Příjemnou noc, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Netrpělivé čekání minulé úterý skončilo. Nebo snad právě začalo? Vláda zveřejnila harmonogram otevření vzdělávacích institutů v aktuálním školním roce 2019/2020. Zatímco děti z prvního stupně základních škol se mají do lavic vrátit, ty od šesté třídy nahoru nikoliv. Naopak počítá se s maturitami i přijímačkami. Některé otázky ale zůstávají. Navíc není stoprocentně jisté, že se na plánu v průběhu dalších týdnů nic nezmění.

K tomu, co nyní školy čeká, se vyjádřil ředitel Reálného gymnázia a základní školy města Prostějova. „Je to určitý kompromis, tak trochu ‚Chytrá horákyně‘. Na druhou stranu ale ministerstvo není v lehké pozici. A asi se nic moc lepšího nedalo vymyslet,“ konstatuje Rostislav Halaš (na snímku). Má však také výtky. Ne vše bylo pořádně vyřešené. „Pokud děti začnou chodit v nějakém množství do školy, kdo zajistí roušky? Podle zákona je máme zajistit přitom my. Čekáme ještě na prováděcí vyhlášky. Jedna věc je říct něco do médií, druhá ale jejich sepsání. Sám si nedokáže úplně představit nošení ochranných pomůcek přímo ve vyučování. „Například ve druhém patře se teplota v červnu dostává i ke třiceti stupňům,“ sdělil.
Halaš se vyjádřil rovněž k peticím. Vláda totiž dostala na stůl dvě. V jedné požadovali lidé, aby se znovu školy zpřístupnily. Ve druhé pravý opak. „I co jsme se bavili, tak názory jsou tak půl na půl. A každá strana má svůj kus pravdy. Ministerstvo je v nezáviděníhodné pozici,“ podotkl ředitel školy. Které straně dávají za pravdu učitelé? „Byli by spíše pro otevření. Současný styl vzdělávání je náročný, náročnější než prezenční výuka. Na druhou stranu stačí jeden případ ve škole a polovina z nás je v karanténě! Notabene naši učitelé jsou spíše starší, tedy patří do rizikové skupiny,“ připomněl Rostislav Halaš. Věří ale zároveň, že i současná situace, kdy se děti musí učit doma, může být v něčem dobrá. „Spektrum rodičů je široké. Ale chodí mi od nich e-maily, a ne málo, ve kterých obdivují, co vše kantoři musí zvládnout. Mohlo by to být pozitivum, učitelský stav třeba získá větší respekt. Za sebe pak říkám klobouk dolů před rodiči, kteří se s dětmi učí třeba dvě hodiny. A k tomu pracují na směny nebo třeba v nemocnici.“ A ukázal, že si uvědomuje obtížnost situace pro všechny strany. „Musíme se s tím zkrátka nějak poprat,“ uzavřel Halaš.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...