj být více než původně plánovaných 50 osob. Za určitých podmínek se také opět budou moci konat svatební oslavy bez omezení počtu přítomných. 

Od pondělí 27. dubna budou zpřístupněny:
* Provozovny do 2 500 m² (včetně turistických informačních center), pokud nejsou v nákupních centrech nad 5 000 m² (netýká se provozoven, které budou otevírány v dalších etapách)
* Autoškoly
* Posilovny a fitness centra bez využití zázemí (sprchy, šatny)
* Bohoslužby do 15 osob za přesně definovaných podmínek (povoleno již od 24. dubna 2020)
* Knihovny
* Zoologické, botanické a dendrologické zahrady (venkovní prostory)
* V souvislosti s dobrým vývojem epidemie rozhodla vláda ve čtvrtek 23. dubna, že se už od 27. dubna mohou otevřít vysoké školy pro všechny studenty, ovšem v režimu jako se otevřely pro poslední ročníky.

Preventivní požadavky ke všem povoleným provozovnám
* Dodržení odstupů 2 metry – doporučení plochy, resp. kapacity pro jednoho přítomného zákazníka nejméně cca 10 m² prodejní plochy. Odstupy neplatí mezi osobami sdílejícími společnou domácnost.
* Na místě dostupná dezinfekce rukou.
* Povinná ochrana horních cest dýchacích na obou stranách (zaměstnanec i zákazník).
* Manipulace personálu v rukavicích.
* Rukavice i pro klienty na vyžádání.
* Plochu nad 2 500 m² je možné přehradit páskou nebo jiným vhodným způsobem, aby respektovala maximální dočasně povolený výměr.
* Provozovna by měla aktivně bránit hromadění osob bezprostředně u vstupu do provozovny.
* Upřednostňovat bezhotovostní platby.
* Omezit koutky k sezení/odpočinkové zóny, kde by mohlo dojít ke zdržování a shlukování osob.
* Zákaz zkoušení oděvů a prohlížení knih.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...