Dobré odpoledne, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Školy své dveře stále neotevřely. Některé univerzity dokonce už úplně vypustily kontaktní výuku ze svých studijních plánů a přejdou rovnou do zkouškového období. Například Masarykova univerzita v Brně plánuje otevřít až 18. 5., a to rovnou na zkoušky a testy. Studentům a žákům tak nezbývá nic jiného než se nadále vzdělávat samostatně doma. Je však látka pro samostudium adekvátní tomu, co by se jinak museli učit ve škole?

„Je toho opravdu hodně. Každý den se dívám na několik online přednášek, musím stíhat úkoly odevzdávat do systému v zadanou dobu. A to se nedá všechno stíhat, když to tak udělali úplně všichni naši učitelé. Myslí si, že když máme hodně času, že vlastně nemáme nic jiného na práci než se učit,“ říká studentka čtvrtého ročníku vysoké školy z Prostějova, která si nepřála být jmenována.
Studenti vysokých škol mají k dispozici online přednášky nebo třeba živá vysílání se svými profesory. Jak to funguje u menších dětí? „Každé pondělí zasílám soubor úkolů do českého jazyka, matematiky, přírodopisu a čtení všem rodičům na e-mailové adresy a každý čtvrtek zasílám dva zápisy do vlastivědy, které si děti tisknou nebo přepisují do sešitu. V pátek zasílám opakování k samostatné práci – zatím neklasifikuji, jen probíhá kontrola a zpětná vazba směrem k rodičům,“ svěřila se Večerníku jedna z učitelek ze ZŠ v Kollárově ulici v Prostějově.
Rodiče menších dětí teď zkrátka musejí nahrazovat učitele. Dětem dopoledne může pomoci program „UčíTelka“ na ČT2, případně se s dětmi učí prarodiče. „Během celého týdne si s rodiči předáváme zpětné vazby k úkolům nebo samostatné práci pomocí e-mailů, WhatsAppu, Messengeru, v případě potřeby i telefonicky. Řešíme množství i obsah učiva, zda děti mnou zadávané úkoly zvládají. Pokud něčemu nerozumí, vysvětluji telefonicky nebo přes sociální sítě,“ dodává učitelka prvního stupně prostějovské ZŠ.
Komunikace ze strany rodičů ale někdy vázne. Zpětné vazby k zadávané látce učitelka nemá od všech rodičů, tudíž nemůže zadané úkoly kontrolovat všem dětem a být si tak jistá, že děti úkoly plní. „Bohužel ne všichni rodiče se ozývají, někteří nereagují ani na SMS, ani na zavolání. Všechny úkoly zadávané dětem zasílám také paní sekretářce, která tiskne ve škole přílohy těm, kteří nemají možnost tisku doma. Já sama pak poskytuji ze svých zdrojů tisk dětem, které ho potřebují a bydlí v mém okolí.“ Učitelka dodává, že spolupráce s rodiči jinak funguje velmi dobře. Zároveň se snaží zadávat látku tak, aby byla adekvátní probíranému učivu. Kromě toho je vidět i interakce ze strany žáků. „Děti ze třídy založily skupinu, ve které konzultují úkoly a pomáhají si,“ dodává.
V těchto nelehkých časech je zkrátka dohánění učiva oříšek. Doufejme, že žáci a studenti neusnou na vavřínech a budou dál poctivě plnit úkoly zadávané jejich učiteli. Aneb jak říkal Jan Amos Komenský: „S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školy. Bez knih nebývá učený nikdo ani ve škole.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...