Dobré odpoledne, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Olomoucký kraj a konkrétně ani Prostějov stále nedokáží úplně zastavit nárůst lidí nakažených koronavirem. Zatímco předminulý týden přinesl optimistická data, kdy došlo k výraznému poklesu počtu pozitivně testovaných osob, během minulých sedmi dní se jejich množství opět nepatrně zvýšilo. V Prostějově ale registrujeme jednu velmi optimistickou zprávu. Infekční oddělení prostějovské nemocnice se pomalu, ale jistě vyprazdňuje. V tuto chvíli je zde hospitalizováno už pouze osm pacientů s COVID-19, další dva leží ve vážnějším stavu na oddělení ARO.

Nejčerstvější informace o stavu nemocných, ale i vyléčených pacientů s COVID-19 oznámila v neděli 26. dubna v osmnáct hodin Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje. „V tento okamžik registrujeme v Olomouckém kraji celkem 667 potvrzených případů nákazy COVID-19. Jde tedy o nárůst 50 nových pacientů. Nejhorší situace je v Olomouci, kde evidujeme 518 nakažených. V Prostějově je aktuálně 47 potvrzených případů, v Přerově 46, v Šumperku 45 a nejméně případů registrujeme na Jesenicku, přesně 11 potvrzených nakažených osob,“ vypočítala krajská hygienička Růžena Halířová. „Z celkového počtu nakažených v Olomouckém kraji je nyní 334 mužů a 333 žen. Nejvíce vyléčených osob evidujeme v Olomouci, konkrétně 274 osob, v Prostějově a Šumperku 32 osob, v Přerově 16 osob a v Jeseníku tři vyléčené pacienty s COVID-19. Naše krajská stanice do této chvíle indikovala k testování 3 583 lidí, celkově bylo uskutečněno 6 341 odběrů,“ uvedla další aktuální statistická čísla Růžena Halířová.
Jak již bylo řečeno, prostějovská nemocnice hlásí jednu velkou pozitivní zprávu. „Na našem infekčním oddělení je aktuálně k nedělnímu večeru hospitalizováno šest osob s potvrzeným onemocněním a další dva pacienti tu leží s podezřením na COVID-19. Další dva lidé jsou hospitalizování na oddělení ARO a jejich stav má vážnější průběh,“ vyjádřila se k dalšímu poklesu pacientů mluvčí Nemocnice Prostějov Radka Miloševská.
Večerník se během nedělního večera tradičně spojil s hejtmanem Olomouckého kraje Ladislavem Oklešťkem, který pravidelně pro nejčtenější periodikum v regionu komentuje vývoj koronavirové nákazy v kraji. „Nakažených nám přibylo opravdu trochu víc než v předchozím týdnu, ale už to není tak dramatické jako v prvních týdnech nouzového stavu. Věřím, že nastalou koronavirovou dobu přečkáme a podle aktuálních dat se na celou věc už dívám skutečně optimisticky. Pokud nepřijde nějaká druhá vlna COVID-19, věřím, že danou situaci zvládneme,“ uvedl pro Večerník Ladislav Okleštěk. „Hlavně ale musím říct, že mám obrovskou radost z celkové organizace plošného testování, které jsme v pátek zahájili v Olomouci, Uničově a Litovli. Přestože nám to Ministerstvo zdravotnictví nedoporučovalo, zavedli jsme při tomto plošném testování rezervační systém. Lidé se objednají pěkně z domova a na test pak přijdou v přesně určený čas. Ale samozřejmě kdo na registraci zapomněl, na odběrném místě jej také přijmou. Musí si však nějakých deset nebo dvacet minut počkat,“ dodal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...