- 30. duben 2020
- 596x
Gastronomie a turistický ruch. Na tyto dva obory mají zákazy a příkazy spojené s koronavirem nejničivější dopad. Zatímco však například hotely musely mít pokoje liduprázdné a zavřené, majitelé restaurací, hostinců či bufetů měli šanci a mohli se alespoň trochu současné situaci přizpůsobit. Jak se naštěstí ukázalo, Češi jsou skutečně národ tvořivý a nápaditý. Velká část podniků si tak na Prostějovsku nějak s koronavirem zkusila poradit.
V aktuální situaci je pro většinu restaurací rozvoz jídla jedinou záchranou. Většina ho provozuje nejen přes týden, ale často i o víkendech. Řada fakticky „jen“ uzavřela místnosti a přesunula se plně k rozvážení, které už jinak praktikuje. Příkladem může být třeba restaurace U Drábků v Hrubčicích, ale také celá řada jiných. Rozvoz dokonce nabízí také jeden z prostějovských prodejců kebabu, další to udělali jednoduše. Rozšířili si prodejnu, pult přistavili ke dveřím a jedou dál.
Řešení některých majitelů je pak ještě zajímavější. Například prostějovská palačinkárna podává jídlo a pití ven přes malou mezírku, v niž se proměnil vchod, Hotel Zlechov zase dobývá „svět“ svými vakuovanými pokrmy. Díky mnoha různým zlepšovákům si tak člověk přijde k jídlu nebo pití mnohde, a to ať už na plumlovské přehradě, v Rozstání, Konici, či v Kladkách. Anebo naopak v Němčicích nad Hanou, kde tamní Slon rozhodně nelení.
Češi se zkrátka nezapřeli. Znovu ukázali, že i když je situace zlá, dokážou se jí v případě alespoň nepatrné možnosti přizpůsobit. Schopnost improvizace a kutilství, tak známé české vlastnosti, tak snad udrží naše restaurace nad vodou, dokud se nepřiblíží záchranný kruh v podobě konce zákazů. A kdoví, některé si možná svým přístupem ke krizi získají do budoucna nové zákazníky. Zatím však hlavně držíme palce v boji s neviditelným protivníkem!