Příjemnou noc, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po více než měsíci se pomyslná vrata radnice otevřela i pro možnost obnovení svatebních obřadů. Ty se mohou opět konat, i když v nouzovém režimu a v maximálním počtu deseti osob včetně oddávajícího a matrikářky, svatebního fotografa či hudebníka. Nakonec se svatebních obřadů uskutečnilo více, než bylo původně plánováno. Zatímco před týdnem hlásil magistrát na 25. dubna tři obřady, sobotních svateb bylo nakonec pět. Podle zjištění Večerníku to mohlo být i tím, že čtyři nevěsty z pěti byly těhotné...

Vláda České republiky už během předminulého týdne urychlila postupné rozvolňování nařízení v souvislosti s nouzovým stavem a tak mohla města a obce začít opět pořádat obřady k manželskému svazku. Svatebčané se tak po více než měsíční přestávce mohli sjet rovněž k prostějovské radnici. Moc jich ale nebylo, všech pět výjimečných okamžiků v životě každého z nás proběhlo v hodně komorním duchu.
Všech pět párů snoubenců zvládla v sobotu 25. dubna oddat náměstkyně primátora statutárního města Prostějov Milada Sokolová. Ta Večerníku už dopoledne potvrdila, že obřadů je nakonec víc, než se původně plánovalo. „Některé svatby byly na tento termín domluvené již z doby před karanténou. O další se počet navýšil po uvolnění zákazu svateb,“ vysvětlila dáma, která veškeré proslovy při obřadech absolvovala nikoliv v roušce, ale ve speciálním ochranném štítu z plexiskla. „Vydržet se to zcela jistě dalo a je dobře, že díky tomuto postupu bylo možné obřady vůbec vykonat, i když v menším kruhu osob. Štít je pro oddávajícího jen velmi malé omezení ve srovnání s tím, že si snoubenci k tak významnému životnímu kroku mohou vzít vlastně jen rodiče a svědky, protože do počtu deseti povolených přítomných osob se počítám i já jako oddávající a také paní matrikářka. Jinak mi připadalo, že po delším mluvení je za štítem překvapivě tepleji než při použití roušky,“ okomentovala Milada Sokolová fakt, že před snoubence, svědky a hrstku nejbližších musela předstoupit v ochranném štítu. Podle ní byla během soboty a všech pěti svateb dodržena veškerá hygienická opatření. „Jediní, kteří mohli mít během obřadu odkrytá ústa, byli snoubenci. Domnívám se, že důvodem byl první novomanželský polibek, který by v roušce nebyl možný. Dokonce i svědci dodržovali dvoumetrový odstup. Kvůli omezenému počtu přítomných na místě nemohla zaznít ani živá hudba a hrála jen reprodukovaná. Na závěr obřadu nebylo možné novomanželům osobně popřát stiskem ruky,“ popsala zvláštnosti obřadu ve stále ještě době koronavirové náměstkyně primátora.
Všech pět obřadů se v sobotu nakonec uskutečnilo bez problémů. Jen atmosféra v obřadní síni byla taková podivná. „Svatba je pro většinu z nás důležitým krokem, u kterého chceme mít všechny milované a přátele. To teď bohužel nejde, ale doufám, že i tato omezení znovu skončí a vrátíme se k tradičnímu pojetí svateb. Ač oddávám již desátým rokem, stále je pro mě každá svatba velmi emotivní záležitostí. Vidím-li slzy v očích nevěsty, také mám vždy ´na krajíčku´. To platilo i v sobotu při výjimečném průběhu těchto svateb,“ uvedla dále Milada Sokolová.
Večerník poměrně dlouhou dobu očekával v sobotu dopoledne příjezd účastníků první svatby. Dočkali jsme se krátce před desátou hodinou, ale na nějaké zpovídání nebyla nálada. „Ne, nefoťte nás, spěcháme,“ ostrouhal Večerník u prvního páru snoubenců, který se dostavil na radnici v civilním oblečení, nikoliv svatebním. To u druhého páru jsme měli větší štěstí. Nevěsta v pokročilém stádiu těhotenství i její budoucí manžel byli více ochotní si krátce popovídat. „Měli jsme menší problém v rodině s tím, kdo na naši svatbu půjde a kdo ne. Nakonec přišli opravdu jen rodiče a svědci. Nám to ale vůbec nevadí. Jak určitě vidíte, čekáme zakrátko miminko, takže jsme na svatbu docela i spěchali,“ svěřil se Večerníku snoubenec Michal, zatímco jeho nevěsta přikyvovala hlavou. „Bude to taková netradiční svatba a mnoho lidí z našeho okolí se tomu směje. Ale já jsem přesvědčena, že když člověk čeká rodinu, tak taková rychlosvatba s minimem lidí není vůbec špatná. Je to v pohodě,“ usmívala se nevěsta Ivana. A co si oba snoubenci přejí do společného života. „Tak když pominu to moje podpantofláctví, tak hlavně zdraví a úspěch v životě,“ prohodil Michal ještě těsně předtím, než si svoji lásku odvedl na radnici.
Jak o několik desítek minut později Večerník zjistil, během uplynulé soboty a pěti svatebních obřadů řekla partnerům své ANO hned čtveřice těhotných nevěst! „Je to tak, ale raději bych to šířeji nekomentovala,“ smála se na úplný závěr oddávající náměstkyně primátora Milada Sokolová.

 

 

17 krona liaticka

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...